Svet

edan čudan mart u Beogradu. Pomalo umoran ı mamuran od osmog ı uspavan pred „deSefi.. | pred derbi — jedinu civilizacijsku vrijednost ovog grada priRO u najširim masama, deveti se mart zapaljen suncem hladio pod bezobraznim ·šibama košave. Tek se na Zelenom Vencu moglo osjetiti da bi se tu kao nešto trebalo dogoditi, bez odrednice o veličini ı značenju toga nečega. Sve je podsjećalo na Prvi maj, grad okićen zastavama, nasmijani bračni parovi, zbunJene grupice omladine koja dijele neke letke. Ako moramo da govorimo o mitingu. ovaj Je bio krajnje rekreativne prirode. Pored "Politikinog" kioska kod "Ruskog cara" nalazim se sa prijateljem iz Sarajeva. Došao je prije pet dana. Stigao Je na remont oka: Malo kasni Jer Je morao djecu ostaviti kod rodbine. Mala djeca — briga velika. Došla su ı dva njegova poznanika sa VMA ıli ız "Rudog". Braco Je iz Zenice. ili pored Zenice. a Mare iz Like. Glupo mi je da pamtim ımena tih sela koja ionako sad · predstavilaju tek bolnu uspomenu za one Koji su ih, manje više, zanavijek napustili. Ja ım kažem da ću snimati njihove komentare na ovo što će se pred nama dešavati. a oni mrtvi hladni, samo znam da im to na neki način godi. Zato su u prvo vrijeme | pazili šta govore. poslije su se oslobodili. Ko zna šta bi se Još moglo čuti da nije nestalo rakije u Lunetovoj čuturic1.

Mare: "Šta, jel' ovo miting Švedskog pokreta obnove." ( (aluzija na plavo žute zastave DS koje su se tresle usred gomile)

Braco: "Ma ne može ljudi ništa od ovoga ispasti, nigdje ni jednog pandura. Jebo miting bez pandura."

Mare: "Ima brate više pandura nego nas. Vidi ti te kamere. Šta kome treba nas kljakavce da snima." (tjera Jednog sa kamerom)

Braco: "Znao sam ja. Čim se ovaj Đinđić tu uvalio da od te priče nema priče. Vidi majke ti (Plakat DS). Tačno u podne. Pošteno!"

Bilo je već pola jedan kad nas počeše razgrtati. Ispalo Je da će govornici baš pored nas proći. Dvadesetak momaka znatno krupnijih i bezobraznijih od standardnog penzionerskog obezbjeđenja oko nas razgrtalo Je svijet.

Lune: "Vidi Vuka jes? prop'o sunce ti... K'o da se drogira. Jel mu ovo Žena. Vidiš ba ona se garant drogira. Vidi joj cvika!" (Danica je imala naočale ala Džeki Kenedi onog dana u Dalasu)

Mare: "Vaki osjedio malo podsjeća na Raškovića. Vidiš te bore mu Čine da izgleda nekako zrelije. Zna on da govori, slušo sam ja. Pisac je on jebi ga."

Braco: "Kakav je da je car je za ovog Đinđića".

O 08

Lune: "Šta on tebi smeta?" ·

Braco: "Nešto ga ne mogu otkako je ono na Pale dolazio. Ništa ti nema gore nego kad ti ga neko zavuče. Nekakav je on meni sav mrzak."

Mare: "Ima taj pameti. Nije on čovjek za revoluciju neku. Vidi ti ko je došo njega da sluša. Sve je to toplo obučeno, sito, gledaj ti kako ove gospoje samo mirišu. Ništa njima ne fali. Ništa taki mjenjat neće. Ova omladina što viče. Nemaju oni ono ludilo u očima. Kaki smo mi bili devedesete. Kaže čoek u more, u more."

Braco: "Kakvi ste to sad?"

Mare: "Sad nas više i nema."

Lune: "Zato vas nema. Jebo te, ovaj našu himnu pjeva."

