Svet

· policu

Svet i9.2.1996.

CE IC O

rutalno ubistvo inspektora MUP-a Dragana Radišića, koga su za sada nepoznata lica likvidirala na kućnom pragu, pokazuje da 'bespoštedni rat

| Između kriminalaca ı 5oprima sve perfidnije ı nepredvidivije oblike. Radišić Je, naime,

treća žrtva među milicionerima u

Ali, o činjenici da ı službenici MUP-a mogu počiniti svirepe zločine, govori ıj 34-godišnjeg Gorana Radomirovića, optuženog za ubistvo Stojčeta Kostića, ika beogradske agencije za plasman novca "Vis". Okrivljeni Radomirović je 30. jula prošle godine, prilikom izlaska ız privatnih prostorija ovog preduzeća, obuhvatio oko vrata pokojnog Kostića, izvadio pištolj i prislonio ga na njegove grudi. U času kada se na ulaznoj kapiji pojavila tročlana milicijska patrola ı naredila mu da baci oružje, Radomirović je žrtvu ispalio jedan projektil ručne izrade sa punjenjem od sitnog peska. Dok je žrtva idoruirović je u njega ispalio još

Radi se o projektilima sličnim dum-dum mecima, koji ne raiijavaju vcć razaraju deo tela na koji je hitac ispaljen. Koriste se za sigurnu likyidacıju sa male razdaljine. a upotrebljavaju il, najčešće, oni koji baš ı nisu vični rukovanju valrenim oružjem. Kako saznajemo. optuženi Radomurović nije bio školovani policajac. lako. radnik MUP-a, u njegovoj biografiji može se naći podatak da

Kostićeva supi

ROVIĆ (34). radnik MUPB-a Srbije, optužzem za ubistvo Stojčeta || Kostića, vlasnika arjencije za plasman novca. 30. jula prošle godine,

u odbrami preči

sudom! izneo je | sledece:

mene Dafinu koja me je ugrizla ·

poseduje samo klasično gimnazijsko obrazovanje.

U toku istrage Radomirović se branio ćutanjem, jer Je, kako Je kazao, "bio u šoku”. Na prvom sudskom pretresu, pred Većem petorice beogradskog Okružnog suda, okrivljeni se uspešno povratio iz stanja mentalne paralize i rešio da iznese svoju istinu. Tada je, međutim, u sudnici došlo do skandala, pošto je supruzi pokojnog Stojčeta Kostića ozbiljno pozlilo, a jedan od prisutnih rođaka je, pred sudijama ı publikom, uz psovke zapretio da će ubiti ı Radomirovića i njegovu porodicu.

Sama gospođa Zvezdana Kostić je, pre incidenta, posvedočila da je optuženi u avgustu pretprošle godine preko njenog, preduzeća "Vis", specijalizovanog za posredovanje u plasmanu novca, inyvestirao 7.000 nemačkih maraka i, preko nje, sklopio ugovor o tromesečnoj pozajmici sa izvesnom Slađanom Petrović iz Kusadka. Kako dužnik nije mogao da vrati novac u predviđenom roku, ceo slučaj oko realizacije ugovora predat je na rešavanje Okružnom sudu u Smedđerevskoj Palanci.

Ali, spor oko naplate duga i skidanja hipoteke na kuću gospođe Petrović nije završen ni do 28. jula prošle godine, pa se Radomirović pojavio u stanu Kostićevih i zatražio da mu pozajme novac. Tada im je

_ kazao da je on mrtav čovek i da mu mafija

preti da će ubiti i njega ı celu njegovu

porodicu ukoliko ne isplati dug. : Dva dana kasnije pojavio se ponovo

pred vratima njihovog, stana i tražio da

razgovara sa pokojnim Stojčetoni Kostićem.

| "SVB ĆU VAS ZAPALITI! _ Njegova udovica Zvezdana rekla je da so dobro seća da Je Radomirović tada, u

kesi koju Je doneo sa sobom, imao tri plastične boce sa benzinom. Na pitanje branioca okrivljenog, advokata Borivoja Borovića, zašto je okrivljeni doneo benzin i šta Je hteo s njunm, Zvezdana Kostić Je odgovorila da joj je, u jednom trenutku, Radomirović zapretio da će tim benzinom politi ı zapaliti ı nju ı njenog muža i njihov stan.

"Kada sam ušla u dnevnu sobu, videla sam da je prosuo jednu bocu benzina na tepih. Uperio je pištolj u mene i rekao mi da mu moramo dati novac. Kada je moj suprug došao i video šta se dešava, počeo je da preklinje Radomirovića da ne puca, da će prodati kola i dati mu pare.”

