Trgovinski glasnik

Број 132.

ТРГОВИНСКИ ГЛАСНИК

Страна 3

цивилне и војне власти, католичко и| православно свештенство, чиновништво, особље италијанског коисулата, општинске власти и школска омладина. Становништво Метковића, дубоко узбуђено, правило је шпалир. Мрнариса ратних лађа носили су мртвачке сандуке. Католичко свештенство уз пратњу звона са цркава дало је свој бла гослов. Затим су мртвачки ковчези пренети на јахту „Далмат" уз лупу добоша. Ковчег Фрање Фердинанда покривен је био ратном заставом и заставом надвојводе. Ковчег војвоткиње покривен је био ратном заставом. Гувернер је положио на ковчег надвојводе лаворов венац, а на ковчег војвоткиње диван бокор цвећа. Остале венце положили су г-ђе из Метковића и официри и чиновници. Многобројни бокори цвећа пренесени су из воза у јахту. Почасна чета извршила је почасну паљбу, а ратна лађа кренула се полако. Пред ратном лађом ишао је торпиљер, а за ратном лађом ишла је јахта гувернерова. Обале реке Неретве биле су прекривене становницима, села од којих су и жене и људи били у црнини и држали у рукама запаљене свеће. Кад се ратна лађа приближила ови су клекли на колена а свештенство са обале благосиљало погребну поворку уз звуке звона. Кад је „Далмат“ стигао на ушће Неретве, оклопњача „Вирибус Унитис“ испалила је у име поздрава 10 топовских мегака, тада је „Далмат“ пришао оклопњачи. Оба ковчега пренесена су на задњи мост оклопњаче који је претворен у капелу украшену ратним заставама. Поморско свештенство очитало је молитве за опроштај грехова, у присуству свите пок. престолонаследника, гувернера, официра и мрнара. После 9 сати изјутра „Вирибус Унитис“ отпловио је са пола спуштеном ратном заставом и заставом надвојводе. Демонстрације Хрвата противу Срба у Загребу. Загреб , 17. јуна. Јуче у аодне поновиле су се манифестације лоја шости. Велики број сшуденаша, којима се придружила велика маса света, прошли су улицама са раз»и/еним хрватским заставама и викали су „доле са убицама, слава успомени престолонаследника “ и грдили и вређали Србе.

Загреб, 17. јуна. Антисрпске манифестације поновиле су се синоћ у осам сати. Велика маса света са хрватским тробојкама и црним флором прошла је улицама узвикујући „Цоле са убицама, слава мртвима .“ Пред кућом Стшрчевићевом држани су говори, у којима је осуђен атентат. Говорници су позиеали гомилу да се сутра дан пре подне састане пред\ двораном Сабора, да изјаве своје негодовање противу атентата. Гомила је певала хрватску химну и понављала узвик „доле са убицама! доле са Србијом!“ Манифестације су се продужиле до 10 сати увече. Неколико младића разбнли су прозоре на кући у којој седи председседник Сабора Медаковић као и на згради која припада српској црквеној општини. Скандал у Сабору. 3 агреб, 17. јуна На седницу сабора чланови владе и посланици дошли су у црном оделу. Када се председник попео на трибину да говори и изјави жалост, на клупама посланика странке права и већине десио се покрет. Председник Сабора био је принуђен да опомене на ред чланове опозиције. Посланик Затлука је узвикнуо: „Ви хоћете да наре ђујете одржавање реда, али да ли сте донели и бомбе“. Настала је велика лзрма. Франковци су у стали и довикивали већини: „Доле са Србима, доле са коалицијом, доле са убицама! Ми нисмо денунцијанги „Ми говоримо истину. Све је у рукама Београда." Секретар Сабора прочитао је протокол последње седнице. За време читања трајала је ларма. Франковци су бацали одшгампане протоколе већини. Старчевићевци били су мирни. Када је председник хтео да продужи говор Франковци су га спречили, нападајући већину и довикивајућу јој: „Ви сте усвојили српску политику." Уз највећу ларму и погрде Фран козаца за Србе и већину, Франковци су изишли после прекинуте седнице из Сабора. За то време пљескала је публика са галерија. У Сабору је данас нри крају седнице била велика ларма а нарочито на клупама Франковаца, са

