Svet

braćajući se narodu okupljenom na promotivnom skupu SPS-a u Bačkoj Palanci, Mihalj Kertes je iznenada osetio da je izborna parola "idemo dalje” totalno bezveze ı da pruža sasvim maglovito sliku o onome što su on i drugovi sebi ı nama zacrtali. Ova spoznaja izazvala je lako znojenje, potom je na trenutak ukočio pogled, a onda je snažno stegnuvši mikrofon, sa bine povikao: "Sa ovog mesta poručujem – idemo NAJDALJE!" Nek” ide život. kaže se na kafanskom.

E

Ja mislim da Vam nije mogao otvorenije reći. A, Vi, sad kako god hoćete. Meni Je Mihalj veoma drag posle više neću da čujem: Nije nam rekao.

Rekao Vam je, rekao!

SUVE STID STE DOBUVEM ZELELI DA ZNATE. SERSU B NISTE SMELI BR PITATE

redništvo "Novosti" u skladu sa svojim opredeljenjem — u susret čitaocima, od_J lučio je da priredi razgovor sa Mirkom

.čć-zato

toplo ı ljudski. Ispalo je: fe-no-menaalno. Baš kako treba – lepo, bez šlihtanja,

pismeno.

Sonet sadrži odgovorg na sva pitanja koja bi svaki normalan čitalac poželeo da postavi.

Vas, svakako, zanima kako je premijer prihvatio da izađe u susret novinaru.

Piše: "Svojstvenim šarmom uz eleganciju rekao je – može". -

Spadate u one koje tišti — ume li on da peva?

Piše: "Voli da peva, a i ume. Retki su takvi trenuci; ali kada peva, čini to punim srcem, posebno 'Nemoj da me kuneš zbog poljupca dva".

Interesuje Vas koliko traje njegov radni dan.

Piše: "Njegov radni dan traje 25 sati. Prijatelji kažu – preterao je."

Voleli biste da znate kako on priča.

Piše: "Priča polako – brzo misli".

Sta ne može da shvati? —

I to piše: "Ne može da shvati da neko može da izda svoju zemlju".

Radoznali ste da čujete šta on misli o Miloševiću.

Zabeleženo: "Takvi se retko rađaju."

Sta Je učinio za izbeglice iz Krajine, pitate se.

Odgovor: "Pomogao je u granicama mogućnosti."

=

_ Ne kuni ga, kevo!

SVETO GLEDA NERO ODOZGO

oslanici SDA, u znak protesta zbog po|| minjanja "odanosti Jevanđelju", nisu

prisustvovali polaganju zakletve na konstitutivnoj skupštini Republike Srpske. Biće da je Nikola Šainović izostao iz istih razloga. Nije hteo da Muslimani ispadnu pametniji od njega.

Zna on dobro: Sve to dobri Bilt gleda odozgo.

BRLEZ-VUDUZ FRRNCRISEZ?

eki kadrovik JUL-a ovih dana je postavljen za direktora Jugoslovenskog kulturnog centra u Parizu. Kako piše "Blic", na molbu njihovog novinara da nešto više kaže o svojoj funkciji, ovaj misionar kulture Je kratko odgovorio: "Nosite se u p.... m.....!'!

Ukoliko je istina, onda bi ova pričica mogla biti efektno objašnjenje za sve uzraste zašto uopšte nije loše što Je Jedan od prvih uslova za "ambasadore" naše zemlje u svetu, da ne znaju tamošnji jezik. Ovaj poslednji slučaj upozorava da se svakako treba založiti da takva praksa ostane na snazi. I blejanje je manja šteta od onoga Što bi oni tamo mogli kazati.

Marjanovićem, ali – bez politike. onako.

LEE JL} Bećković -

Uredništvo „Novosti„ u skladu sa

svojim opredeljenjem - u susret

čitaocima, odlučio je da priredi

razgovor sa Mirkom Marjanovićem,

ali - bez politike, onako toplo i

ljudski. Ispalo je: fe-no-menaal-no.

Baš kako treba - lepo, bez šlihtanja,

pismeno. Sonet sadrži odgovore na

sva pitanja koja bi svaki normalan

čitalac poželeo da postavi...

JE IGRB MECHA? rošle subote "Politika" je objavila analizu dela dr Mire Marković. Kra-

malo pažnje ovoj autorki. Na žalost, prilikom štampe je po svoj prilici iz teksta izostavljen ključni deo.

U objavljenom prikazu piše da je "Duga" u kojoj profesorka štampa svoje dnevnike "omiljeno štivo Bila Klintona". Navodi se podatak da su ove knjige "vodeće na svetskim bestseler-listama". Mogli smo pročitati i da knjiga "Noć i dan" Jeste vanserijska "i zbog istine da je danas i ovde mnogo više intelektualaca koji ćute u svojim ušuškanim domovima,ili onih koji su se našli s onu stranu pameti. Dr M.M. nije intelektualac koji čeka, naprotiv — to je intelektualac koji se strasno bori za ideju, i ne podnosi nikakve lagodne zavetrine.”

I sve dalje je u istom tonu. Neshvatljivo. Osim, ukoliko se ne radi o nemaru u štampariji. Šta Je-to ŠIO. JE najverovatnije ostalo na patosu?

Ja verujem da je postojao i uvodnik. "Poštovani čitaoci, u ovom tekstu sakrivena su i dva tačna podatka. Otkrijte koji su to. Lepo se zabavljajte".

e

Autor ovog zagonetnog prikaza, između ostalog tvrdi: "Budući pisci istorije analiziraće zašto su knjige dr M.M. uspele da probiju embargo i izazovu čitalačku pažnju najtvrdokornijih svetskih stratega."