Nakon toga nas je pištoljem uferao u kuhinju i tražio da sednemo na kauč, upiftavši nas da li znamo da tri nadgrobna spomenika koštaju 12.000 maraka. Rekao Je da Je on mrtav čovek, ali da ćemo i mi biti mrtvi. Dok se moj muž presvlačio i spremao da krenu zajedno na aufo-pijacu u Bubanj Potok, okrivljeni je držao uperen pištolj u njega, a meni jc rekao da ne zovem nikoga, jer posle toga neće biti ni mene, ni našeg sina Saleta."

Kostićeva je, ipak, telefonom zatražila intervenciju policije, a kada se dežurna milicijska patrola zaustavila pred ulaznom kapijom, dala im je s balkona znak da uđu u dvorište u suterenske prostorije njihove agencije, gde su se tada nalazili Radomirović, pokojni Kostić i braća Osmanı ı Bajrani Kurbašević, kupci automobila |

"Parkirali smo vozilo ispred ulaza. Na terasi je bila pokojnikova žena i sva uplakana govorila, Fino, tamo, u dvorištu su, s donje strane, u

kancelariji” — kazao Je vođa milicijske

_ patrole Jovica Krstić. – "Kada smo ušli u

dvorište, optuženi je levom rukom držao pokojnog Kostića, a u desnoj ruci je

imao pištolj. Povikali smo 'baci pištolj”, ali je nakon ovog upozorenje on odmah počeo da puca... Okrivljeni je nakon toga počeo da puca u mas i kolega je reagovao. Pucao Je dva puta i on je pao. Mislio sam da je mrtav, jer mu je glava bila krvava."

SVE ZBOG JEDNE DAFINE

I okrivljeni Goran Radomirović Je izneo svoju verziju Čitavog slučaja, uz napomenu da Je Poslovno preduzeće "Vis" održavalo veze sa agencijama za uterivanje dugova. Pomenuo je agenciju "Karmen" ı agenciju "STA" čiji Je vlasnik, kako kaže, bivši načelnik SDB-a Božidar Spasić.

"U Kostićev stan sam prvi put došao u maju prošle godine. Gospođa Kostić je bila veoma ljuta zbog mojih poziva i dolaska. Tada mi je njihov pas, doberman Dafina, skočio na leđa, jer ga je ona nahuškala na mene. Ujeo me je za desnu nogu i pocepao pantalone. Nije mi bilo jasno zašto Je psu rukom dala znak da me napadne."

Radomirović kaže da Je dva dana pre ubistva razgovarao sa pokojnim Kostićem o dugu ı da je on tada dobrovoljno pristao da proda auto ı isplati novac. Na dan ubistva, došao je ı zatekao Zvezdanu samu u stanu. Sa sobom je poneo nekoliko flaša benzina Jer je tada, kako je objasnio, u gradu vladala nestašica goriva.

"Ostao sam u jednom trenutku sam u dnevnoj sobi, a kada su se vrata otvorila pomislio sam da će u sobu ući Dafina. Zlbiog scene sa psom, pritisnuo sam tada Do incrciji Jednu bocu. Prsla je i benzin

se prolio po tepihu. U tom času sami bio prestrašen, izvadio sam pištolj i rekao gospođi Kostić da zatvori vrata da Dafina ne bi ušla. Mislio sam da će me ponovo napasti, pošto je ležala na kauču u susednoj sobi. Kostićeva me nije razumela, mislila je da sam izvadio pištolj zbog njih.

Dogovorio sam se sa Kostićem da odemo na auto-pijacu. Tamo su nam odmah prišli neki ljudi i isplatili mu 4.000 maraka za kola. Kada smo se vrafili njegovoj kući, on je u dvorištu razgovarao sa sinom o nečemu što nisam mogao da čujem. Mali mi je potom prišao sa protivpožarnim aparatom u rukama i zaprefio da će me ubiti."

Optuženi Radomirović se ne seća ı ne zna da li je uopšte pucao. Seća se jedino da je, kako kaže, čuo pucnjavu, glasove i galamu na stepenicama koje iz suterena vode u dvorište.

"Cuo sam neko zujanje u ušima i mrak mi je pao na oči. Znam da sam počeo da padam, ali ne znam da li sam bio pogođen. Probudio sam se u Urgentnom centru. Tu su bili neki milicioneri koji su me pitali zašto sam pucao u kolege. Cele tragedije postao sam svestan tek na pretresu."

Prekasno. Jer, mada kompletno psihijatrijsko veštačenje nije okončano, izvesno Je da optuženi Radomirović nije psihički poremećena osoba. U svakom slučaju, dalja istraga ı pretresi zakazani za mart pokazaće da li se radi o zločinu počinjenom u trenucima pomračenja svesti ili je u pitanju još Jedan u muzu bizarnih slučajeva ubistva ız koristoljublja.