Topola

39

Главни венад византиског профила са украсним зупцима извијен је на средњем делу ове фасаде скоро концетрично с архиволтом, и на свом највишем делу носи византиски орнаментисан камени крст.

Над овим западним краком цркве налази се мало кубе у коме су смештена звона.

2. Јужна и северна фасада. Обе су једнаке, јако рашчлањене и оживљенеизвијеним главним венцем и испадима архиволта, црквених кракова и троделних апсида. Мирне и без икаквог отвора у доњим деловима, ове су фасаде врло декоративне у свом горњем делу. Изнад горњег кордон-венца једне архиволте су' са дводелним прозорима, богато украшеним орнаментима, преплетима, двоглавим орловима, док друге архиволте имају розете дивно преплетене и уоквирене црвеном опеком, која јако отскаче од белога мермера. Лепи стубићи у дводелним прозорима и витке колонете на угловима тространих апсида, које носе орнаментисане архиволте, дејствују врло декоративно. Све ово, завршено главним венцем, који се на три места извија и издиже, изведено је по угледу на наше старе Средњевековне задужбине Лазаревог доба. (Моравска школа).

3. Источна фасада. Потпуно је симетрична са западном фасадом, само уместо њеног средњег декоративног дела ова има олтарску апсиду, која је потпуно једнака и по величини и по обради певничким апсидама. Осим тога, лево и десно од олтарске апсиде, налазе се још две мале апсиде (проскомидија и ђаконикон) које се кровом завршују на горњем кордон-венцу.

4. Кубета. Главно, централно кубе доминира и завршује ову дивну цркву. Око њега, релативно врло близу, налазе се четири мања кубета,