Topola

46

нога блаженства. Све је ово завршено финим и богатим венцем са консолама на којима су постављена кандила, а иза њих је декоративни завршетак са богато стилски украшеним крстом над дверима.

5. Двери и врата на иконостасу. Најоригиналније и најлепше на овоме иконостасу јесте израда двери и врата на њему. По жељи Краља Александра и двери и врата обложена су чистим сребром у финим, ситним и многобројним мотивима, које нам је дао наш средњевековни кујунџија, смишљајући их стилски и генијално за сребрне окове светих икона. По тим очуваним оковима на иконама од Охрида па до Суботице, пројектоване су шаре, које су у Загребу дивно исковане. И двери и врата овако израђена од храстовине и опточена сребром имају на себи потребне иконе од ситног мозаика.

6. Полијелеј и кандила. По пршмеру старих полијелеја, очуваних по нашим манастирима, смишљен је и овај огроман полијелеј, који одговара величини главнога кубета под којим виси на осам места прикачен изнад пандатифа. Масивни ланци држе над подом декоративан обруч, сав изливен од масивне бронзе са ситним и крупним ажур израђеним орнаментима, украшен двоглавим орловима и иконама са многим свећњацима. Осим великога обруча полијелеј има и свој декоративни средњи део удешен такође за свеће, а подржаван радијално на четири места.

Исто су тако, смишљено и лепо, нешто само више фнлигрански, израђена од бронзе и кандила над саркофазима и код Ктиторске слике у западном делу цркве. На доњем делу кандила над Карађорђевим саркофагом виси орден Карађорђеве Звезде с мачевима, а на кандилу