Svet

|| DECE U SRBIJI POPRIMA VEĆ DRAMATIČNE RAZMERE

Svet 16.9.1996.

mogu samo da doprinesu bržem razotkrivanju kriminalaca ı pomognu da se Oomi adekvatno kazne. Za krivično delo protivprirodnog bluda, nanošenja teških telesnih povreda ı zlostavljanje, Zakon predviđa kaznu zatvora u trajanju od jedne do petnaest -godina.

_ Slučaj Darka B. je sada u

· nadležnosti Okružnog suda

'u Novom Sadu. Krivična dela: protiv dostojanstva ličnosti ı morala ne mogu se 1S– koreniti, ali se sasvim SISurno mogu strogo kazniti. Novosadska javnost ı Darko B. to očekuju.

GORNJI

MILANOVAC:

|) Mame, tata me

siluje!

Krajem prošle nedelje u javnost je procurila ı informacija da je jedan 43-godišnjak iz Gornjeg Milanovca

_ više od dve ıpo godme sek-

sualno zlostavljao svoju ma-

_ lolemu kćerku (od njene 12.

godine) da bi je na kraju tri

- puta silovao. Zlikovac je pri_tvoren i protiv njega je pok_renuta istraga pred Okružnim sudom u Cačku, alt nje-

gov identitet nije saopšten zbog zaštite integriteta devojčice. Jedno vreme Je ovaj

- manijak radio u Francuskoj

sede mu je tamošnja držav-

-_ ljanka izrodila dvoje dece. - Razveo se ı vratio u rodno

selo gde sc poOHOVO OŽEMIO.

- Nova Supruga IU Ju rodili Š-

troje:dece. Ubrzo se opet razveo, HO nastaviO' je sa njom ı troje dece da živi u istoj kući. Noću Je ovaj zlikovac odlazio na sprat. u sobu gde je spavala starija kćerkica ı legao pored nje. Pretio joj je:da će ubiti ı nju ı majku ako bilo šta progovori. U maju ove godine kasno noću upao je u njenu sobu ı brutalno-je silovao. Kasnije je to Još Jednom ponovio, a pre nekoliko-noći silovao Ju Je ı treći: put. Tada je: zlosrećna devojčica Zavapila: "Mama, tata me siluje!". Majka Je to čula, dotrčala niz stepenice ı — mala šta da vidi! Slučaj Je odmah prijavila policiji i manijak se našao iza rešetaka. Inspekton odeljenja za krvne !! seksualne delikte pančevačkog SUP-a uhapsili su 26. prošlog meseca kontrolora 'GSP-a 'Beograd, Tomislava Kahrmmana (29) ı Radovana Cobanova (19), štićenika: Doma za napuštenu decu "Spomenak" u Pančevu. Ova dvojica su osumnjičeni da 'su“u drupoj polovini 1995. godine: počinili krivična dela protivprirodnog bluda sa maloletnim licima. L ORC

Kalirmnan ı Cobanov su se upoznali sredinom prošle podine u vozu na relaciji Beograd-Pančevo. Na nagoc VOTr SVOP nOVOP prijatelja Radovan je Tomislavu u stan počeo dovoditi svoje drugove iz Doma da bi se ovaj potom na njima iživljavao. Kako Kaliriman stanuje u neposrednoj. blizini "Spo-

ulenka”, on je sa prozora svog stana na sedmom spratu dvogledom osmatrao dvorište Doma ı potom zahtevao od Cobanova da mu dovodi svoje drugove. Zauzvrat, čašćavao pa Je poklonima od svakodnevrnog sledovanja u vidu kutije cigara do odeće, sata ı kasetofona.

Ovu dvojicu terete ı Video-snimci i fotografije pronađeni u Kahrmanovom stanu, na kojima su čak ı neke scene snimljene u vozilima GSP-a (!?) gde je ovaj radio kao kontrolor. Na monstruozne rabote ove dvojice policiji Je ukazalo osoblje Doma pošto im se ponašanje nekih štićenika učinilo sumnjivim. Ža sada je posve sigurmmo da su u Kahrimanovom stanu silovana dva dečaka — jedan od 14 ı drugi od 17 godina, mada se sumnja da Je krug seksualno zlostavljane dece znatno Šri.

