Učitelj

200

лити на цивилизоване и дивљачке народе. Али и дцивилизовано човештво може се поделити на две половине; једна половина припада јевропској цивилизацији, а друга (Инђијанци, Јапанци, Турци и др.) не припада. Ову поделу чинимо с тога, што се ове две цивилизације јако разликују међусобно, Али и народи, који припадају јевропској цивилизацији, могу бити подељени у две групе; код једних (н. пр. код нас Срба) готово сав економски живот састоји се у земљорадњи и сточарству, међутим код других је, поред тога, јако разивјена и Фабричка индустрија. И сад, кад смо сувремено човештво поделили у извесне групе, можемо изнети најкраћи преглед науке, која треба да, опише сувремено васпитање.

Педагошка статистика. (Задатак ове науке. Подела свију народа, што данас живе, на три групе, и — према томе — подела ове науке на три дебла.)

1.

Први део. Васпитање код племена, која још не живе у уређеној држави (н. пр. Ескими, Бедуини и др.).

Е

„Други део Васпитање код народа, који живе у уређеној држави, али који

не припадају јевропској цивилизацији, | историја васпитања.

| |

већ имају своје засебне културе (нпр. Чинесци, Јапанци и др.).

Ш.

Трећи део. Васпитање код народа, који припадају јевропској цивилизацији. а) Васпитање код полуцивилизованих народа (народи код којих преовлађује земљорадња и сточарство, а индустрије се налази у најпримитивнијем стању,

н. пр. Срби, Власи и др.).

6) Васпитање код цивилизованих народа (народи код којих је поред агрономије развијена и Фабричка индустрија, н. пр. Французи, Инглеви и др.).

Ето то је, у најкраћем прегледу, програм за педагошку статистику. Равуме се да је лакше написати програм, но извршити оно, што се програмом тражи, и дојиста требало би доста труда, те да се за све народе, што данас на земљи живе, прикупи довољно Факата о васпитању код тих народа; али да је таква наука потребна — то, мислимо, нико неће порицати. Нарочито је потребно да они, који оће да се баве правом педагошком науком (теориском и практичком), да се претходно упознаду са васпитањем оваквим као што је у садашњости (и какво је било у прошлости), пошто је увек боље да упознање са реалним актима претходи теорији, но обратно.

Али довољно о педагошкој статистици. Да видимо шта треба да изложи

(НАСТАВИЋЕ СЕ.)