Svet

28.10.1996. Svet

IN MEMORIAM

Milan Pavlović Cule 1942-1996

Subotički biznismen Zoran Vlahović, vlasnik preduzeća

"Alecom" i zakupac diskoteke 'Vozd" tvrdi:

nuto. da su ı Jedna ı druga isključivo u službi naroda. U toku Je formiranje profesionalne vojske RS i na-

damo se da “ĆE -.nOVOo državno rukovodstvo okrenuti list ı punu pažnju posvetiti poboljšanju položaja pripadnika njene vojske u smislu dobrog, stalnog ı stabilnog materijalnog. položaja.

+ Vi ste blizak saradnik i prijatelj generala Mladića. Gde je on sada, šta radi?

Kao i ja ı on Je na svom komandnom mjestu, Živ 1 zdrav.

+ Kako će ubuduće komandovati kada mu je ograničeno kretanje zbog pretnji hapšenjem? (Dok slušam generalov odgovor, razmišljam o tome koliko je Mladić i dalje nepredvidljiv. Tako se ovih dana iznenada pojavio u jednom kafiću, vojnicima koji su se tamo zatekli održao predavanje o štetnosti alkohola i gubljenju vremena u kafani i onda svima o svom trošku naručio sok). Ove nedelje napustio nas je Cule, mag ovdašnjeg sporta i ugostiteljstva, veliki prijatelj našeg lista i jedan od ljudi čije će ime biti upisano u legende ovog grada. Srce ga je izdalo ne dopustivši mu da doživi ispravljanje mnogih ij) "krivih Drina" i nepravdi protiv kojih se ceo Život borio. Železnička ulica u srcu Novog Sada još zadugo neće imati takvog lafa i kavaljera kakav je BB bio Cule. Nj jegova omiljena uzrečica "Svaka ti čast!" najmanje je što mu na

Nema ni potrebe da se kreće, zna se gdje se ı kako komanduje. Uostalom. ne znam nijednu zemlju u kojoj se smjenjuju uspjexni komandanti.

+ General Mladić svakodnevno prima veliki broj pisama. Ko mu sve i šta piše? Cula sam da tu ima dosta i ljubavnih pisama i ponuda iz cijelog sveta.

O njima ne bih da govorim, naš komandant se pročuo više po svojoj hrabrosti... Puno mu pišu njegovi borci, njihovi roditelji, obični ljudi, žale se na razne nepravde, svoj status, imaju puno povjerenja u njega ı očekuju da im pomogne kao ı uvijek do sada.

Zahvaljujući generalu Milanu Gveri na razgovoru; upitala sam ga da li su sredstva informisanja u RS ı vojsci na čijem čelu je on bio mogla bolje odradit: svoj deo zadatka? "Da, ali vi zaboravljate da je već krajem 1993. godine predsjednik Karadžić zabranio predstavnicima vojske pojavljivanja u medijima, vjerovatno zbog straha od njihove javne riječi i mišljenja. Zabrinjavajuće je što u posljednjih deset mjeseci u domaćim sredstvima informisanja o našoj vojsci nije ništa pohvalno i pozitivno objavljeno, dok s druge protivničke strane bez razloga se veličaju njihovi komandanti i jedinice", kaže general Gvero koji Je pristajući na razgo-

vor za "Svet" prekinuo tu zabranu koja Je još "na snazi". +

rastanku možemo reći.

Redakcija "Sveta"

MagazirSVET Izlazi svakog drug

Ostojić oc. _ O · Pantoš, Srđan Rajk iĆ _Prevodioci: "Sonja Jović . Eleogo Čabradi Šijačić (nremači&a). Popov (francuski), Biljana ·Mićašević- Gtalijanski) ekretarijat: 'Kartolina Lakić:

