Topola

47

над саркофагом Краља Петра виси декоративан колут с натписом.

И овај велики полијелеј од бронзе, који је тежак 1.500 кграма, као и сва остала кандила, израђени су у Загребу код фирме „Лукс“.

7. Патос и сокл. Врло раскошан у композидији, у боји и изради, под ове цркве смишљен је према поду цркве у Палерму, а израђен у Минхену од разнобојног мермера сложеног у многоструке шаре. Вреди нарочито запазити у олтарској ниши дивно израђеног двоглавог орла од белог мермера у два тона на црноме фонду са лепим кружним оквиром. Цела црква има камени сокл израђен од полираног зеленог мермера у две боје: затвореније код оквира а јасније код испуне.

8. Краљев преспГо. Уза западни зид јужнога црквеног крака, на мало уздигнутом подијуму, израђен је престо за Краља и Краљицу од истога камена од кога је сокл. Његов наслон је украшен разнобојном интарзијому геометриским фигурама са двоглавим орлом у средини, изведеном од златног мозаика и седефа. Наслони за руке са стубићима од дечанског мермера завршују се горе скулптуром са монограмима, док седиште почива на извајаним лавовима.

9. Пулт за свеће и сто за књагу, у коју се уписују посетиоци, налазе се одмах десно од улаза, а израђени су од политиране храстовине са многим лепим српско-византиским шарама у дрворезу.

10. Врата. На улазном порталу израђена су двокрилна врата од тешке храстовине обложене уметничком бронзом. Изнутра је свако крило подељено, уврћеним штаповима са розетама, на три квадратна поља. У средњем пољу