SMEDEREVO: Devojčica koju je silovao ožtac

ostala u [E o If. |L}

Najnoviji "slučaj" Iz Smedereva, koji se, doduše, odvijao punih pet godina, tako reći ız dana u dan, ı koji je tek nedavno predočen Javnosti, a koji je bio prava mora za (sada) 15-godišnju devojčicu — šokirao je i revoltirao sve Smederevce.

Otac-dušmanin, konobar iz Smedereva, 31 godinu, silovao je svoju ćerku još kad

Je mala 10 godina, da bi se „gotovo svakodnevno, nared-

nih pet godina, seksualno iživljavao nad njom — SVC dok nije prijavljen ı uhapšen. Sada se nalazi u istražnom zatvoru Okružnog suda u

KAKO SADA POMOĆI 15-godišnjoj DEVOJČICI KOJA JE _ OSTALA U DRUGOM STANJU NAKON STO JU JE SILOVAO | ROĐENI OTAC: Centar za socijalni rad u Smederevu o

Smederevu; istraga Je ZaVI-

šena ı za 24. septembar zakazano je suđenje, koje će biti zatvoreno za Javnost.

Okrutni otac odgovaraće za dva teška krivična dela: prvo je okvalifikovano kao obljuba ili protivprirodni blud sa licem koje nije navršilo 14 godina iz člana 104. stav 2, u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Srbije, a drugo je rodoskrvnuće (incest), kažnjivo po članu 121. KZ RS, a predviđena |e kazna zatvora od jedne do 15 godina.

U istražnom postupku je utvrđeno da je od 1991. do 27. juna ove godine, kada je uhapšen, izvršio obljubu nad maloletnom ćerkom, rođenom 1981. godine. Tokom 1991. godine, kada je imala samo 10 godina, bludni otac je, koristeći njeno neznanje ı nemoć, prvi put imao sa njom seksualni odnos, a posle mu je to postala navika. Tntimne (monstruozne) odnose obavljao je sa detetom 2—3 puta nedeljno, a nekad ı češće, koristeći za to priliku kad mu žena i maloletni sin nisu bili kod kuće (on Je radio po smenama, a žena pre podne) ı preteći ćerki da nikom ne kaže.

Međutim, nastranom ocu i mužu, u osnovi manijaku, to kao da nije bilo dovoljno pa je jednom prilikom pokušao da siluje i svoju svastiku (ženinu sestru), koja je tada imala samo 14 godina, a nasrnuo je ı na svoju kumu!

POKUSAJ SAMOUBISTVA ZBOG TRUDNOĆE SA OCEM

A onda, jednog junskos dana ove godine, sada već 15-podišnja devojčica, rešila je da raskine sa ŽivOtom.

OVO! ”

Uzela je veću dozu "bensedina" ı progutala tablete, jer nije videla drugog izlaza. Po gradu se priča da je zatrudnela sa ocem, što nije bez osnova. Srećom, naišla Joj je drugarica ı odvela je u bolnicu. Tamo su joj ukazali prvu pomoć 1, zatm, uradili kiretažu. Kod devojčice Je obavljen abortus, a dvostruki "otac" Je uhapšen.

IT tu tek sada počinju problemi nesrećne devojčice ı njene majke. O tome da Je (i zašto) uhapšen njen otac, pisale su maltene sve dnevne novine, pa i lokalni (nedeljni) list "Naš glas" ı "Večernje novosti". U tim novinama objavljeno Je puno ime 1 prezime njenog oca, tako da ništa nije značilo što Je njeno ime bilo pod inicijalima. kao maloletne. Sa majkom i mlađim bratom morala je da se odseli iz Smedereva, u Jedno mesto u Homolju, jer u Smederevu više nisu imali mira.

"NOVINE UČINILE NEŠTO MNOGO GORE OD OCA"

Kod Dušana Markovića, psihologa Centra za socijalni rad u Smederevu, imao sam priliku da razgovaram sa majkom ove devojčice. Bila je ljuta na "Novosti" ı "Naš glas", tako da ništa nije htela da kaže za "Svet" (nije mi dozvolila da uključim diktafon), samo je "nezvanično" pristala da odgovori na jedno moje pitanje, a to je – kako za proteklih pet godina nijednom · nije "uhvatila" muža na "delu", ili zapazila nešto sumnjivo u ponašanju 10-podišnje devojčice?

