Topola

57

сваки модел своје задужбине, изгледају поносито ти велики и културни наши Владаоци из Средњега века. С лева је први оснивач династије Немањића, Немања Свети Симеон Српска Мироточац, израђен по фресди у Студеници, чији модел држи на рукама. Он је престављен у калуђерском оделу као велики Схимник нашег монументалног Хилендара у Светој Гори. До њега је његов син Стеван Првовенчани са својим првенцем Радославом, држећи у рукама своју задужбину чувену Жичу. Израђени су према фрескама у Милешеву из 1237 године, са дијадемама на глави, богатим коластим хитонима украшеним двоглавим орловима, и са тако исто богато десенираним огртачима. До њих, држећи тако своју задужбину Милешеву, налази се други син Стевана Првовенчанога, Владислав, муж Краљице Јелене Анжујске, слично одевен, а израђен по фресци из његове задужбине. Затим долази и трећи син Првовенчанога Краља Велаки Краљ Урош, са краљевским орнатом: круном византиском, богатим хитоном и пребаченим краљевским лоросом, држећи на рукама своју задужбину Сопоћане, одакле је и узет овај портре.

За њим долазе његова два сина Краљ Драгутин и Краљ Милутин са моделима својих задужбина: Ариљем и Грачаницом, одакле су им ликови и узети. ГБихове круне, лороси, хитони, све су раскошнији: круне веће, богатије украшене, као и препендулије • пандантифи на њима. Силни бисери и драго камење виде се и на оделу и на лоросима.

После њих наилазе редом: Стеван Дечански, Цар Душан и Цар Урош, са моделима својих задужбина; Високим Дечанима, Светим Арханђелом Призренским и Матејићем код Куманова. Лик Дечанског је узет из његове задужбине,