којих се викало: „Овде Србин нема ништа да заповеда; Доле са Србијом; нема више српско-хрватске коалиције; слава успомени Фрање Фердинанда; који је поги нуо од српске руке. Нећемо више шпијуна у Сабору; ви живите од српског новца; ви сте издајници; треба растерати Сабор. „Председник је поново прекинуо седницу и када је седница опет отворена поново је наступила ларма за које време председник је наредио да се прочита изјава саучешћа која гласи: Инспирисана необјаш њивим беснилом злочина рука по дигла се да уништи племенити живот и да баци у жалост династију и све народе у монархији. У овом озбиљном тренутку сви народи монархије, цео хрватски народ и ми народни представници сакупили смо се око нашег владаоца са љубављу и верношћу, ко ја нас везује са престолом и династијом нераздвојно. За време читања ове изјаве ларма је непрестано трајала на клупама Франковаца, који су бацали хартије и документа на председника. Поново су се чули узвици „Доле са Ср бима; доле са убицама“, а за то време већина је викала „Слава им слава им. Франкове присталице на пуштају саборску дворану а њи хове присталице ван Сабора дочекују ове узвицима анти српским Сабор ће бити представљен при сахрани надвојводе. Цар Виљем присуствоваће сахрнни. Берлин, 17. јуна. Цар Виљем ће ићи са малом свитом у Беч да присуствује сахрани надвојводе. Напомиње се да цар не жели да узнемирава цара Фрању Јосифа али жели да ода последњу пошту своме пријатељу и супрузи пријатеља. Председници Сабора и Рајхстага упутили су телеграм аустро-угар ском амбасадору у којима изјав љују саучешће. Немачки цар позвао је аустроугарског амбасадора на доручак да му лично изјави саучешће. Хрвати и Срби. Беч, 17. јуна. Из Љубљане јављају да је тамо полиција ухапсила два ђака за срп ску пропаганду.

Из Загреба јављају да су св_ демонстрације против Срба органи зовали Србофоби Франкове странке а и бурне сцене у Сабору хрватском потекле су од Франкове стране. Сви остали хрватски политичари, изузев неколико чланова Старчевићеве странке жале нападе србофоба које не могу покварити срлско-хрватску коалицију. Из Сарајева јављају да већина хрватских политичара нису солидарни са насиљима Србофоба. Почињени ексцеси дело су омладине Штадлерове странке и Мусломана који су употребили ту прилику да пљачкају. Сви остали озбиљни хрватски и српски политичари осуђују атентат који је штетан за интересе свију Југословена. Демонстрације против Срба у Загребу Скандали у Сабору. Загреб , 17. јуна. Франковачке демонстације непрестано се и без сметње продужују. Од недеље иду дневно поворке улицама од 10 до 30 дечака, без грађанства. Вечером ове поједине групе разбијају прозоре на домовима Срба коалираца. Новине франковачке обраћајући се маси света позивају масу на истребљење. Противу изгреда још нису предузете никакве радикалне мере. Данас у Сабору, који је хтео одати успомену престолонаследнику једино су деветорица франковаца и један Гадићевац, поред апсолутног пасивног држања свију осталих странака, страсном виком и лармом два сата спречавали председника Медаковића да да изјаву саучешћа. Викали су: „Србин је убојица, он не сме говорити, није искрено, Срби и коалиција су кривци и аранжери атентата," као и друге најпогрдније изразе, које су управљали на Србе пуних два сата. Најпосле Медаковић је прочитао у ларми изјаву саучешћа и закључио седницу. Седници је присуствовала цела влада. Франковци су овим поступком хтели изазвати надајући се успеху. Вечерас опремају нове демонстрације, јер су узбунили елементе на периферији вароши.

