Topola

Још нешто о подруму и славини. Што је тврђи п већп подрум, п што је вреднпји његов домаћин, којп га пунп, то је ппћп више и у њему и на сдавинп. Но по негде може овај домаћпн да се наљути па да затвори славину на своме подруму, да не да нпкоме нпшта. Народ наш чува извор од нечпстоће, п велп, да ће вода да се наљути па да се „преселп“ на друго место, и извор да пресуши. И право има да рекне овако и да га чува, јер и хоће и може да се „преселп.* Но знате шта буде онда? Како се и зашто пзвор преселп н вода у њему пресуши ? Може да буде томе узрок пуно које шта. Може некако да се згрува земља те да затвори сдавпну. Онда вода остане унутра затворена, ине може да изпђе на ноље; па шш ће остатп тако затворена, или ће пробити и изнћп негде на другом месту, где може. Може славина да се и не затворп, но вода да нађе другу рупу, или направи другу славпну негде на нижем месту, па да на њу пзлазп. а на старој пресушп, да нестане у подруму. На који извор неће више никад вода да потече, нп зпмп, нп у пролеће, нп у јесен, на њему је славпна затворена. На коју славину час иде, час не, ту се подрум нспражњује. На коју излази лети врућа а зпмп хладна вода, њен је подрум плитко, блпзу сунца п снега. На коју пде протпвно: зимн врућа (као у подруму), а лети хладна (опет као у подруму) њен ,је подрум дубоко, далеко од сунца п снега. Одакле пак извпре вру&а на век (бање), ту је подрум у велпкој дубини, где је и сама земља врућа. Нас много забави ова шума, вода, и подрум њен; али ако. Она заслужује да се п више о њој мпсли п

83

ШУМЕ И ПOП.IАВА