Svet

"Sve Što je progutala ova mišja rupa je pretvorila u miševe." (Ljubomir Simović, deo iz besede)

TAKO JE MORRBLD BITI

redsednik DS Zoran Đinđić osuđen je zato što je klevetao predsednika Vlade Mirka MarJjanovića. : Drugačije nije moglo biti. Naročito posle argumenata kojim su Oc) Đonović i Matić išamarali klevetnike. Dovoljno je navesti da je bivši direktor Direkcije za robne rezerve rekao: "Otkud znam kako je moguće". Kad se tome doda da je Ivko Đonović dao izjavu: "Apsolutno tvrdim da je Mirko Marjanović nedužan", onda sud više nije mogao imati dilemu ko je kriv.

x

A o tome zašto je sudija Cavlina proglašen za heroja ı koliki Je hero] bio, niko ne zna bolje do njega samog.

ČARADPE NAR GLAVE,

BRUGOVI! i Pa

ovime su ovih dana pune hvale za odluku donetu na poslednjem zasedanju Skupštine Srbije, kojom se umanjuje porez na plate. Zbilja. odlično. Verujem da će se ovim jedinstvenim presedanom ekonomisti dublje pozabaviti. Nema ničeg novog u tome da postoji porez na plate. Ali je više nego originalno naplaćivati porez tamo gde plata nema. U nekom novom sistemu naši građani bi mogli odgovarati za iažno predstavljanje. Moderno pravosuđe Je, na žalost. toliko surovo da čak ne dozvoljava da budeš "poreski obveznik" bez dokaza. A taj dokaz malo ko ovde ima. Stvar je vrlo prosta, porez plaća onaj koji zarađuje. Sve ostalo je prekršaj.

=

Lično me veoma čudi što Vlada ı Parlament dozvoljavaju pod ovakvim okolnostima toliki gubitak vremena na donošenje poreskih zakona.

Ne bi li, sveukupno, bilo daleko efikasnije preći na neposrednu pljačku. Carape na glave, drugovi, pa na ulicu!

KAD BI SVI BILI NORMALNI

ad bi svi bili makar malo normalni, onda bi ovde svaka kampanja opozicionih partija protiv vladajuće bila veoma uvredljiva. Voditi kampanju u našim prilikama ne znači ništa drugo nego uveravati građane da je bolje biti sit, nego gladan. Da je lepše kad ti je toplo, nego kad ti je hladno. Da je komfornije biti zdrav, nego bolestan. Da postoje izvesni razlozi zbog kojih se više isplati biti čist, nego štrokav. I na kraju, da ako već može ·da se bira, možda ipak nešto veći izazov leži u tome da si živ — nego, ovako strašno mrtav.

PR I DA JE 'ČASNA"

ako se moglo pročitati u štampi, Siniša Batalo dao je prosvetnim radnicima Pančeva "svoju i Vladinu časnu reč" da će primiti plate. U oktobru. Za jul ı avgust. Ovo mene interesuje. Da li se svi oni koji su savladali umeće da tačno pokažu gde im je glava, a gde zadnjica, mogu složiti da takvu vlast malo ko zaslužuje? Ili, lišeno filozofije — da to više ne sme da se trpi. (Postoji samo Jedan čija se volja mora trpeti. Pa čak ni oko toga se ne slažu svi. Ali da ovaj koga trpimo, nije taj, teško da je ostao Još neko kome nije Jasno.)

Ili Je moguće da se šetaš slobodno tamo gde puštaju decu, da se vodiš u zdravstvenom kartonu kao "b.o." normalan, a da misliš da nema ništa prirodnije nego da živiš u državi kojoj je jedna od najmanjih mana što funkcioniše na bazi "časne reči". Takav sistem vladav-

_ ine bio bi nedopustiv čak i kad bi te časti bilo. Pa ı pod tim usloyom nebi bilo ništa manje strašno.

Da li je moguće da još nije kraj?

: Olja Beckovic Medicinska sekcija SPS-a, pri KBC-u . Kragujevca, provalila Je da štrajka glađu nije bilo. Prethodno su radnike nafilovali infuzijom, ali se zbog fog troška ne žale. Ali preko zapaljenja pluća ne prelaze tek tako. Na stranicama "Borbe", ovi zdravstveno-politički radnici oštro dižu svoj glas profiv onog radnika koji se svojom voljom "valjao" po betonu, a posle došao njima da se žali što je zaradio zapaljenje pluća. "Treba reći", kažu, "da će lečenje tog štrajkača, samo za lekove, koštati KBC Kragujevca 1.200 dinara."

RRBČUNOUOBE

edicinska sekcija SPS-a, prı KBC-u Kragujevca, provalila je da štrajka glađu nije bilo. Prethodno su radnike nafilovali infuzijom, ali se zbog tog troška ne žale. Ali preko zapaljenja pluća ne prelaze tek tako. Na stranicama "Borbe". ovi zdravstveno-politički radnici oštro dižu svoj glas protiv onog radnika koji se svojom voljom "valjao" po betonu, a posle došao njima da se žali što je zaradio zapaljenje pluća. "Treba reći", kažu. "da će lečenje tog štrajkača, samo za lekove, koštati KBC Kragujevca 1.200 dinara."

