Topola

Најновжје. Жзншао је први број „Народнога Гласника“, којн публпцп на непптање њено одговара, да он нпје лист Карђорђевићев. Шта внше да „нпје орган нп једпе вдаде“ (Зар ни Владе Љотжћа?) п нп једнога кнеза (зар нн Еарловачког ?). Уједно на другом ступду прве стране, (стих 56.) вели, да му „лагаље више не уише.“ II мађарске новине зинуле су на србпјску правду. Ал у њпх је то лепо, што држе_, да у Србнјп не може бнтн Србина велеиздајнпка. 0 велеиздајнидижа може се сневати само онде, де се арпште зове „фортуна“. „Кажу људп у Турака“ да he фра Грга са својпм Сокол-бегом баш онда у Беч доћп, кад чика Андрашпја прпмн својих 60 милнјуна. Ономад је жзгорела свеучплиштна бпблиотека у Будапештп. Изгореле су, на жалост, многе лепе књиге, само нпје пзгорео један нараграф, којн велж да Србпн у Угарској не сме српскж осећати. А то се десидо тако, што тога параграфа н нема. (Тако бп исто бнло, кад бп, не дај боже, изгорела загребачка библпотека). Ајао, како наши вичу на талпјанског министра Крппшпја, што се разгласило да има две жене! Ал тако му и треба, што нема сто жена, као султан, па би му онда све мамузе направпле комплименат. Јуче су приковали над једнпм дућаном у Еаменпцп таблу са оваким насдовом: „Маg у ar kir. Posta“, а то је само зато да публика не би знала дн је пбштанско звање. Угледа радж, Случајно дође нам до руку молбеница некога граничарског „л ер е“ (знамо му и име) још из блаженопочивших немачких времена којом Bittsteller проси бољу штадију. Угледа ради, а и да се види докле може дотерати српски син у немачком језику и у високом стилу, привешћемо само један став из те молбениде. Ево га: „2.) Hat sich der gehorsamst Gefertigte, ausser den, sub Л accludirlm, noch andere veritabl-axiomafische Kenntnisse enoorben, so dass er schmeichelnd in gravitatischer Wiirde die Function eines Oberlehrers iverde zu deductioniren wissen.“

ћжра ж Спжра. ћир а. Даклем ди ће бити тај дернп конгрес? Спира. У Берлину. ћпра. А зашто не у Баден-Бадену? Спира. Неке силе боје се, ако оду у Бад е н-Б аде н, свако ће помислити да су шмуц и гшжуциг. ћира. Добро, добро, ал ако и конгрес узме батпну па удари по турскп леђи, шта ће онда бити? Спира. Онда ће турска леђа бити потпуно модра, п то ће се зватп Berlinerblau. ћир а. А шта бп ти као желпо од тога конгреса ? Спира. Ја би само то хтео, да се конгрес не обазире пре на пнтересну сферу српскога комшије, док не потврди најпре капиталнусферу српскога народа. Јер капптал се зове главно, па тек онда долазе пнтереси. ћпра. Ја бпх волео знати, јели баш одиста Андрашија најпаметнији човек на нашем ужем глобусу? Спира. Је сп лп чуо, не рецп! може тај ђаво и бптп. Јер од кад он војску мобплизира, мобилизира, мобплизира, из тога се мора нешто пзлећп, ако нпшта страшније, а оно бар perpetuum mobile. Ouid рго quo. Можда свако не познаје чика Перу пз Стапара, али да је он врло глув, то знаду свп. Ономад ће запитати чпка Пера; Збпља, како се зове новп папа? Одговоре му: Лео. Како велшп? Пео, Лео. Ппка Пера, макар да су му трппут казалп, ипак није добро чуо, већ је разумео да се нови папа зове: Је о. Али томе се он нпје ни мало зачудио, него још одобравајућп прпметп: Тако и ваља. Кад је покојнп Ппо, што небп овај Је о 1 Одговори. „Маркови конади“ Није за нас, „Родољубу 1 Од такога родољубља не би могао ни један лпот жнвитн. „Панчевачка реетаурација“. Застаредо. К. Д. у Загребу. Брат брату може пребацпватп, ал вређаае je небратска ствар.

ДавајуllЖ напшж колегама, осталжм велесжлама леп пржмер, ми овом свеском завршујемо рат ж прелазжмо у мжр, Сад ћемо држатж конферекцију о гаранцжјама вечитога мира. Прво Le пжтање битж: требали намједанхуморжстжчан лист? Сва публжка, ж Грцж ж Цжнцари жмају не само саветују Гега већ и решавајућега гласа. Ми желжмо да се скоро вжджмо!

ПЛУСТРОВАНА РАТНА ItPOHIIKA. СВЕСКА VI I.

Издање штампарије А. Пајевина у Новом Саду 1878.