Braco: "Kakva naša himna. Bože pravde je srpska himna." j

Lune: "Neka tebi srpska. Slobo drugu ima, a i on je Srbin neki. Vi ste se svi ko i ja u njega kleli."

Mare: "Moj stari se i sad kune. Ja poludim. Vidiš ti šta nam napravi? Ne da reći. Stara komunjara. On i sada mrzi četnike kol'ko i ustaše. U šezdesetoj ost'o bez ičega zbog njihove zajebancije, da ja vakav kakav sam (Uništena pluća. ruka lijeva ı stomak) ne ledim se po vazdan na buvljaku ne bi imo šta pojest?, al: ne

popušta."

Novinar "Sveta" Saša Hneževic, rodom iz

| Srpskog

| Sarajeva. bio je | u Beogradu 9. | marta ina Trgu | republike

|| snimig šta su u

masi pričali

i zemljaci "s one strame

"SPREMI E S

Lune: "Rat me građanski osakati, a ovi neke građanske stranke guraju. Ja nikad nisam nijednog građanina u životu upozn'o, a u Sarajevu sam se rodio. Sve ovo zbog nekih građana, a seljaci najebu."

Braco: "Moja je sestra i sad u Zenici u nekoj građanskoj partiji. MUŽ joj balija i oni su ti odma? građani. Kad ne znaš šta si, najlakše je biti građanin."

Lune: "Ajmo mi bolje negdje u kafanu. Ovo se ionako ništa ne čuje." (razglas Je bio zaista očajan)

Braco: "E, da je meni sreće da se mogu K'o ova djeca na drvo ispeti. (izgubio Je nogu na samom kraju rata, negdje ispred Banjaluke) Zakačio bi gore jednu srpsku zastavu, da se zna ko smo i za šta smo."

Mare: "Imam ja neki osjećaj da ovi ništa o nama neće pričati. Sta ova djeca znaju (Govorili su studenti) ko djeci daje da mitinguju. Neozbiljno mi ovo skroz izgleda."

Braco: "Reko sam ja da nema od ovog ništa, da je to šta ozbiljno ne bi se moglo od droetova disati."

Mare: "Tebi k'o da je žao što · nema nekih sranja?"

Braco: "Ma žao mi što se džabe mrznem. Ovo je sve Slobo organizov”o da nam pokaže koliko su oni svi slabi. Cuješ ti ovog Đinđića. Ne možeš ti k'o peder se ponašat i

1. SPREMTE" POD ZASTAVAMA EVROPSKE UNIJE:

18.3.1996. Svet”

Ko je sve bio "kod časnog kneza"

očekivat da te narod sluša. Najgore

· mi što sve ovo nekako kvari ono od prije. Svataš. K'o da onaj deveti nije ni bio. Poslije ovoga puno Vuk ima da padne."

Lune: "Kad sam ja pao nek padaju i drugi."

Iz mase se začulo "Slobo pizdo, Krajinu si izdo", nekako stidljivo kao da to nema veze sa cijelom stvari. Krenulo je spontano ı kratko. Moji su drugari ćutali. Oni o'tome nemaju šta reći, oni su to preživjeli. Prošlo ih.

Mare: "Reko sam ja vama da je bilo bolje da smo na pivu otišli. Vidiš kako govori, k'o da ga je stid što je ovde."

Pitao sam ih što su oni uopšte ı dolazili kad ne veruju ni u ljude, nı u ideju njihovu. Odgovora kao da ı nije bilo, a Jasno je da su se nadali nečemu velikom, kao i svi na Trgu slobode. Nije se desilo ništa.

"Šta se i moglo desiti kad nigdje plavca nijednog nije bilo". k'o što je rekao Braco dok smo sporo žurili da pobjegnemo s mjesta zločina.

Iz tramvaja sam vidio dvadesetak autobusa Južnijih registracija punih milicije u blizini hrama Svetog Save. Gro je poslije prošao sa Banjice. Ako

je i za derbi mnogo Je.

AGBN jekarkeuajeak

ja 7 Š i

daaa e udi

„cap iifipPG,