Svet

Šta očekujete od 1997. godine?

ZVONKO . OSMAJLJC. šef obeibeđenja SPO Nadam se da ću kao reprezentativac i u sportu pružiti maksimum! Pre svega, nadam se da će demokratske snage u Srbiji konačno uspeti da se izbore za vlast. Samo na taj način ovom narodu i ovoj državi može da se ponudi bolja perspektiva. U iščekivanju mimih demokratskih promena, ne zapostavljam lične ambicije koje su vezane za moju porodicu i sportske rezultate. Nadam se da ću i ove godine imati prilike da kao reprezentativac pnižim svoj maksimum i što duže zadržim dobru formu.

JOVAN ĆIRILOV, unravnik Jugoslovenskog Zivot u miru I demokratiji! Nadam se da će nam publika ostati u pozorištima, da ćemo napraviti 31. Bitef koji će biti na nivou ЗО-og i da ćemo živeti u miru i demokratiji.

NEBpJŠA VUKOVIĆ. direktor'*Tikera n Očekujem da beba demokratije prohoda! Pošto smo na kraju prošle godine zakoračili u demokratiju, očekujem da u 97. ta beba prohoda. Imam osečaj da će ovo biti prava i lepa godina koja će svima nama doneti mnogo bolji život. Meiii lično, prave stvari su se dogodile ’B7. i '92. godine tako da posle pet loših godina sigUmo dolazi mojih pet minuta.

P-RAGANA JUGOVIĆ ■ DEL MONAKO, Pošto mi je onemogućeno da nastupam ovde, predstavljaću novi yu~operski talas u inostrahstvu! Ne mojom voljom svi moji poslovni planovi vezani su gotovo isključivo za nastupe u inostranstvu. Iz nekih teško objašnjivih razloga onemoguđeno mi je nastupanje na jugoslovenskoj sceni. pa sam prinuđena da u Evropi i svetu i dalje budem dostojan predstavnik novog jugoslovenskog operskog talasa.

VLADIMIR CVETKOVIĆ, ministar i generalni sekretar Crvene zvezde Sprovođenje demokratskih promena u Srbiji Моје želje su pre svega vezane za mirno sprovođenje demokratskih promena u Srbiji. Lično, naravno, imam mnogo lepih planova, ali ne bih govorio o njima pre nego što pokušam da ih sprovedem u delo.

ZORAN OSTOJIĆ, novingr Biće OVO "godina velikog pranja"! Kao i većina očekujem promenu. Jer to je neophodan uslov da Srbija krene na dug put od Severne ka Južnoj Koreji. No, promena je neophodan, ali ne i dovoljan uslov za početak obnove. Dosta stvari tu još treba da se složi, mada najviše zavisi od nas, građana Srbije. Kako je svest da im je vreme istekJo zahvatio i najveći deo vladajuće nomenklature. očekujem da će ova godina biti i godina pranja. Uostalom, vidimo da je već počeo krajem prošle gdine. Daju se ostavke i na ministarske fotelje, a bogami i na dosadašnje profesije. Treba pretrčati na vreme, a ’97. je poslednji voz. Biće zaista zabavno gledati Gazimestance kako postaju građani. Kako god da ode ovaj režim - mimo na izborima u decembru ili možda čak i ranije, posle neuspelog pokušaja da zavede diktaturu, dug put je pred svima nama. A na tom putu treba izbeći opasnost promena koje to u stvari nisu. Pred nama je, dakle, godina velikog pranja.

VANJA BUUĆ, novinar Pošto je Cović ukinuo tezge po gradu, mi tezgaroši moraćemo na buvljak! Šve moje želje su, kao i uvek, vezane za moju porodicu. Međutim, razumljivo je da ja i moja porodica ne možemo da budemo zadovoljni i srećni ukoliko živimo u društvu koje nije zasnovano na zdravim osnovama. Čovek može da pravi svakakve azile za svoju decu, gde bi ih sakrio od stvarnosti, ali nemoguće je izbeći dodir sa stvarnim stanjem sveta u kome živimo. Da ne bismo sami stvarali i produbljivali te sitne laži, želim da se opšta situacija u državi što pre reši, daovi koji šetaju i oni koji sve to posmatraju iza zavesa konačno sednu za isti sto i dogovore se kako će biti mojoj porodici, pošto to, na žalost, izgleda da više zavisi od njih nego od mene. Ne znam da li da se nadam Oskaru za film „Lepa sela lepo gore„. Oskar je suviše ozbiljan biznis u koji se ne možemo upuštati bez podrške države. Ako izostane takva pdmoć, sami autori filma neće moći da izdrže trku bez obzira koliko njihove (dakle, naše) nade bile opravdane i realne. Što se tiče daljeg tezgarenja- ima problema ali ne žalim se. Pošto je Čović ukinuo tezge po gradu, mi tezgaroši moraćemo ili na buvljak ili na depo, ali pošto su proizvedene dobre antene oni koji su navikli da nas gledaju i dalje će imati to zadovoljstvo. Svet 6. 1. 1997

27