Učitelj

486

нике“. . . Тако бих могао навести још многе нарочито из оне прве Хербартове школе, и сви би се у главноме разликовали само у неким појединостима. Кад одбијемо ове разлике у поделама, и кад оставимо на страну и разноликости у појединостима при излагању овога доцније, онда видимо, да у гла-

| вноме сви обухватају ово: цељи, срества, методе, васпитаче и васпитанике.

Или, пошто се методе и васпитачи могу

| подвести под појам средстава, то 0стају: цељи, средства и васпитаници. То би дакле била садржина овога предмета и област његова данзе.

(НАСТАВИЋЕ СЕ.)

Из познавања домовине.

(Предавање у 11. разреду основне школе).

4

0 пиротском округу.

Шта сачињава више кућа (село). Шта сачињавају више седар (општину). Мора ли баш у свакој општини да буде више села 2 (не мора). Кад не морар (кад је једно село велико. Шта сачињавају више општина, 2 (срез). Како се зове општина у којој је наша школа 2 (Мокрањска). А како _ се зове срез у коме је наша општина 2 (Белопаланачки). Колико има села у нашем срезу 2 (44). А колико има општина (12).

дна ли се докле је чија њива и ливадар (зна). Зна ли се докле је које село (зна). Како се зове сав онај простор докле заузимају њиве и ливаде неког села 7 (атар). дна ли се докле је атар неке општине 2 (вна). А да ли се зна докле је који срез, докле му је међа 2 (вџа). Јесу ли Бежиште, Ресник, Шљивовик и она друга села што су иза њих — у нашем срезур (нису). Па докле је међа нашем срезу Р (до оних села). Пазите сад овамо, ја ћу да вам покажем на мапи докле је од прилике међа нашем срезу.

Па кад нису Шљивовик, Бежиште, Ресник и она друга села иза њих, у нашем срезу, онда у ком су срезу (у другом). Како се зове онај срез (Лужнички). Да ли и у лужничком срезу има општина као ово у нашем 7 (има), А да ли се и том лужничком срезу зна међа као ово нашем 7 (вна). Е, пазите овамо, ја ћу сад да вам

покажем овде на мапи, докле је од прилике међа оном срезу лужничком.

А да ли има тамо иза лужничког среза још који други срез (има). А да лину њему има села и општина, као ово што има у нашем и лужничком срезу (има). дна ли се и њему међа, докле се простире. као ово нашем и лужничком срезу 2 (вна). Зна ли се и њему међа, докле се простире, као ово нашем ин лужничком среву 2 (вна), Ко зна како се зове опај срез, што је иза лужничког. (Нишавски). Пазите ја ћу да вам покажем докле је од прилике међа овом Нишавском срезу.

А има ли иза овог Нишавског среза, још други којир (има), Да ли и у њему има, села и општина, као ово у нашем лужничком и Нишавском срезу 2 (има), Има ли он међу, докле се простирег (има). Зна ли који год од вас како се зове онај срез што је иза Нилавског 2 (Височки). Пазите овамо, да вам покажем овде на мапи довле је од прилике међа овом Височком срезу.

Пазите, још једном ћу да вам кажем све ове срезове, што смо их до сад помињали : овај наш срез зове се Бело-паланачки ; онај иза њега у ком је Шљивовик, Бежиште и Ресник, и друга села, зоке се Лужнички; онај иза лужничког, што је око вароши Широта, зове се Нишавски. А онај | иза Нишавског зове се Височки. (И овом