Svet

-

| Svet.11.11.1996.

kružni javni tužilac u Novom Sadu Optužio je Mirka Ranića (1954) zbog krivičnog dela "ubistvo u pokušaju" ız člana 47, stav 1. Krivičnog Zakona Republike Srbije, i krivičnog dela "neovlašćeno držanje valrenog oružja". Optuženi Mirko Ranić je oženjen, otac jednog maloletnog deteta, po zanimanju je autO-preVOZnik 28. maja prošle godine, u jutarnjim časovima, Mirko Ranić je otišao na novosadsku "Najlon pijacu", sa namerom da proda: svoj putnički automobil. Mnogi novosađani nedeljom ujutro pohrle na"Najlon pilacu" koja svojim sugrađanima ı ostalim posetiocima nudi širok asortiman svakojake robe: od automobila ı ostalih prevoznih sredstava, do garderobe i raznih

kućnih potrepština. Svake uedelje na ovoj pijaci vlada UČODISIVa puŽiat. a Haj JT

king-prostor Je odavio postao povod za mnoge svađe i razmirice nervoznih vlasnika "četvorotočkaša". Tako je bilo ı ovoga puta.

Mirko Ranić je došavši na pijacu, tražio pogodno mesto gde bi mogao da parkira ı kupcima ponudi svoj automobil. Prilikom pokušaja da parkira svoje vozilo, Ranić je "zakačio" vozilo Miroslava Tobdžića iz Novog Sada ı oštetio mu jednu "ratkapnu". Kako to obično biva, ubrzo je došlo do verbalnog sukoba koji je pretio da se pretvori u tragediju.

Tobdžić Je od Ranića zatražio da mu nadoknadi počinjenu štetu na vozilu. Tada Je Mirko Ranić izvadio deset dinara iz džepa i pružio novac Tobdžiću, besno procedivši kroz zube: "Ovo ti je za venac". Ranićeva pretnja je bila još jedan povod za verbalni duel koji je postajao sve Žešći ı napetiji. Praštale su psovke ı pretnje. U jednom trenutku Mirko Ranić je pokušao rukom da udari Tobdžića između nogu, i u tome je samo delimično uspeo, Jer se Miroslav vešto izmakao. Međutim, nije uspeo da spreči kišu udaraca koja Je zatim usledila. Ranić ga je udarao gde je stigao. Tobdžić, obliven krvlju, pada na kolena i zapomaže. Niko od prisutnih posetilaca mu nije OS 0 u pomoć, ritiiti na bi-

o koji način pokušao da spreči dalji sukob.

USPEO DA POBEGNE, SA _ METKOM U a 2114]

Mirko Ranić je videvši Tobdžića oblivenog krvlju,

prestao da ga dalje fizički

ET TN a ara

šao u stanicu milicije da priJavi ceo slučaj. Tobdžić i Ranić su ubrzo saslušani. Nakon kraćeg informativnog razgovora oba vozača su sc vratila na mesto gde su im ostala vozila. Mirko Ranić je seo u svoje vozilo ı pokušavao da radio-stanicom Uspostavi vezu sa nekim od svOJih kolega. Miroslav Tobdžić ga Je upozorio da to ne čini misleći, pritom, da Ranić hoće nekog od kolega-taksista da pozove u pomoć u nameri da se nastavi fizički obračun. Tobdžić je krenuo ka svom automobilu ı u momentu kada je hteo da uđe u vozilo, Ranić je izašao iz svog automobila držeći u desnoj ruci pištolj uperen prema Tobdžiću. Kada Je shvatio Ranićevu nameru, Tobdžić se bacio iza svog automobila. Već u sledećem trenutku metak je prošao kroz vetrobransko staklo automobila ı zadržao se u kolima. Uspaničen Tobdžić se dao u beg, ali, na žalost, nije uspeo da izbegne hitac koji je usledio. Ranić je ispalio i drugi metak koji je Tobdžića pogodio u stražnjicu. lako pogođen, sa metkom u stražnjici, Tobdžić je uspeo da pobegne do prvog zaklona.

