Topola

12

Топола постаје центар државног живота, зборно место народа из ослобођених и неослобођених крајева. У њој Карађорђе прима и стране посланике за преговоре и договоре. Цркву Карађорђе подиже на источној страни града Тополе, а у црквеној порти зида школу и стан за учитеља, кога сам набавља и издржава.

Обнављајући Тополу, Карађорђе је нарочиту пажњу посветио зидању цркве. Као оснивач династије, он је желео да подигне себи задужбину и у њој своју породичну гробницу, по примеру наших старих владара. Та стара Карађорђева црква, која је доцније порушена, преправљена и као таква очувана и данас у Тополи, била је зидана на свод, са једним кубетом и звонаром у југоисточној кули од тврђаве, у којој су била три звона. Црква је била покривенаћерамидом, акубе клисом. Гробница је била спремљена у цркви уз иконостас. Више западних врата узидана је камена плоча са рељефним грбом, више кога пише „Србија“, а испод тога, рељефним словима и словеносербским језиком стоје ови редови:

„Изволенијем оца поспешенијем Сина и совершенијем стаго духа совршесја сеј сти храм рождество пресвјатија Бци при императору Александру сеи русискому самодршцу с трудом благовернаго гдина Георгија Петровича врховнога вожда сербскаго народа и супруге его Елене и наследника их Алексија: лета господња 1811“. Све ове грађевине: и црква, и школа, и град, и Конак, и тврђава, рађене су по замисли Карађорђевој. Он је и сам помагао мајсторима у грађењу, када су му послови допуштали. Само две године доцније lBl3 Србија је поново изгубила слободу, и Турци су порушили и тврђаву и Конак, и школу и цркву у Тополи. Народу је било допуштено да само цркву унеколико оправи, како би се имао где Богу молити. Све остало је било у рушевинама