Učitelj

ства. Како сам с поља ступио у моју кућу, бејах јаком и великом дреком, јако изненађен и узбуђен, која долазаше испод мога кревета. Сад га је опет поново требало ухватити, с тога позатварам све прозоре н дозовем моје људе. Пошто је пријатељ јос то видео, очи му засветлише, ужасно постане кревета. Тада ми затворисмо врата и договорисмо се како да га поново ухватимо а да нас неосакати његовим опасним зубима. Са; га хватати је још опасније и теже јер је већма дивљи и гњевнији. С тога га остависмо да се мало смири; кад се утишао мало, а ми с поља вешто бацимо на њега мрежу и одједанпут се уплете у њу. Потом бацих му се на леђа, два га човека ухватише за мишице а опет два за ноге, и ипак нам тако млада животиња, зададе доста муке, док смо је савладали,

Рњеван и искочи нспод

одвукли и сместили га у оправљени кавез. — Никад невидох овако разјарену животињу вао овог мајмуна. На сваког је нападао, који му се год приближавао до бамбусових штапова; гледао је са гверским погледом и сав му је изглед докавивао, да се такова животиња ретко — а може бити и никада — даје припитомити.

У току његове шриче вили „Ау-Каило, да је још једном утекао из кавеза и да су га са неописаном тегобом ухватили и по други пут у кавез као бегунца турили, где је после 10 дана од великог напора угинуо. |

Из ове наведене приче може се закључити лако, какав мора бити да је матори горила кад је млад тако опасан. —

Становници дотичних предела једу месо од гориле па и од других мајмуна и то врло радо, покрај свега тога што је црно и тврдо.

(НАСТАВИЋЕ СЕ).

Предавање из Геометрије за вишу основну школу. П. КВАДРАТНИ СТУБ — ПРИЗМА.

1. Име Како се зову ова два тела изнети две коцке једнаке величине. Сад ваља наместити једну коцку на другу. На шта личи сад ово тело! — На стуб. како смо направили овај стуб.

2. Правци. Ево овде је једноставан стуб. У колико се праваца пружа 2 — Три. Како се зову правци 2» — Дужина ширина п ви" сина. Како се зове стуб зато што се пружа у три правца 2 Тело. Која се тела пружају у три правца, а ми смо их учили»

8. Границе. Да ли је стуб ограничено тело 5 Чиме је ограниченг С колико је

површина ограничен стубе — Шест. Ко- |

лико површина познајемо на стубур Две. Које2 — Горњу н доњу. Какве су по облику — Четвртасте, квадратне. Како се зове доња површина на којој лежи стубр — Основна. А она друга Па кад је основна површина квадрат онда како ћемо назвати овај стуб — Квадратни стуб.

.

Какве су основна и горња површинар ' Једнаке. Које су још површине једнаке 2 Предња и стражња, десна и лева. Како се зову ове четпр површинерг — Површеине са стране. Како стоје површине са стране на квадратном стубу% — Предња са стражсњом стоји парелелно, а тако исто десна с левом. Какве су површине са, стране по обликуг А да ли су им ивице све једнаке по дужини — Горња и доња једнаке су, лева и десна такође. Такве површино зову се паралелограм. Шта. је паралелограм 2 — Квадрат, који има две м две стране једнаке по дужини (углови су прави).

4. Ивице. Чиме су ограничене површине код квадр. стуба 2 Колико ивица има квадр. стубр — Дванајест. Какве су ивице по дужини, нека измери Н...Р — Четири су

јелнаке и осам такође. Које површине имају краће ивице, а које дужер — Дуже ивице имају површине са стране, а краће основна и горња.