Učitelj

34

логијом и њеним старим сапутницима, и да је у исто време тешње међусобно зблизио збологију и ботанику; ис тога је у последње време усвојено као удесно, па шта више и неопходно, да "се науке, што проучавају живот у свима његовим облицима, сједине под општим именом „биологија“; и биолози данас сасвим одричу крвно сроство са својом млађом брађом — минералозима. Неки ошшти закони важе подједнако како за животињски, тако и за биљни свет; али основа, заједничка и једном и другом од та два света, доста је џека, и разлике у појединостима тако су међ њима велике, да онај, који оће да. проучава живе створове, мора своју тежњу да поклони исеључиво једном или другом — биљном или животињском — царству. Ако је он изабрао ода, у ма ком односу, изучава биље, то ми одмах оног тренутка знамо, како ћемо да га назовемо. — Он је— б0таник, и његова наука — ботаника. Али ако он за свој предмет изабере изучавање животињског живота, онда име, којим ћемо да га назовемо, мења се према групи оних животиња, које он изучава, или према врсти ових појава, којима је он нарочиту своју па= жњу поклонио. Ако је човек предмет његовог изучавања, онда јеон анатом, физиолог или етнолог; ако ли се пак он бави животињама у опште, и испитује појаве њихова живота, тад га 80ву: упоредни анатом, или упоредни физиолог. Ако ли специјално проучава ископане и окамењене животињске 0статке, тада је он палеонтолог. "Ако он своју пажњу поклања исвључиво описивању, разликовању, класификацији

и географском распоређају животиња, онда га зову зблогом,

Према цељи, коју у овом тренутку имам пред очима, најподеснији је овај последњи назав, који ћу ја овде употребљавати у истом смислу, у ком се обично употребљује име „ботавик“; а под зблогијом ћу разумевати целокупно знање о животињском животу, 82 разлику од ботанике, која тако исто собом обухвата све оно, што се о биљу зна.

Појмљена у том смислу зблогија, слично ботаници, може бити подељена на три засебне науке — морфологија, Физијологија и географски распоређај животиња — од којих свака до извесног, веома значајног ступња може бити изучавана самостално, независно од других.

Зблошка морфологија — то је наука, о животињској Форми, или структури. Анатомија је једна грана њезина, а

историја развића — друга; међутим

као класификација, она је израз оних односа, који постоје међ разним животињама, према њиховој анатомији и историји развића. Пе Вблошко — географски распоређај. —- то је изучавање животиња у свези са местним географским условима, који постоје сада, или су постојали у пређашњим епохама земљине историје.

На послетку, зблошка Физијологија, је наука о функдијама или радњама животиња. Она посматра животињска, тела као машине, које покрећу извесне силе, и које свршују извесну Еоличину радње, количину која се може изразити терминима обичних природних сила. Крајња је цељ физијологије, да акта морфологије и географског распоређаја изведе из закона молекуларних сила малеријиних.