Topola

IX Шуме према граду, ветру и мразу

Зшш, у про.теће и у јесен нена града. Град лада само лети. Где је хлддно (на северу п високпм горама), ту га нема. II ноћу га нема. Пма га онде, где је велика врућина, н онда, кад је велика жега. Без веллкнх врућлна, без жеге и оморпне, нема града. Где је врућина п жега, ту је п град. И пгго је год јача врућпна, већа жега, то је п град већл, крупнијп и чешћп. А где је жега? Онде где је суша; онде, где је голет: онде где нема шуме, вене воде, и хладовпне. Е, ту је п град, п чест, п крупан. П што већа годет, јача жега; што јача жега, више п града, крупнпјп је, п чешће пада. Где су шуме, ту је хладовпна п свежпна; ту нема ЛГеге, нема нп града; п кад га н пма, он је ређп п сптнпји. Шуме дакле бране од града; голети навлаче град. 1 )

п у пролеће ветровп п бујне кпше п поплаве. Становнпдп почеше впше да умпру п да се расељавају. Одоше п онп, којп су секлп. За двадесет годпна скоро нпко не дође у ту земљу. Шума поче да се подпже. Из годпне у годину бпла је све већа... Кад су после много годпна опет дошлп, оно гле чуда! Подпгла се дпвна млада тора као боспљак. На изворима свима оиет иокуљала вода; по долпнама опет жуборе поточпћп апо нпзннама ожпвеше реке; бујно зеленпло опет покри земљу; тпце и друге жпвотпње опет се повратпше; становнпштво се умножи п, свежпје п веселпје, поче опет да пева! Са шумама вратно се опет п део живот пређашњи и све добро што га оне доносе.

] ) Мој је отац запамтио, кад ЈКупу нпје бпо град. А кад је падао, он је био веома редак п сптан. Што су се впше проређпваде шуме у околпнп њеној, све је чешће падао п све круппији. Данас нема годпне, кад је град пе убпје, макар само је-

92

ЗАГОРКИЉА