PRESUDA: GODINU I MESEC DANA ZATVORA!

Ubrzo je na lice mesta došla milicija koja je lišila slobode Mirka Ranića i oduzela mu oružje, dok je Miroslav Tobdžić kolima hitne pomoći odvezen u bolnicu gde mu je ukazana odgovarajuća medicinska pomoć.

Mirko Ranić je imao dozvolu za nečenje oružja,

Tebdžić je ed Beničće zrežrežie ele mig: meclokmeli počinjem štešu me vozilu. Teda ie Mirko Renić izvade deseč delima E džepa i pružio nmevec Tobdžiću, besne procedivši isroz zube: "Ove fi je za vemec". One što se keasmije dešavalo, sveleesike zaslužuje svoje mesčše u Riplijevo] rubrici

inalirelra ı pruliriVSi 5, po

alı ıZ Republici liri alske gde je ranije Živco. Od ıijugovog dolaska ma lvcrMoriju SR Jugoslavije do ovog logađaja, protvklo je skoro tri godine. U tom periodu Mirko Ramić je regulisao putnu ispravu, kupio nekretnine, dobio dozvolu za rad, i pribavio svu potrebnu dokumentaciju za stalni boravak i život u Novom Sadu. Jedino nije uspeo da dobije dozvolu za nošenje oružja.

Sudski veštaci u ovom slučaju dr Srbislav Mihajlović ı dr Borislav KapamadžiJa utvrdili su da se Mirko Ranić nalazio u određenom: afektivnom stanju, ali su takođe izričiti u stavu da je kod optuženog bila potpuno očuvana sposobnost da shvati značaj dela koje čini i upravlja svojim postupcima.

Samo Je splet srećnih okolnosti sprečio da dođe do veće tragedije. Miroslav Tobdžić je pogođen u stražnjicu, u Čijoj se blizini nalaZe vitalno važni organi čije bi povređivanje moglo ozbiljno ugroziti njegov Život ı dovesti čak i do smrtnog, ishoda. Veće petorice Okružnog, suda u Novom Sadu, kojim Je predsedavao sudija Vladimir Đurđević, donelo je presudu kojom se Mirko Ranić kažnjava jedinstvenom kaznom Zatvora u trajanju od jedne godine ı jednog mieseca. Možda će ova priča poslužiti kao opomena nervozZnim vozačima kada se nađu na mestu gde vlada gužva, ı uputiti ih na činjenicu da postoje ı drugi načini da se sukobi prevaziđu. Dobra volja i lepa reč sigurno bi uticali na to da ovakvih priča bude što manje.

Jelena Bačić

„47

QGOALERĐGIZI

DGVAN - NE ANTINIKOTIN

Najefikasniji način za odvikavanje od nikotina. Upotrebom ovog preparata gubi se želja ı potreba za cigaretom. Povoljno i umirujuće deluje na nervni sistem pa prilikom smanjene upotrebe cigarete ne oseća se nervoza i nesanica. ANTINIKOTIN deluje povoljno i višestruko na ceo organizam, smanjuje napetost, razdraženost i depresivno raspoloženje, pročišćava disajne puteve, povoljno deluje na želudac i organe za varenje. Pridržavajući se uputstava odvikavate se od štetne navike, a bez posledice po zdravlje.

Diskrecija zagarantovana.

Bora M. – 60 god. — Vaš preparat pomogao mi je da pošle 43 godine od strasnog pušača postanem nepušač za vrlo kratko vreme.

Toma "Tošić, 55 god. – Zahvalan sam ANTINIKOTINU JER SAM VEĆ ZA SAMO 15 DANA SmaAnjio cigarete na svega 4 komada dnevno.

Miladin T. 52 god. — ANTINIKOTIN mi je pomogao da ostavim duvan bez nervoze, nesanice i kašlja.

