Učitelj

у скупу, већ једна овде, друга на другом месту, трећа на трећем, далеко од њег (Неће, Рећи ће се свиње). Је ли, дакле, реч чопор име једној свињир (Није, већ је име целом скупу свиња). Како се каже за овце кад су у скупур (Стадо) Каже ли се стадо за једну овцу (Не каже) Каже ли се стадо, кад је више оваца, али кад нису заједно, у скупу (Не каже — каже се овце). Како се каже кад је више коња у скупу (Ертела). Како се каже кад је много чбла у скупу 2 (Рој). Каже ли с: рој за више чела, кад нису у скупу 2 (Не каже — каже се челе). Тако пропитати и за друге збирне именице.

Шта су те речи: јато, чопор, рој, стадо, ергела > (Именице). По чему се то зна 2 (Јер су имена стварима). Какве су то именице 2 (стварне). Џо чему» (Јер су имепа таквим стварима, које се могу видети и опипати. Запамтите : Оне стварне именице, које су имена скупу ствари, у коме (скупи) свака ствар има своје заједничко име, кад, се од скупа одвоји, зову се збирне именице. Које се именице зову збирпер Нађите сви по једну збирну именицу !'

г) Вештаствене пменице. Ако одсечемо парче од столице, хоће ли се то парче звати столица 2 (Неће). Хоће ли се звати шешир, ако од шешира одсечемо један део (тај део неће се звати шешир). Хоће ли се звати чаша, кад је разбијемо па одвојимо један комадр (Неће). Како ће се звати, кад од великог парчета гвожђа. од-

војимо једно мало парченце (зваће се гвож- _

ђе). Како ће се звати кад из бунара извадимо само једну чашу воде (вода). Како ће се звати кад с читавих кола песка узмемо само једну шаку 2 (песак). Замислите сви по једну реч, која ће бити име таквој

Т Збирне су именице најтежа именична партија. Њих деца врло лако помешају с простом множином, нарочито код оних збирних именица, где је мала разлика по облику измеђ збирне именице и заједничке, од које.је постала (лист, лишће), за то је нужно што више примера аналисати.

36 _

. ствари, од које кад се и најмањи део од-

војни, да се и тај најмањи део зове онако исто, као што се звала и целина ! (камен, злато. сребро, земља, вино, ракија, пиво, маст, шећер, еб, пшеница, пасуљ, креч, пепео, жито, креда и т. д.)

Какве су то именицер (стварне). Заџамтите : Те стварне именице зову се вештаствепе именице. Које се именице зову вештаствене 2 (Бештаствене су именице оне речи , које су имена таквим стварима , од којиг кад се и најмањи део одвоји, и тај најмањи део зове се онако исто, као што се п целина звала). Пропитати.

д) Пропитивање. Шта су именице Нађите сви по једну! Замислите по једну реченицу, у којој ће бити која стварна именица ! Шта су стварне именице 2 Које се именице зову мисленер Нађите по коју мислену именицу у реченици! Од колико врста има стварних именвца 2 Које се именице зову заједничке Нађите по једну! Које се имепице зову особенер Ниђите по једну! Како се пишу особене именице 7 Које се именице зову збирнер Зампслите по једну збирну именицу ! Које се именице зову вештаствене 2 Нађите по једпу.

Написати на табли од прилике ове име-

| нице :

Гавран, ђак, здравље, Црна Гора, слава, певање, воће, месо игла, слобода, Лесковац име пакост, злоба цвеће, доброта, миловтиња, хартија, столица, Турчин, сидина гране, чаша, Нишава, песма, сиромаштво, иверје, грех, љубав, смрт, вуна, огледало, правда, стадо лаж, кафа, челик, Милош Обилић, корист, штета, Ужице, пролеће, зима, чељад, мастило.

Прегледајте добро ове речи. Шта су ове речи 2 (именице). По чему 2 (Све су имена стварима и лицима). Каквих има именницаР (стварних и мисдених). Шта јесу ли све ово стварпе именице (нису). Јесу ли све мисленер (Има и стварних и мислених). Одвојте стварпе за себе, а мислене за. себе.

(НАСТАВИЋЕ СЕ).