Učitelj

Мала огледница

у

(ПАСТАЋВА).

83. Угљенични ВОДОНИК.

(барски гас)

Оглед. Узми обично стакло, напуни га чистом водом и однеси га на какву подводву ливаду. Загњури грдић од флаше у бару, извуди запушач и потури левак завукавши га у грдаић од Флаше. Штапом брљај по бари испод левка. Клобучићи гаса пењаће се уз левак и напуниће Флашу. Напуњену Флашу гасом затвори добро. Однеси флашу на какво чисто и суво место, па га, отвори, гас који је у Флаши, подићи ће се у вис, помеша се са спољним ваздухом, запали се и гори. При овом огледу добро џази да се не изгориш.

Из овога огледа можеш знати како постаје тако названа „блудећа светлост.“

4. Влага у ваздуху.

Оглед. У собу школску од прилике из јутра, кад је у њој мало паре, унеси једну суву чисту чашу с млаком водом, а другу с ладном водом. Обадве чаше остави да, стоје у соби. На чаши с млаком водом приметити нећеш ништа а ва оној с ладном водом, видећеш да се споља сва ознојила, или оросила. Ако се ладна чаша не ороси спусти у њу мало леда, и домећи лед док се не ороси.

Тај оглед пробај у школи, пред подне или пред вече, последњег часа, кад је свака школа обично пуна водене паре. При том види на термометру и температуру у соби. Температура, на којој се пара згусне у воду зове се тачка росе.

Закон. Да се роса појави на једној истој температурц мора се слабо засићени ваздут паром јаче разладитт, него ваздуг који је више засићен.

Б. Ваздушни притисак.

Први оглед. Напуни водом стакло с уза-

ним грлићем па га онда нагни, да вода

тече у какав суд. — Вода неће тећи у млазу већ испрекидано на махове. Опољни ваздух улазећи у стакло чини оно клокотање, у води, и зауставља ток воде.

Други оглед. Узми каку стаклену цев или трску, па је спустиу воду. Разреди ваздух

у цеви, сишући га устима; одма ћеш Ви- _

дети да ће вода појурити у цев, јер је потискује спољашни ваздух.

Трећи оглед. Налуни чашу с водом, па је лепо поклопи комадом артије, да је свуд около добро довати. Спусти леву руку на чашу, и чашу преврни; тако је држи док се вода у чаши не смири. По том лагано извуци руку испод чаше, а десном руком држи изврнуту чашу. Артија ће остати на чаши и вода у чаши. Што је чаша ужа, лакше је овај оглед извршити. Узрок је гоме ваздушни притисак. При овом огледу држи први пут чашу пад чинијом, те ако ти оглед не би добро испао за руком, да собу неби исквасио.

Четврти оглед. Кад из мале чаше или напретка устима извучеш ваздух, они ће ти од спољног притиска ваздушног остати на устима, докле год им опет ваздух не вратиш из твојих уста.

Или узми једно гушчије перо, исисај ваздух из њега, па шупљину језиком запуши. Перо ће висити о језику, јер га држи спољни ваздушни притисак.

Пети оглед. Узми уску стаклену цев отворену с обе стране, доњу страну затвори па озго сипај воду, сад цев преврни, али прстом једнако држи гореи докле год тако држиш, вода неће из цевке потећи.

Закон. Притисак ваздушни смеће течности да мирно излазе. Вазду% тежином својом троизводи притисак на све стране.

Досетка. Како се може пуна чаша воде наместити на тањир тако да је не може нико подићи а