Učitelj

% Ту има гимназија, богословија, учит. школа

мушка и женска основна школа

Друга, после Сарајева пајвећа овр. варош јесте Љања-Лука на. реци Врбасу, има 90.000 становника. Иха основну мушку и женску школу.

'Грећа окр. варош у Босни јесте Травник на реци Лашви. Има 12.000 становника. Травник је вегда био најзнатније место у Босни и Херцеговини; јер је у њему седео „травнички“ везир, који је 38поведао Босном и Херцеговином.

Четврта окружна варош јесте Бихаћ на Уни. Варош с 5000 становника. Има и градић.

Пета окр. варош у Босни јесте Зворник на Дрини. Има 14.000 становника.

Шеста окр. варош херц. округа то је Мостар ва реци Неретви са 18.000 становника. Ово је најглавнија варош у Хердеговини, води трговину с другим већим светским варошима. Преко Неретве има камени мост (ћуприја) с једним оном, који је висок до 18 м. Не далеко од Мостара. је Благај, развалиле |град. на једном брду. Ту је погубљен последњи босански краљ Стеван Томашевић, а ту је била столица херцега Стјепана. Требиње на реци Требишвици, води трговину с Аубровником. Источно од "Требиња за 4 сахата у Зубиима родио се Лука Вукаловић вођа херц. устанка 1861 год. Столац чувена варош што је ту седио Али-паша Сточевић-Ризванбеговић, који се био одметнуо од цара турског. Фоча на утоку Ћеотине у Дрину. Варош са 5900 становника, тргује с Дубровником.

Горажеде испод Фоче на левој обали Дрине. За пола је мањи од Фоче. .

Пљевље на горњем току Теотине има 6000 становника на лепом и здравом месту.

Пријепоље на ушћу речице Милешеве у Лим. Има 3000 становника. Близу Пријепоља налази се манастир Милешево где је било тело св. Саве докле га није Си· нан-паша однео и спалио.;

· Вишеград (у Босни) на Дрини. Ту је чувена ћуприја вишеградска од камена са 9 кула у води и 12 окана.

Бијељина у дивној равници — позната је из исгорије првога. рата за време КараЂорђево (1:04) и за време нашега рата с Турцима 1576 год.

Јајац па Врбасу на Орду истога имена, има град, кога је правио чувени босански војвода Хрвоје. Кад су Турци отимали Босну од Срба, у овај се град затварао посљедњи краљ босански Стеван Томашевић те се из њега бранио. Кључ варош са градом. И ово је место из старине познато с тога, што је у њему турски цар уватио Стевана Томашевића пошто је утекао био из Јајца.

Брод на Сави кроз који иде жељезница, за Сарајево ит. Д.

У Невесињу главно је место Касаба, а у Гацку Метогија. Још да споменемо јелво село у Невесињу где је први пут пушка пукла на Турчина, чији глас све Херцеговце диже на оружје противу Турака; па и нас натера, те се и ми са Турцима уватисло- у коштац — а то се село зове Дабор.

УП. Општи преглед.

Ево видите, како су ове планине с југа разгранате — па северо запад и на северо-истов ; а по средини се уздиже један велики гребен (рбат) и иде на сев. зап. те се састаје тамо са далмат. план дин. алпима. И тако овај рбат дели Босну и Херцеговину на две падине (стрмине): сев. источну и сев. западну. Овај је рбал водомеђа река, које воду носе к јадранскоме и црноме мору. Сев. источна падина је мање каменита а југозападна више. Како се ове падипе постепено спуштају у ниже, где су обрасле шумом и другим биљем, то се онда и занимање људи одређује по каквоћи земљишта. А како је земљиште доста бреговито и удесно за пашу, то је са свим природно, да се људи туда баве са сточарством. А онде, где је земљиште равно ту се баве више са земљорадњом. Даље још земљиште и клима чини, те су људи у неком месту као нпр. у Херцеговини крупни, здрави и храбри, док у Босви у другом и трећем оскудевају.