Učitelj

_БРОЈ_ 9.

14 1

ка

У БЕОГРАДУ, 20. МАРТ 1883

__ РОДИНА П.

До _д-= = ЕДО

ЧИТ

РБ || [5

УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА ЗА ОБРАЗОВАЊЕ И ВАСПИТАЊЕ

ЗЛАСНИК И ИЗДАВАЛАЦ

_ ИЗЛАЗИ ТРИПУТ МЕСЕЧНО :

1. 10. 20. Цена је листу: 34 ЧЛАНОВЕ УЧИТ, удРуЖЕЊА ГОДИШЊЕ 5 ДИНАРА; ЗА ПРЕТПЛАТНИКЕ ИЗ _ СРБИЈЕ, КОЈИ НИСУ ЧЛАНОВИ учЧИТ. УДРУЖЕЊА, 10 ДИНАРА ГОДИШЊЕ; А ЗА ПРЕТПЛАТНИКЕ ИЗ СТРА-

НИХ ЗЕМАЉА — 5 ФОР. ГОДИШЊЕ.

„ УЧИТЕЉОКО УДРУЖЕЊЕ

71 ал Е СЕ ШАЉЕ а ОДБОРУ УЧИТЕЉ-

Удружење је снага Учитељ је душа школи

ског УДРУЖЕЊА» у БЕОГРАДУ. Рукописи СЕ ШАЉУ -— У ПЛАЋЕНИМ ПИСМИМА — УРЕДНИШТВУ «УЧИТЕЉА „> ГОСПОДСКА ПШЕ БР. 20. у БЕОГРАДУ.

Рукописи св НЕ ВРАЋАЈУ,

Психологија школи.

(по НЕМАЧКОМ.)

(НАСТАВАК)

тп.

Тврде, да је царство унутрашњости човечијег духа хаотичка врева од престава и мисли, које се квасе (натапају) осећањима и тежњама, и да и при овој унутарњој гунгули влада право песнице — ко јачи, тај старији, јер јаче слабијега потискује, као оно што висока дрва по шумама наткриљују снижа, као што јаче влаће угушује слабије; и као што се у политичком животу поједине личности везују, здружују у партије, и тиме постају сила, у борби с противницима, тако се исто везују преставе („духовне слике“) услед чега настаје борба. за опстанак. Шира законитост у духовном животу не постоји.

Поменуто је схватање у многоме истинито. Одиста је, да јаче преставе потискују слабије, али сем тога, у човечијем духовном животу владају и други одређени закони. Неје ли то случај, онда учитељ не би имао у психологији тежишну тачку о коју ће се наслањати његов рад у васпитању. Међу тим тај случај постоји, та је тежишна тачка одређена, и ми ћемо је показати узев само неколике важније законе с њиховом употребом у настави.

Ти су закони:

1. Једнани осећаји или преставе (т. ј. такве које имају сасвим исту садржину), репродуцирају једна другу —- закон непосредне репродукције.