Svet

NOVI PAZAR

Izvršni odbor Skupštine opštine Novi Pazar predložio je Skupštini da se poreske obaveze za vlasnike noćnih lokala povećajn u odnosu na dosadašnje 2.000 odsto. Dvadeset puta veći porez trebalo bi da "uguši" rad noćnih barova u kojima se pod firmom striptiza ili erotskog plesa gostima nude razni vidovi prostitucije. Opštinska vlast u Novom Pazaru, koju čine predstavnici Koalicije "Lista za Sandžak dr Sulejman Ugljanin" u daljem obrazloženju svog poteza navodi i dva slučaja übistva u poslednja tri meseca u noćnim barovima, a smatraju da, sem što ugrožavaju javni morai, predstavljaju i "buku za grad". Inače, u Novom Pazaru, postoji veliki broj noćnih barova, a najčuveniji je "Kod Maša". To je i prvi lokal te vrste u gradu. I pored visokih cena i "usluga", za sada, svi dobro rade. Radi ilustracije. jedna večera za dvoje u proseku košta 100 DM, a čaša šampanjca sa striptizetom 20 DM. Ipak, pitanje: da li treba uvesti superporez za noćne barove podelilo je mišljenje javnosti.

Striptizete izbegavaju našu POMOĆ!

NEBOJŠA FILIPOVIĆ, lekar Hitne službe

Striptizete uglavnom izbegavaju našu pomoć. One su stalni pacijenti u privatnim lekarskim ordinacijama i tamo se, ako ima potrebe, leče. Nas pozovu sarao ako je urgentno i noću kada privatne ordinacije ne rade. Inače. nikada ne.dolaze same, uvek u društvu pratilaca. Jednom se sećam da je jedna iiuala pištolj i da ga je odložila zbog pregleda. Najčešće komplikacije kod ovih pacijenata su uritiarne infekcije, zatim prehlada. Mi nemamo uvid u njihov zdravstveni karton, jer se. kao što sam već rekao, leče kod privatnili lekara. Inače što se tiče pitanja superporez ili ne, ne znam šta da kažem, sve zavisi od propisa, a da li treba da postoje noćni barovi. sve zavisi od raspoloženja i ukusa posetilaca.

To su javne kuće, treba ih potpuno ukinuti!

DŽENANA HAMIDOVIĆ, pravnik

Porez koji je predložila opštinajesasvim u redu. Od otvaranja noćnih barova porastao je broj krivičnih dela, a kršenje javnog reda i mira postalo svakodnevna pojava. Čak šam iz pouzdanih izvora čula da je od otvaranja noćnih barova povećan i broj slučajeva obolelih od veneričnih bolesti, a da su najkritičniji posetioci ovakvih mesta. Na postoji nikakva evidencija o velikom broju devojaka koje rade u barovima tako da, najverovatnije, veliki broj njih nije pod lekarskom kontrolom, pa samim tim i posledice bi mogle da budu drastičnije nego što se i pretpostavlja. Osim toga, svi znaju da to nisu samo noćni barovi već javne kuće i mislim da bi bilo najbolje rešenje za ovaj grad i naše sugrađane da uopšte ne postoje. Treba ih ukinuti.

Striptiz bar u krugu osnovne Škole!

ZORAN JANIĆIJEVIĆ, advokat

Sam naćin kako su postavljeni noćni barovi kocl nas je pogrešau. Putujući po svetu. zapazio sam da su takva mesta kao striptiz barovi, seksi šopovi. seksi bioskopi i ko zna šta sve odvojcni u delu grada koji se zove "sumnjivi deo” i to je daleko od centra. škola, vrtića i sportskih hala. tako da onaj ko ’zaliita" snosi celokupati rizik i uvek povlači pitanje: Šta je hteo tamo. a, naravno, pošteni svet se ne uznemirava z.bog buke. Гако se lakše i kontrolišu dogadanja u njima i poreski organi imaju bolji uvid u sve.

Na žalost. u Novoni Pazaru inianio i situaciju da se striptiz bar tialazi u krugu dve srednje i jedne osnovne škole. a sanio na stotinak nietara od strogog centra, jer se ne vodi računa o lokaciji niti o bilo сепш drugom. Prvo što bi trebalo da učini Opština. jeste da odredi lokaciju gde ntogu da se otvaraju noćni barovi, a porez na takve delatnosti mora da se uskladi prema zaradi. jer ekstraprofit mora da bude i ekstra oporezovan, a da li će to biti hiljadu ili dve hiljade posto to neka odrede stručnjaci. To je stvar poreza i procenta. a postoji i ministarstvo za privatno preduzctništvo. pa će i ono preduzeti mere u tom stnislu.

Tamo gde je ekstra-profit i porez treba da bude veći!