Nema sumnje da će to biti predmet obimnih studija. Pitam se samo da |' će ta analiza ići uporedo sa istraživanjem zašto su ljudi upirali prstom u onog što se šetao gradom sa kokošijim gnezdom na glavi.

NIJE LEVO - NEGO USRED SREDE

od jedan: to sa "levim" nema veze. Levo njih ne zanima. Njihov program je posred čela! Tako bilo, tako |. ostalo. Nikad nigde drugo nisu ni gađali, osim u potiljak — centar. Kad im je to već postala tolika rutina da su

Jnje je vreme bilo da i taj list pokloni.

nazovite sebe pravim imenom. I kad Vas unuci

pogađali zatvorenih očiju, onda su prešli na čitanje Tije. I onda se oni sad, kao, zovu — levičari. 5. Nije li se za vreme njihove vladavine Jedna od naj gledanijih humorističkih serija zvala — "Levaci". Oni su bar uvek znali šta znači i čemu služe oni koji su levo Nije li jedna od tekovina njihovog vaspitno-obrazovnog. sistema i prebijanje đaka koji pišu levom rukom. Jedino gde su pominjali tu reč, bilo je – u stroju: Leva, leva, leva! - | Kažu da je srce na levoj strani. Znam. Ali to nije. razlog za kandidovanje na izborima. Ofkriće Jesi vrhunsko, ali bilo bi logičnije da se obrate Nobelovoi Akademiji za adekvatnu satisfakciju. Sta Je važno ne zaboraviti, kad kako je. Nitroglicerin!

IMA KROGB BI I TT INTERESOVALO

merki pisac Dž. Selindžer je negde napisao da je jedno od mnogo dobrih || osećanja u životu ono kad pročitaš neku knjigu, pa poželiš da pozoveš pisca telefonom. Odavno sam to pročitala i podvukla, kao što obično podvlačite ona mesta u knjigama koja su vam po iskustvu poznata, a koja vas tako precizno sročena ohrabruju da niste sami, i na kraju, ako Je to ono čega se plašite, da niste ni glupi, ili ako se vaš slučaj zove "glupost", da ima još neko "glup" na isti način. Dakle, ja znam šta znači potreba da se taj neki pis: okrene telefonom. Poslednjih godina, na žalost, sve. manje se radi o piscima, njihovu ulogu u mom živo! preuzeli su novinari. Retko je to, ali biva. Šta sam htela da Vam ispričam? Zvala sam” fonom Mirjanu Bobić Mojsilović da Joj kažem da je napisala odličan, pravi i najhrabriji. mogući tekst. (Na; O) hrabrije, danas znači nazvati stvari pravim imenom.) Mislim na tekst posvećen pisanju Mirka Kovača o Dobrici Ćosiću, a pre svega samom Kovaču.. =; Što se mene lično tiče, ići ću toliko daleko u svojoj iskrenosti prema Vama. da ću priznati da taj ogled M.K..-a uopšte nisam pročitala. Nije mi palo na pamet. Potpuno dovoljan za veliko gađenje bio mi je sam nas lov: Mirko Kovač: Dobrica Ćosić — 'Historija jednog. sluganstva. ~ OE O OG S: Nemam ništa protiv takve teme. Samo, neće biti da Mirko Kovač nema bližeg i pouzdanijeg primera za ovu” disertaciju. Ili je postao toliko inferioran da sumnja da” on sam ikoga zanima. Mene bi veoma zanimalo: Kad jeto kod vas počelo, Mirko? i O

ONO 0 ČEMU SE PRIČA eset dana pred izbore pričate o tome kako ne znate šta da radite, prosto su” vam jezivi i jedni i drugi. Imate pravo” na takvo razmišljanje. Samo se morate zapitati koliko ima stvari koje se u životu nikako ne jedu. Ja mislim. samo jedna. Sve drugo je moguće progutati. Možda se i tako može gledati na stvari. Još uvek se bavite slučajem Avramovića. Ja mislim da to sa Vama nema ništa. Šta Vas se tiče šta Je bilo. Ipak, Vas se tiče. Dobro! — od. Bolestan je. Sto posto je to razlog. Mogu misliti kako se čovek može naći zatečen kad u sedamdesetoj otkrije da ima i zdravijih. Pretili su mu. Ko je to mogao očekivati? Teško je bilo predvideti da bi se ı to moglo desiti. Mislite: Ako se on uplašio, šta da činimo mi?” Pa, Jednostavno Je. Vas se ne tiče što se on uplašio. Priča se da je bio "ubačcn". Pa ncka i jeste. Ni to Vas se ne tiče. Vi, dakle, sa njim više nemate nikakve veze. Imate veze sa sobom, i onim što to "sobom" nosi. Sa svojom, mojom, i bilo čijom decom! To je ono što Se Vasiliče - ; _ Pričate kako bi se ipak moglo desiti da Vam ovi jednog dana vrate Vaše pare, vajkate se da ste o godina ipak prolazili manje više bez batina, a nije Va nepoznato šta su Vam sve mogli činiti da su hteli. | ___Može ı tako. Ali, samo pre nego što taj izbor učini

Je već sve ovako

oslove, ne pravite se da ne znate koga dozivaj Još ćemo mi o ovome razgovarati.

A