· Nataša Ćovin

Stalni saradnici: Merica

Bogdanović, Voje Bulić,- Lara_ ~ Dimitrijevt&..dr DĐraponii

= =Ko nov, Branislav —

-|- Lain ović, Zoran Marković, Violeta

|| Marčetić, Goranka Matić,KsenijanMatović, „Miroslav=Mikuljanac, Igor

| · Novaković, Aleksandra Petrović,

_ Mirović, Mirjana Mičić, Radomir-=- -

ES Ko a i _ Marketing: O Antonić"

Grafički centar Svet Press: Otilija Bezdan, Dame aGapi:

Žiro ro 45700-i 603- 3-1C | _SPP — Novi Sađ =

--Listj _je- registrovan ı u Ministarstvu: _ informacije Republike Srbije __: rešenjem 651-824/96-03. Rešenje

—- istog. Mihistarstva određuje se stopa

- OSnOVnOg Doza; na a pronac po O

___SBd 79

lasnik privatnog preduzeća SU COM”.

ra viđeniJi subotički O Zoran Vlahović se, kako sam kaže, nemalo iznenadio kada je na 37 strani prošlog broja "Svela" pročitao da je honorar Zeljka Samardžića 1.000 nemačkih maraka.

"To je laž!", kaže gospodin Vlahović. "Zaknupac sam diskoteke ”Vožd? u Novom Zedniku, nadomak Subotice, i kada sam želeo da angažujem Samardžića, njegov menadžer mi je traŽžio 2.500 nemačkih maraka. Odgovorio sam da je to mnogo Za fri safa pevanja, a menadžer, neki Miroslav, mi Je uzvratio da Zeljko još nema stan! Ako nastavi da ucenjuje ugostitelje i vlasnike diskoteka sasvim je sigurno da stan neće ni kupiti, jer će ga oni ignorisati."

Biznismen Vlahović je inače lično nazvao redakciju "Sveta" želeći da se sazna koliki je zapravo honorar popularnog pevača.

"Neka se zna da mije 1.000 već 2.500 DEM da bi omi koji žele da ga angažuju umeli da se odbrane. Jednostavno želim da zaštitim ugostitelje, vlasnike diskoteka i druge koji se bave sličnim poslom."

Pronašli smo menadžera Miroslava (prezime mu ne pominjemo po njegovoj Želji) koji Je objasmo da 1.000 uemačkih · maraka dobija Zeljko dok ostatak ide na muzičare, troškove, reklamu, plakate...

"Ponudio sam kompletan prihod od prodatih Kkarata”, dodaje Vlahović.

Gospodin Vlahović naglašava da ne želi da se sveti Samardžiću po movinama već da zaštiti interese svojih kolega.

"On je dobar pevač, zbog toga sam i hteo da ga angažujem. Sećam se dana kada je u Budvi kod Ace Miloševića pevao za 100 dinara, a sada od mene traži 2.500 nemačkih maraka. Diskoteka 'Vožd" je među najlepšim u okolini i beleži posetu od 700 do 1.000 posetilaca, a ko u njoj gostuje sigurno dobro zaradi. Sam Marko Milošević mi Je, kada je posetio moju diskoteku, dao veliki kompliment rekavši da je 'Vožd? lepša diskoteka od njegove 'Madone." -

_ Sta na sve Kaže lično Zeljko Samardžić?

"Ne mogu da komentarišem čitav slučaj jer nisam razgovarao sa gospodinom Vlahovićem. Ne · |bojim se gostovanja gde ću-bifi plaćen prihodom od ulaznica.

mi to i odgovara jer su mesta gde pevam uvek puna. Ne znam sa kim je gospodin razgovarao o mom angažmanu, a ako želi da me angažuje neka se obrati ili "Laki Saundu ili PGP RTS”u Koji me zvanično zastupaju. Nikoga nisam, nifi želim, da ucenjujem jer u ovom poslu svi krvavo zaradimo „svoj komad hleba", kaže g. Samardžić.

Priči, dakle, nije kraj. Ostaje da se vidi da li će Zoran Vlahović angažovati Željka Samardžića, odnosno da li će popularni pevač gostovati u "Voždu" ı kao honorar uzeti prihod od ulaznica.+ Velimir Kostadinov

Snimila: Biljana Vučković