Učitelj

ЕСКУРЗИЈА МА ЈУХОР.

— Нознавање места и околипе —

Још у почетку ове школске године намислио сам да изађем на Јухор барем један пут пре зиме; а то не толико из радозналости, колико због посматрања и изучавања места и околине. А ово ми је било нужно ла учиним тим пре, што сам затекао децу у Ш и ТУ разреду, која нису имала ни рајважније појмове из земљописа.

По себи се рађуме да сам морао најпре да их упознам са местом у коме живимом његовом околином, па тек после да се пењемо на Јухор одакле можемо посматрати не само срез и округ него и околне округе Чим сам упознао децу са местом и прешао на срез, одмах сам мислио да изађем на Јухор; али како је време било врло променљиво то смо се задржали и до 20 октом. А за то време ми смо прешли јагодин. округ са свима околним окрузима, служећи се при том мапом Србије а и сам сам цртао округ јагодински.

290 Октомбра указа се врло лепо време и ја одмах сам после подне јавио леци да, се за сутра спреме; да се обују и понесу гуње и хлеба. Сутра дан било је време још лепше и још сунце није добро изгрејало а деца су се већ била, сва скупила. Пошто су се сакупила деца уредимо их у авлији школској у ред два и два и пођемо. Мој колега, — друг — пође с његовим млађим разредима напред, а ја се мало задржах у авлији. (Ту им одмах обратих пажњу на сунце да виде где јесад и на ком мосту даш изгрева и да ли ће изгревати ту на истом месту преко целе годинег) После овога задао сам још неколико питања. Као: где стојимо садрг Одакле смо изашли, куд смо прошли 2 и т. д. Чим смо изашли на улицу опет смо застали и запатао сам: да ли је и ова школска авлија 2 Није. Него шта је 2 — пут, улица –-– Па куда води овај пут, кад, идемо њиме тамо, у које ћемо село најпре да дођемо У Варварин — А куда још он води _ Пођемо даље ито у највећој тишини. А која. Је ово страна путаР А кад се овамо окренемо,

која је онда лева, а која је десна, и с које стране пута наша школар А шта је оно, је ли и путр — Није, оно је река. — Како се зове ова рекар — Калинићска. Куда тече 2 Које јој је лева а које десна страна 7 ( воје је стране наша школа, а она механар Које запамтио, како се зове она планина олакле она извире и где утиче и у коју грекур А поред које стране ми сад идемо Поред леве стране. — Више се кров село нисмо нигде задржавали, јер није било ничега тако важног. А чим смо изашли из села и ушли у поље ту смо се већ мало задржали; јер смо ту нашли њиве — трњишта — пооране, о чему смо се разговарали као: Како се зове оно парче земље на коме је сејано ма какво стрмно. жито, па је пожњевено 2 — стрњиште — А због чега су њега људи сад поорали, те нису чекали пролеће па да онда одмах и сеју кад ору. И како се ово зове кад се сад у јесен — орег — Угар — Шта је оног ливада — А оно и оно и онор — Оно су њиве. Шта се ради у ливади, а шта у њиви 2 Је ли једно исто њива и ливада» По чему није једно истог Више нисмо имали скоро ни око чега да се мајемо, јер како се већ и зима приближава то од зељастих биљака, нисмо ни једну нашли где би потребно било да се мало задржимо и зауставимо. А од дрвенастих биљака и од шибља нисмо ни једну скоро пропустили и прошли а да коју не речемо.

Док сам задао деци још неколико пита-

ња, као: да покажу разлику између поља и брега ми смо већ изашли на један брежуљак одакле см» врло лепо гледали Церницу с десне стране а Орашије с леве стране реке Калинићске. Ту смо мало застали, и док смо се одморили питао сам их како се зове једно село, а како друго, које је веће а које мање. А одатле се видело и једно језерце, које је близу Церниде и никад не пресушује, Још неколико минути путовали смо па смо стигли у Орашије. Прошли смо средином села и нигде се нисмо задржали, | јер нисмо имали ни око чега. Тек кад смо