Topola

-ља. Дед је опазио да у спну нема нимало од његове бујне, претеране вредноће, али му ипак опраштао наслеђене особине мајчине; и није му замерао ако би,на Тодорову Суботу, устерао вранда уз високе -степениде касапске каване. па ту пио вино из котла, не сјашућп.

XI

Оженили су га врло рано, гоњени потребом да имају једно чељаде више. Ти разлози постоје и данас код сељака, где сви обзпри падају пред обичајима. Оп је био у томе погледу срећан, јер су га бар оженили девојком коју је хтео. Био је скроман и налазио у женп оно што је желбо. Био је скроман и врхунцу жеља. Миран живот чувао га је од сваког искушења Задовољан, весео и млад, он је био окружен људима који су волели његов глас и здраву шалу, која није знала за поругу. Његов изглед варао је посматрача. Гледајући га с ггрофила, впдећи његов снажан, повнјен нос, дебеле бркове и браду мало истурену унапред, човек би се преварио пред тим знацима јаке врље и бно изненађен, кад би му загледао лнце и срео сањалачкп поглед којп је сведочио крајње спокојство. У први мах сваки је бно зачуђен таквом супротношћу. али кад би зачуо љегов глас п видео мирне црте, које су складно одговарале ономе што се читало на лицу. 1 м орао је доћи до закључка да је све то тако природио. Ипак, и поред свега тога, бпло је мушке лепоте у његовим развијеним раменима, пространим прспма и снажном врату, који је скромно но■сио његову главу.

Првипут сам га запазио кад је једном био дуто болестан. Сећам се да сам му одлазио у постељу, миловао његову црну, пуну браду, са радошћу прпносно уху његов сат и радознало ослушкивао: тикатак-тпка-так!... После сам са њим ишао на имање, и гледао га обузета пољопрпвредом која га је опле■менила још више. Ту је унооио толико тнхе истрајности. радовао се својим успоменама као дете, пос-

56

СРПСКА КЊИЖЕВНА ЗАДРУГА.