Rekla mi je da joj je muž radio po smenatma, a ona Samo pre podne (često je radila i privatno). Ćerka joj je indirektno stavljala do znanja da

e iEVA|E i}: · tovremeno se mogu na MA CO

Sob:

43

LU

O OC . pomoći lobodan Jakulić, neuropsihijati

a problemu kaže: ~

da imaju ovako |

Glašavaj SN on |___el{e}{o} !

profesor Jakulić, r e „diriguje njegc

gija”, pojačana OROIPEIJEO) rustracijama i · gom vrstom nezadovoljstvč _ socijalnog miljea iz kog: _ ličnostf

sto umnogome zavi tekao i u kome

atskom oštećenju

p : j JJ edispozžicijama u genima i oblikovanj d spoljašnjim uticajima. Za ovakvog čo

nski nem.

. trana 'ljubav' prema

:obziranato dalije ot MJ a ri TE GT _ hipotalamusu

|| 41 U - nog, i otome bi trebalo povesti račun da zbog svog nedela budu smešteni u Z-_ zbog uzornog i besprekornog ponašanja iz izađu pre isteka kazne. da. ı 'sirucnja

nešto mije u redu, BOVvOrećI joj: "Nemoj mama, da ideš na posao, ostani kod kuće", ali da ona nije mogla ništa da posumnja. "Sta ima ružnog u tome, da otac spava sa ćerkom ili sinom, sa svojom decom" – rekla mi je ı dodala: "Tako nešto, nikad nisam mogla ni da pomislim!". Iz Centra za socijalni rad, otišao sam kod dr Dejana Zivanovića, psihijatra u Medicinskom centru smederevske bolnice, koji je prihvatio devojčicu posle neuspelog pokušaja samoubistva tabletama "bensedina"; ı koji je tim povodom dao izjavu za "Svet": "Iznošenjem u javnost punog imena i prezimena oca devojčice, iako su navedeni samo njeni inicijali, ona je sada poznafa u ovom gradu, ma koliki on bio. Ono što je otac učinio devojčici, ona je na neki način uspela da izdrži; društvo, isticanjem u štampi punog imema i prezimena njenog oca učinilo je, rekao bih, nešto što ona ni u kom slučaju nema šanse da prc-

· vaziđe."

RAZLIČITA SEMSUALNA:

USMERENOST

Po nalazu sudskog: veštaka-psihijatra, otac nesrećne devojčice je normalna OsOba, ali impulsivan ı nezreo. Kod njega ne postoji izgrađen sistem moralnih vrednosti. U trenucima izvršenja ovih radnji sa maloletnom ćerkom — obljuba sa licem koje nije navršilo 14 godina i incest – imao je smanjenu uračunijivost, ali ne bitno. Kako to objasniti običnim ljudima, kad većina smatra da je u pitanju seksualni manijak? [i ie. Samo Je pitanje vremena k ce ponovo uraditi istu stvar”, upozorava OV.

može da bude i različita od uobičajene, usmerena prema suprotnom polu u nekim mlađim i starijim godinama. Ta usmerenost može da bude i prema deci; u toj nekoj usmerenosti to može da bude toliko jako, da se prenebregne i ta roditeljska barijera. Psihijatar to smatra kao devijantnu seksualnu usmerenost i ponašanje. Ona je (devojčica), pošto je to dugo godina trajalo, došla u doba kada to više nije mogla da trpi. Bila je u stanju kada je jednostavno tražila pomoć; tražila je pomoć od drugarice, od nekog sa strane, htela je da se to prekine, više nije bila spremna na to da trpi. To je bio jedan način Koji joj je bio siguran.

Društvo mora da bude spremno da prihvati da se to zaista dešava, jer malo toga izađe na videlo. Samim rešavanjem ne znači da je neko društvo lošije ili bolje, nego da žrtve znaju da će društvo da ih prihvafi, da neće.da iznosi (udara) na "doboše", da će to da ostane. deo njihove intime. Ako se ovako nastayi, pitanje je koliko će Žrtva da bude spremna da kaže sve intimnosti, da bude izložena posle i odbaciyanjem od društva. Društvo neminoyvno Žigoše i odbacuje svakog ko se razlikuje", rekao je na kraju razgovora dr Dejan Živanović, psihijatar Medicinskog centra u Smederevu.

Na sudu je da kaže poslednju reč. Smederevska jaynost, i šire, očekuje da otactiranin bude najstrože kažnjen. +

"Seksualna usmerenost,

-