Svet

Svet 22.7.1996.

inđić ı Koštunica su se sporazumeli, bratski demokratski. Nakon višemesečnog denkanja: ~ Vaganj9. analiziranja. cepidlačenja ı usputnoz ko: ketiranja sa kojekim.. kao dvojica iskusnih demokratskih prvoboraca. konačno su seli, siti se ispričali ı do u tančina dogovorili se šta će ı kako će.

Po nepogrešivom srpskom političkom principu naopakosti, prvo su počeli sa pripremanjem ražnja, ne mareći što sec zec (u praksi se češće pominju neki drugi termini za istu osobu) bezbrižno odmara

u dubokoj dedinjskoj hladovini. No. bez”

obzira na njega, sporazum je postignut: dogodine. kad se ostvare željene promene, Vojislav Koštunica postaće novi predsednik Srbije. a Zoran Đinđić. sasvim u skladu sa njegovim afinitetima ı ambicijama. novi premijer.

To je cili. zacrtan ı utanačen.

_ Međutim. temeljiti kao ı obično, dvoica starih saradnika. znajući da će taj dogovor zaživeti tek kad se mnoge stvari, koje danas izgledaju nedodirljive ı nepromenjive. okrenu naopako. Dug ı naporan put balansiranja preko koalicionih ı izbornih minskih polja. koji ih neminovno čeka. obojici je to jasno. najsigurnije će proći Zajedno. ruku pod ruku.

Bratsko ı demokratsko usaglašavanje Đinđića ı Koštunice. njihovu deobu funkcija ı nameračenu perspektivu. pored zg. Miloševića ı Marjanovića. ponajviše ne odgovara Vuku Draškoviću. On to ı ne krije Na pošlednjoj “kontereuciji za štampu nedvosmileno Je rekao da je DSS daleko od koalicije Zajedno ı da Vojislav Koštunica neće moći da ucenjuje ı traži više neso što mu pripada. —

Bilo kakav ulazak DSS u koaliciju Zajedno — a ıma nekoliko varijanti. koje se razlikuju uglavnom po najznačajnijo| stvari — broju osvojenih poslaničkih mesta. odnosno procentu glasača — najviše štete nanosi Vuku Draškoviću ı njegovoj

prvoj pratilji Vesni Pešić. Za sada, Koš-

tunica ne Želi da pristane na unutarkoalicionu deobu na osnovu rezultata izbora iz 1993. godine. To je ı logično, s obzirom na kredit koji Je DSS kroz to vreme stekla (odnosno. ponajmanje Je propala u očima birača) ı na procene u svim anketama. gde se DSS ı Vojislav Koštunica redovno nalaze ispred SPO-a ı pogotovo Vuka Draškovića (u svim realnim anketama GSS ı njegova predsednica se i ne pominju). Svestan svoje trenutne snage (ali ı opasnosti da se ona očas, čim počne Jača kampanja konkurentskih stranaka, naprosto istopi) Koštunica traži sporazum koji će uvažavati nekakve današnje procene. a ne rezultate prošlih izbora.

Da stvar bude komplikovanija, Draškoviću ne odgovara nijedna varijanta dogovora sa DSS. Ako Koštunica čak prihvati ı učešće u koaliciji pod uslovima zasnovanim na starim izbornim rezultatima. spresa SPO — GSS (ostatak onoga što se nekada zvalo DEPOS) gubi prevagu nad tandemom Đinđić — Koštunica. Otuda ı losična Draškovićeva namera da po svaku cenu eskivira Koštunicu ı gurne ga što dalje, pa makar ı Sešelju u zagrljaj. što čvršći.

·'Ako poslednji dogovor dvojice demokratskih lidera sazre do adekvatnoš ozvaničenja, mnoge će se stvari razbristriti. Kompletni odnosi među opoziclonim strankama postaće Jasniji. bez danas ponajvećeg opozicionog kamena spoticanja. Uostalom. ı Koštunici je Jasno da Ce inoOati necde da se uzida (bar za kratko) da bi obezbedio kakav-takav opsta-

nak na političkoj sceni. Samostalno ba-"

lansiranje bilo bi prepuno izuzetno opasnih aktobacija koje. u ovakvim uslovima. ni veštiji politički žongleri ne bi mosli bezbedno da odigraju.

U zavetrini sve širih Đinđićevih leđa, a značajan korak ispred Draškovića. VoJislav Koštunica može daleko da stigne sa sve ražnjom.