Šta se ovde može zameriti ovim humanim ljudima? Najviše to što su pristali da ispadnu budale. Ne razumem što ga nisu išutirali napolje, pa nek” ga leči onaj

koji ga Je na sve ı nahuškao. Mogli su pozvati one nje-

gove kolege od čijih je usta svojim izležavanjem direktno otkinuo, pa da ga oni Još malo "zapale". Da mu sa par šamarčina ugreju obraze bezobrazne ı zadnjicu lenju. Pa da vidi šta se- zove "zapaljenje". A onda da vidimo da li će opet da štrajkuje. Lako je biti bolestan na tuđi račun. Srećom, neće se to Još dugo tolerisati.

SRECNE VAM RANE, JUNACI!

nogo je onih koji su se imali čemu radovati posle završetka ızbora u Republici Srpskoj. Neki ničemu u toj meri, koliko porazu socijalista. SociJalisti izjavljuju da su, naprotiv, briljirali. Ali, ovog puta se to nikog ne tiče. Malo je onih koji imaju potrebu da ıh u to razuveravaju. Kao što je malo onih koji se upiru da ćelavcu koji uverava da je ovaj poslednji preparat za rast kose genijalan, ı da mu evo, rastu šiške, objasni da mu to nisu šiške nego prašina. ;

Ovog puta Je drugačije. Svi im priznajemo da su prošli fenomenalno. Uz želju da im se takav trijumf i

ovde pomovi. <

-Dejanu Despiću. Tog gospodina upamtiće svi oni koji

duša, O VOJO TUS POLOyanjE Si +

Jedan socijalista gunđa kako, evo kad oni izgube, niko ne pominje neregularnost izbora. "Da smo dobili, svi bi vi pričali da je napakovano. e

Tačno, svi bismo mi to pričali.

Ali bi bilo "napakovano".

NEOPTEREĆEN SAVUEŠĆU

oran Milić, jedan od urednika nove tvmreže u BiH, izjavio je da je osnovna ideja te postaje "afirmirati posve nova” lica, i to po mogućnosti omladine, koja ne pamti stara vremena i nema opterećenja prošlošću."

Ako se mladost meri sposobnošću zaboravljanja ko si i gde si bio juče, onda je teško naći većeg omladinca od Gorana Milića. Bojim se da se takva lepršavost duha teško može naći među mlađima. Današnji klinci, na primer, ne veruju da imati savest znači — biti "opterećen prošlošću". A takvi mentalni starci, tako konzervativnih uverenja, verujem, Goranu ne trebaju. -

R ŠTO NISU LUDINA DRUGI NAČIN?

eki moji prijatelji me uveravaju da ne treba da se nerviram. Kažu: Oni su ludi ljudi. i :

Možda bi to nekom mogla biti uteha. Meni ne deluje dovoljno uverljivo. . Ne mogu da se ne pitam: što nisu ludi ee drugi način? |

Osim toga, u našem narodu se veruje da su ludaci dobri ı siromašni. I da ih ne U čak mi u policiji.

ČUno DR SE NISU SETILI

omaći mediji već duže vreme vode na-_ glašenu brigu o zdravstvenom stanju predsednika Rusije i predsednika SAD. Nema dana a da neka televizija u prvim minutima informativne emisije ne IZvesti o tome koju slabost je koji predsednik pokušao da "Štekuje” od svog naroda. Naša štampa trijumfalno prenosi da Han "čuka" nije u takvoj kondiciji kao što nam se zaklinjao, kao i da Klintonov osip na vratu nije toliko bezazlen kao što on pokušava da nam predoči.

O.K. – ok, doki.

Možemo se složiti da nacija zaslužuje da zna sa kojim kapacitetom ima posla. Samo što malo čudi da ta uredništva koja se toliko bave (kako god bilo), tuđim predsednicima, zaboravljaju da imamo ı mi predsednika. Neće biti da to nikog ne zanima: kako nam se on oseća?

Neverovatno da se toga niko nije setio. ij Je možda svima jasno da je naš — Zdrav-

IH se čeka Bob Dol. Kad je mogao da pita Klintona. može valjda ı našeg:

"Da vidimo Vaše zdravstvene nalaze, gospodine predsedniče!" : a -

105 JEBNOM: |) MIŠEVIMR I LJUDIMA

iko nc zna sigurno, ali bi svi bili spremni da se zakunu — da jeste! Pa, ij evo, ı Ja bih se mogla zakleti da je Slobodan Milošević imenovan za počasnog građanina Negotina. Ne sećam se da sam to pročitala, a opet sam spremna da ga-ran-tu-jem! Ako nije, nek' me Negotin demantuje! Ali, ı neka objasne zašto nije. Je IP ja treba da ıh podsećam?

< Dva čoveka ostaće upamćena ız ove sramne priče o – proterivanju akademika Ljubomira Simovića IZ Negotina. a Onaj što nije recepcioner Sava, a koji je Jedne večeri bio, konačno, ı najg luplji u životu i taj potez smislio. Važniji od tog je drugi Čovek. Radi se o akademiku

sa dubokom zahvalnošću dočekuju svaki pravi i ljudski gest. Odluka akademika Despića da se, bez oklevanja, sam protera iz onog grada iz kojeg se proteruje” Za

?,

o