BAJRO ŽUPIĆ, bivši fudbaler „Partizana,,

Mislim da bi ovaj grad trebalo da iina noćne barove. ali ne u ovolikom broju. Treba da se legalizuje njihov rad i da se uspostavi adekvatna poreska i bezbednosna kontrola. Što se tiče samog superporeza, inislim da je to norinalno. jer tamo gde se pivo naplaćuje 15 dinara ili tri puta skuplje u odnosu tia ostale ugostiteljske objekte treba da bude i veći porez. U tim lokalima se "obrće" veliki profit tako da to nije zanemarIjiv priliv sredstava, a osim toga to će pogoditi najviše posetioce takvih mesta koji će plaćati zadovoljstvo dvadeset puta više. Osim toga, i igračice, odnosno striptizete treba posebno obezbediti da bi se samim tim osigurali i gosti striptizbara i osoblje koje radi u njemu.

Noćni barovi ne kvare omladinu!

DOBROSAV NIKODINOVIĆ, neuropsihijatar

Noćni barovi postoje u svim delovima sveta, a pogotovu u razvijenim društvima. Oni su vid zabave sa svojevrsnim unietničkim programotn za goste koji imaju potrebu za lakvim sadržajem zabave. Noćni barovi nisu javne kuće i nikako se te dve institucije ne mogu porediti. Noćni barovi bi morali da ispunjavaju zakonske uslove za takvu vrstu ugostiteljskih objekata kako po lokaciji, prostoru, opremi i kućnom redu.

Noćni barovi ne kvare omladinu. jer na nju imaju minomu ili nikakvu ulogu. Na vaspitanje omladine najsnažnije utiče porodica, škola i sredina, a osini toga noćni barovi nisu za maloletnike. Nije mi jasno šta se htelo sa tako visokim procentom povećanja poreza na prihod noćnih barova. Treba podsticati razvitak svih oblika delatnosti i privredivanja kako bi društvo od toga imalo koristi. a nikako drakonski sprečavati bilo kakvo privrcđivanje. Uostalom, veoma su raznovrsni Ijudski zahtevi i noćui barovi treba da posloje da zadovolje potrebe lakvih klijenata. Predložena stopa poreza je nerazunina.

Mama Keti sve pogađa!

Bugarka Mania Keti je odavno ušla u sve svetske enciklopedije ekstrasensa, a u Bugarskoj važi za Vanginu naslednicu. Vidovita Bugarka je još tvrdila da Jugoslavija, kao ćelina neće opstati i da će u njoj besneti rat. Itiače. ona uporno govori da će Venecija potonuti. Vesna Jovanović iz Valjeva iniala je. kako sama ka/.e. sreću da stupi u koutakt sa Маша Keti i toni prilikotn doživela je rnnogo više nego što je očekivala. "Iniala sam veliku želju da vidim Mama Kcti. Uspelo mi je zahvaljujući čudu, inada sam pravo čudo doživela tek u susretu sa njom. Ona je izuzetno vidovita. ObLšla sam mnoge uašc vidoMijake i vračarc, ali niko od njih me nikada nije 'pročitao’ kao Maina Keli.”

Vesna Jovanović je ispričala da je imala težak život i da se sudbina sa njom često poigravala. Njen prvi muž ostavio ju je kada je rodila prvo dete i to je za nju bio veliki šok i uzrok kasnijih trauma. Roditelji su joj umrli veoina mladi. a nije imala sreće ni sa drugim mužem sa kojim je imala dvoje dece. "Maina Keti ini je svc pogodila", ističe Vesna. "I koliko decc iinain i koliko

brakova. Opisala mi jc moje bivše muževe do tančina. Ispričala je i nmoge stvari koje sn samo mcni poznate. Sve je bilo tačno do najsitnijeg detalja. Ne suinnjain da če se ostvariti sve što ini je predvidela." U ovoin slučaju Keti Ivanova nije pristala da ’obelodani nešto od onoga što je predvidela Ijudima koji su imali sreće da je upoznaju. "Deo niog krsta koji nosim kroz. život jc i da čuvam tuđe tajne. Kad nckome prcdviđain, ja sam u nckoj vrsti transa, kao da nLsain svesna. Odinah zaboravim ono što sam rckla. Ne bi biio u redu da pričam o Ijudskim sudbinama. To bi mi delovalo kao ogovaranje", kaže Mama Keti. Kako do Mama Keti? ponovo gostuje u Beogradu Susret sa vidovitom Bugarkom možete zakazati na telefon: 01 1/638-876

Preuranjeno komentarisati odluke nove vlasti!

RASIM LJAJIĆ, lider SDA

e - I Naš generalni stav je da je preuranjeno j | komentarisati pojedine ođluke Skupštine | lopštine Novi Pazar, s obzirotn da pred- j stavnici Koalicije "Lista za Sandžak dr | Sulejman Ugljanin". odnosno njihovi od- ј boniici nemaju značajnije iskustvo u | vršenju vlasti. Uprkos činjenici da prave j evidentne greške. o toine je prerano go- | voriti i potrebno je da prode određeni vre- ј 2 nienski period da bi se niogla dati konačna R ocena.

26

17. 2. 1997. Svet