Učitelj

__ 208.

значе човека или жену или дете! (мајстор, кројач, сељак, Никола, ђак, дете, војник, Јулка и Т. Д.)

Запамтите: Све животиње и све ствари које нису живе рачунају се као ствари, а све што значи човека, (жену, дете) зову се лица.

Замислите сви по једну ствар ! (коњ, овца, камен, лимун, воће, прасе табла и Тт. Д.)

Замислите сви по једно лице! (ковач, куварица, Петар, Драга, столар, учитељка, књижар и 1. Д.)

Шта, се разуме под речју ствар, а шта под речју лице. (Све оно то значи човека зове сб лице, а све остало зову се ствари).

6) Дефиниција. Показивати различне ствари па питати: Како је име овој ствари (столица) Како се зове ова ствар (креда) Овар (сунђер) Ова (перорез)' и 1. Д.

Јесу ли то доиста ствари што сте сад изговорили 2 (То су само речи). Шта су те речи овим стварима» (Имена). Измислите сваки по једну реч, која ће бити име којој ствари ! (башта, виноград, голуб, прст, шимшир и т. д.). Измислите сад по једну таку реч, која ће бити име којем лицу 2 (зидар, Љубица, чобанин, јунак, свештеник, Стеван, Радоје и т. д.)

Чему су имена све те речи што сте их сад казивали. (Прве су биле имена, стварима, а друге имена лицима).

Ви сте доиста налазили речи, које су имена стварима и лицима, али ни један није поменуо имена неких особитих ствари. Има на свету и таквих ствари, које се не могу видети ни опипати, нити се могу ичим осетити, већ се могу само памећу помислити. То управо и нису праве ствари, већ се само за њих тако каже. Ево, ја ћу да вам напишем неколико речи, које ће бити имена таквим стварима, које се не могу видети ни опипати већ се могу само памећу помислити: поштење, памет, љубав, мир, разум, снага, болест, зло, цртање, доброта, битка, слога, певање, весеље, игра, суша, дан, година, време, име, почетак,

Ћ И питања и одговори ваља да су у потпуној реченици.

крај, шала, зима, пролеће и т. д.' дамиелите сад и ви по једну таку именицу!

| (При пропативању ће бити случајева, да

се место мислене именице каже друга која врста речи. Такве случајеве ваља, разуме се, исправити).

Нађите сад по једну реч, која ће бити име ма какве ствари ! (дувар, сто, грех, јунаштво, зец, Нишава, Копаоник, песма, лав, књига, грожђе, брашно, зима, трње ит. д.)

Измислите сад речи, које ће бити имева, лица ! (цар, Немац, Еврејин, лебар, дете, капетаница, Анђелија, орач, терзија и т. Д.)

Запамтите : Речи, које су имена стварима и лицима, зову се именице. Које се речи зову именице 2 Замислите сви по једну реченицу, у којој ће бити нека именица ! (Јуче сам се шетао по винограду) Која ти је ту реч именица! (поље) По чему знаш да је та реч именицаг (Знам по томе, што је реч поље име једној ствари, а оне речи које су имена стварима и лицима, зову се именице). Тако пропитати за више именица, које ће значити ствари и лица).

Б. Подела. 1. Стварне и мислене именице.

а) Стварне. Замислите по једну реч, која ће бити име каквој ствари или лицу, али тако, да се та ствар може видети и опипати. (Кућа, лист, чаша, свећа, цвет, отац, Грве, Стојан вода, гусле и т. д.) Шта су те речи 2 (именице) За што 2 (Јер су имена стварима, и лицима). Запамтите: Све речи, које су имена таквим стварима, које се могу видети и опипати, зову се стварне именице. Које се именице зову стварнер Замислите сви по једну реченицу, у којој ће бити која стварна именица! (Између школе и цркве стоји ограда) које су ту стварне именице! (школа, црква, ограда). По чему знаш, да су то именице 2 (По томе што су то имена стварима). По чему знаш да су те именице стварне» (По томе, што су те речи

1 Анализом се не могу од деце добити ове именице; нужно је с тога што више ових именица написати на табли, како би посде могла деца по њима нове истражити. |