које су сагласне са тргов. обичајима а које се односе на државне вредности као и провинцијске и општинске вредности и вредности моралних лица, на акције и облигацијеј хипотекарних задруга и уопште на све сличне италијанске и стране вре-, дности, било да су и котиране или не| на берзи; б) куповина и продаја на почек вредности у монети, полугама или уј страним девизама, које се врше у берзи или ван берзе; в) куповина и продаја на почекхра-! не и робе, које су нзвршене према обичајима берзе, било на берзи, али у томе последњем случају оне ђе се вршити посредством једног или више уписаних посредника. Овде не треба подразумевати и ес-Ј контне операције хартија од вредности, којима се може трговати. Такса на берзанске операције плаћа се у тренутку састава уговора употре-^ бом за редакцију самих уговора нарочите таксене хартије коју продају финансијске управе. Тих таксених хартија, има: а) од 20 пара за операције за готово, закључене непосредно између уговорача; б) од 10 пара за истеоперације поменуте под а), које буду закључене посредством уписаних посредиика; в) од 60 пара за операције на почек, које не трају више од четрнаест дана, кад су закључене непосредно између уговорача; г) од 30 пара за операције поменуте под в), које се закључују посредством уписаних посредника; д) од 1.20 дин. за реиортне операције, које не трају више од четрдесет дана и које се закључују непосредноизмеђу уговорача; и ђ) од 1.60 дин. за исте операције које се закључују између уписаних посредника или њиховим посредством. У место таксиране хартије, коју продаје финансијска управа може се употребити и друга хартија, коју продаје приватна иидустрија а која је снабдевена прописним штамбиљима или формулама под условом да се на ту хартију претходно прилепи таксена марка која има одговарајућу вредност гореозначеној вредности ( 1.60 дин.). Кад се операције закључују непосредно између уговорача онда ће бити два примерка таксене хартије, коју продаје финансијска управа или хартије коју продаје приватна индустрија тако да

сваки уговорач има од тога по један примерак. Хартија која служи за уговоре закључене посредством уписаних посредника, повезуЈе се у књиге и има своју јуксту. За уговоре закључене без интервеиције посредника сваки уговорач задржаће код себе полозину таксене хартије на коју је стављен потпис другога уговорача. Дан и предмет уговора, као и рок за њено извршење, означени су на свакој половини таксиране хартије. За уговоре било за готово било на почек, који су закључени између уписаних посредника или између посредника, који су примљени да учествују при продаји на лицитацији судским путем, размена таксираних хартија од 1.05 дин. обавезна је. Ако је уговор закључен посредством упнсаног посредника, онда ће посредник потписати и предати свакоме од уговорача по једну таксену хартију, депоновану из књиге јукста и на којој ће бити означена имена уговорача, датум и предмет уговора, рок за .њихово извршење, изузимајући одредбе члана 31. трговачког закочика. Ако има више посредника сваки ће

од њих потписати и предати првоме клијенту хартију депоновану из таксиране јуксте. Посредници имају право на повраћај таксе, коју су положили за своје сопствене клијенте. Што се тиче уговора, закључених између уписаних посредника, сваки од уговорача потписује и предаје другој страни хартију депоновану из таксиране јуксте' Талони хартија, на којима су стављена иста означења сачуваће сваки од посредника. Што се тиче операција за готово чији су предмет државне обавезнице, провинцијске и општинске* обавезнице и обавезнице моралних лица, акције и облигације друштава као и облигације хипотекарних завода и друге сличне облигације, банкари и сва друга лица, која се обично баве трговином поменутиу обавезница или вредности, утврдиће куповине и продаје, које су они закључили са г приватним лицима служећи се књигом јукста чији сваки лисг носи таксену марку од 1.10 дин. (Наставиће се.)