GPALA MOKRAĆNIH KANALA, EŠERIHIJA K., KANDIDA A.

SEPTOLEK

Prirodni preparat širokog spektra delovanja kod oboljenja mokraćnih kanala, kod infekcija i upala — deluje protiv bakterija, normalizuje mokrenje, pomaže kod pojačanog sekreta, cistilisa, pijelitisa.pijelonefritisa, uretritisa.

Silvija Konn, 44 god., Belgija – Cesto sam bolovala od upale mokraćnih kanala. Imala sam infekcije posle kiretaže. Živim u Belgiji već 30 godina. Koristila sam različite terapije ali pomoći nije bilo jer sam postala alergična na veliki broj lekova. Letos sam čula za SEPTOLEK koji je rešio moje probleme za 3 nedelje korišćenja terapije. Terapiju sam ponovila preventivno ı posle mesec dana.

CIRKLACIJA - VENE - ARTERIOSKLEROZA FITOVEN - S

Biljni komplet čiji ekstrakti lekovitog bilja pomažu boljoj cirkulaciji krvi, smiruju upale vena, umiruju bolove u nogama. otklanjaju otekline nogu. Nestaje osećaj težine, hladnoća u stopalima. bolovi u listovima. Sprečava

arteriosklerozu ı trombozu, sprečava prskanje kapilara, nastajanje modrica i | podliva. Preporučuje se onima koji mnogo stoje u toku dana i na radnom i. mestu. ;

| Jovan Z. - Imam proširene vene ı česte upale već 15 godina. Koristivši FITOVEN-S ne osećam više bolove. otoci su se smanjili i gube se. Ponoviću tretman. -

Zaid! Halim, 61 god.—- #Patim od loše cirkulacije i arteriskleroze, a | alergičan sam na neke hemijske supstance pa ne mogu da koristim klasične _j lekove za cirkulaciju. Upotrebljavam FITOVEN - S ı cirkulacija mi je poboljšana. Dobro se osećam.

UPALE, KAMENCI, PESAK LMGLJ KALIN - S - ZUC

Pomaže rastvaranju kamenčića, kod izbacivanja mulja i peska iz žučne | kesice. Poboljšava ı reguliše funkciju žuči i jetre. Nestaju bolovi.

Jova S. — Imao sam česte bolove i nisam mogao ništa da jedem. Posle nekoliko dana upotrebe KALIN-S bolovi su prestali. Posle samo dve nedelje | izbacio sam pesak ı sad se dobro osećam. _

Mira K. 46 god. — Imala sam više kamenčića u zučnoj kesici koji su mi > izazivali bolove i smetnje. Upotrebom KALIN-S bolovi su se izgubili a kamenčići su nestali, izbacila sam ih u vidu mulja i to bez bolova.Više nemam | smetnji. |

NERVOZA, DEPRESIJA, STRES, NESANICA VALERIN

Čisto biljni preparat koji otklanja nervozu, depresivno raspoloženje i ne- | sanicu. Jača oslabljeni nervni sistem, štiti ga od stresa, straha, strepnje – ne izaziva naviku. -

! Mila S. — Bila sam stalno depresivna, nisam mogla da spavam, a srčana aritmija bila je stalno prisutna. Uzimam VALERIN već 2 meseca i stanje se | normalizovalo.

Dragan T. 49 god. — Imala sam stalno povišen pritisak koji je praćen nervozom. Osećao sam često strah bez razloga. Povlačio sam se iz društva i svi su mi smetali. Koristio sam VALERIN ı tegobe su nestale. Poboljšanje se osetilo već posle nedelju dana. Postao sam druga osoba sa voljom za život. |_____ O ~ LGOOKOLOKT IIKIDIc(rnnndl< #% i igesJ

aga SSR

PA

| BILJNA APOTEKA CALENDGLA | PANČEVO JNA 3 | Radnim danom od 8 - 19h |

tel: 013 45-833; 37-20 _