PARE POKREĆU ” a

Dokaz brzine s kojom naslednici starog i pretrajalog tehnokratskog sistema

uspevaju da se transformišu ı prihvataju ·

zakone najsavremenijih metoda političke borbe, pored mnogo toga sličnoga, jeste i odluka vođstva Socijalističke partije Srbije da značajno promeni taktiku svojih pravosudnih sudara sa opozicijom. Šešeljev primer hapšenja i zatvaranja u sva tri slučaja poslužio je svrsi. Prvi put mu je dignut rejting, a kasnije Je izduvan. ;

Od takve igre socijalisti su, sudeći po nekim glasovima, odustali.

Više neće biti hapšenja 1 zatvaranja opozicionih lidera ı njihovih pomoćnika. Sve tužbe biće pažljivo tempirane 1 pripremljene za detonaciju u vreme Izborne kampanje, ali sa značajnom izmenom dosadašnje prakse: umesto u ZatVOr opozicioni lideri moraće da odu u – bankrot. Potraživanjem ogromnih novčanih nadoknada štete izazvane "klevetama" ı ostalim arsenalom opozicionih borbenih ešalona., socijalisti će odseći granu na kojoj politički protivnici sede..

U skladu sa takvom izmenom taktike. Đinđiću je za septembar odloženo suđenje povodom "slučaja Marjanović". Tada će na red da dođe i tužba Marka Miloševića protiv "Srpske reči". ı ko zna šta sve ne JOŠ.

Umesto medijske kakve-takve promocije ı lepog. uvek korisnog političkoos

uelikal

kredita. kakav sa sobom nosi svaka zatvorska kazna izazvana političkim stvarima. opozicionari će morati da duboko posegnu u svoje plitke džepove. Težeg načina obračuna socijalisti se nisu mogli dosetiti.

Bez para nema ni izborne kampanje. 5

nema promocija. tribina. mitinga. spotova. plakata ı sveg ostalog proprathog miljea. Takvu nade ni obećane (kao ı toliko puta pre) finansijske injekcije iz stranih poslanstava. Besparica, koja iovako ometa normalan rad gotovo svih stranaka, najteži je teret — pored nesloge — koji je natovaren na nejaka pleća opozicionog patuljastog džina.

Doskora najjača opoziciona stranka SRS - i bez pretnje novčanim kaznama. po svemu sudeći, polako klizi u — bankrot. Podmirivanje najraznovrsnijih nameta iscrpelo bi ı Jače ı brojnije sponzore nego što ih radikali mogu okupiti. Bez

adekvatne propagande, sa zatvorenim

medijima, nepovoljnim imidžom projektovanim malo sa strane, a više Iz same stranke, SRS više nije u mogućnosti da obezbedi pare potrebne za normalno funkcionisanje obimnog i zahtevnog stranačkog aparata.

Kako nam neimenovani izvor ız vrha SRS. svojim umilnim sopranom punim sete, priznaje — situacija je sve gora, para ima još samo za kiselu vodu ı ŠSešeljevu 96. knjigu. (Za prave radikale ı to je dosta, voda da utoli žeđ. a knjige za duhovnu glad. Dovoljno. rekao bi Siniša.) Po istom svedočanstvu, plate zaposlenim u sekretarijatu stranke Šešelj je isplatio u paketićima dečjih slagalica ı igrica "risk". Za plate od 1.000 dinara delo je po 4 "riska" i 8 slagalica. Pošto beogradski buvljak i dalje radi, verovatno će zaposleni radikali uspeti nešto ı da unovče. Uostalom. i to je bolje neso da su dobili komplete njegovih knjiga.

štetu neće moći da nadok-"

elektronski rasteriveač komarate

| AnfiPIĆ |e razvijen

na osnovu najnovijih saznonja na području

|| biologije i praktine primene elektronike.

Usce? rezulfule bioloških istraživanja sa tehnickim mogućnostima pa je stoga

| vrlo delofvoranm. + -

Mnogi testovi, čak i u močvarnim

područima, pokazali su njegovu veliku efikasnost.

AnfiP proizvodi ulfro-zvučne falase visoke frekvendie, skoro nečujne za čoveka, | koji drži ženke komaraca, koje i ubadaju, na odstojanju i štiti sigurno od uboda.

• Ekološki proizvod bez tableta, bez mirisa

• Anfi PiC je neškodljiv

za čoveka i domaće životinje

• Džepni model minijaturnih dimenzija velidne upaljača za dqarefe

• Koristi se svuda u kud, na putovanju, na letovanju, u prirodi,...

• Radius delovanja iznosi do 5 metara

• Neograničen vek trajanja trajnost baterije 1,5 V - 12 mesed