Učitelj

428

дашњем, прошлом, будућем, једне у јед- |

нини друге у множини иу различним лицима, да се после не мисли да је глагол само у начину неодређеном.)

Прочитај ове речи! Казују ли ове речи имена стварима и лицимар (не казују) Казују ли какво је штор (не казују) Шта казују» (казују радњу) запамтите! Речи које казују радњу зову се глаголи. Шта су глаголи (глаголи су речи које казују радњу.') — Написати на табли. Замисли_те сви по једну реченицу, у којој ће бити глагол! Пропитати све.

Извадите читанке! Нађите (чланак који било.) Прочитај прву тачку! Које су ту речи глаголи; и т. д. тако изнаћи све глагоде Том приликом објасните да су глаголи в сам, си, је, смо, сте, су, ћу, ћеш, ће, ћемо, ћете, ће. Објаснити им како је то постало скраћивањем од јесам и хоћу. Исто је тако и глагол бити (будем) деци теже погодити (бих, би, би, бисмо, бисте би.)

П. Подела по трајању радње А. свршени

Кад кажем скочити, да ли сета радња одмах свршила, чим се почела 2 (Одмах се свршила). А кад се каже сломити нешто, је ли ту трајала радња дугор (није, одсе свршила) Тако пропитати за више свршених глагола.

Б. несвршени (трајни)

Да ли се одмах свршила радња кад се каже пишем пропис (није се свршила одмах — трајала је дуже). Траје ли дуже радња, кад се каже сељак кбсћ њивуг (траје). А кад се каже дете плаче. (траје) Тако пропитати за повише несвршених глагола. Видите, ови горњи глаголи казују таку радњу, која чим се почне одмах се сврши, за то се зову свршени глаголи, а ови други казују таку радњу, која дуже траје, па се за то зову трајни глаголи.

п) Бивање се може изоставити.

Који се глаголи зову свршени > (Свршени су глаголи оне речи, које значе такву радњу, која чим почне одмах се сврши.) Нађите сви по један свршен глагол у реченици! Пропитати. Који се глаголи зову трајни (Трајнп су глаголи оне речи. које назују таку радњу, која дуже траје.) Замислите сви по једну реченицу у којој ће бити трајни глагол!

Какав је глагол учити (трајни) А изучити > (свршен.) Какав је глагол научити Р (свршен.)

Какав је глагол пити 2 (трајни А напити се (свршен) опити сер (свршен) Какав глагол скакатир (трајни) А скочити 2 (свршен).

Видите, како се од од трајних глагола могу начинити свршени. Дете и ви. Замислите сваки по један трајни глагол па од њега начините свршен! Пропитати. Замислите сад по један свршен глагол, па од њега направите трајни! Пропитати.

В. учестани

Пазите даље! Кад се каже: једно дете непрестано завирује у нашу школу, да ли та радња траје једнако, или се прекида па се опет понавља (понавља се). Понавља ли се често радња кад се каже тица скакуће (понавља се — скочи једном па стане, па наново скочи и тако непрестано) Тако пропитати са лповише учестаних глагола; задиркивати, трчкарати, погледати и Т. д. и објаснити сваки на по се. Ови се глаголи зову учестани. Који се глаголи зову учестани 2 (Учестани су глаголи оне речи, које значе таку радњу, која се често понавља.) У опште све дефиниције ваља на табли писати и дотле пропитивати, док се добро не утврди. Нађите сви по један учестан глагол !

(Из читанке истраживати свршене, несвршене и учестане глаголе. За домаћи задатак задати им да одговоре на питања: шта су глатолиг Који се глаголи зову трајни» Који се глаголи зову свршенир који се глаголи зову учестани, и уза сваку дефиницију да испишу по не-