Učitelj

165

п кључаће и онда, кад је вода у њој само млака, а сипа се на њу вода врло ладна. Док је вода кључала, водена је пара ис"терала сав ваздух из стаклета. А кад си затворио стакло запушачем, онда је у њему врло мали притисак од паре што је изнад воде, који чини да вода не може да испарава. Сипањем ладне воде, пара се згуснула, и притигак се умањио, те тако почне вода поново да ври.

Закон. Свака течност кључа у толико лакше то је мањи притисак од ваздута и паре на њој.

Топљење.

Трећи оглед. У каку плекану кашику тури мало воска, масти, или лоја, и држи је на, пламепу од свеће или на топлој пећи. Оно ће омекшати па се онда са свим растопити.

Ако оћеш, да салијеш на стрели пуце од олова, а ти узми неколико Оловних зрнаца у ложицу, истопи их на ватри. Онда саспи ту масу на левак од артијсу калуп за то, па почекај мало ни ето ти пуцета. Закон. Топлота претвара чврста тела у течна.

6. Спровођење топлоте.

Први оглед. Узми кратку гвоздену жицу, и држи у прстима, а други крај мети у пламен. Ома ћеш осетити врелину међу

прстима. У

Закон. Сви метали су добре товлоноше. Други оглед. Узми сад дрво, сламу, пди артију, па припали на свећи. Оно ће да гори, а ти нећеш да осетиш топлоту. Баш и близу кад пламен дође слабо се осећа.

Закон. Дрво, вуна, свила, платно, слама, перје, пепео итд. рђаве су тдплоноше. За ово ево две погађалице.

1) Како ћеш да одржиш врело гвожђе у руци 2

Поспи по руци чиста, сува бела песка, а кључ или какво друго гвожђе угреј па врућу пећ. Руку нећеш изгорети, па шта више, нећеш ни топлоту осетити. Оув песак врло рђаво спроводи топлоту даље.

2) Да узмеш жеравицу а да се не опрокиие. Поспи по руди с прста дебео слој пецела, а нањ мети жеравицу, па опет не ћеш да се изгориш.

Трећи оглед. На јакој зими остави на пољу кључ и дрво. Доцније ћеш видети да је кључ ладнији од дрвета. А ва што за то, што је кључ од метала, и као добар спроводпик тоџлоте, одводи брже твоју топлоту из руке па све стране. А дрво рђаве спроводи, па за то се не осећа тако ладно.

Четврти оглед. На врућу пећ тури бакарни повац, и дрво. да мало па ће се обоје угрејати. Али ћеш ти прстима да осетиш, да је пара млого топлија. Она предаје руци своју топлоту па прима другу, а дрво рђаво прима па тако и издаје.

Пети оглед. Начини од воска неколико куглица. Половину од њих прелепи на један дрвен штап, а другу половипу на какву гвоздену шипку. Обе шипке морају бити једне дебљине и дужине. Намести их сад полошке, а између њих подмести свећу. Кугдице на гвожђу, пре ће почети да се топе, него оне на дрвету, јер гвожђе добро спроводи топлоту а дрво рђаво.

Шести оглед. Обави кључ добро концем, и стегни добро, па га принеси пламену, конад се неће упалити. Кључ одузима концу топлоту и одводи је, за то се конац не запаљује. Закон. Сва тела строводе топлоту, само неко више а неко мање

7. Одузимање топлоте. Испаравање.

ЏШрви оглед. Упали две мале свећице, па једну прелепи на какав новац, а другу на каку дашчицу. Она свећица на новцу угасиће се пре но што је догорела, а она на дашчици догореће до краја, Метал је оду-