Učitelj

стуб 2 Које површине праве ивице» Какве углове прави основна површина са површинама са стране А какве. углове образује горња површина, са површинама, са, стране 2 Какве углове образују површине са стране У каквом положају стоје углови Како се зову углови које образују основна и горња, новршинарг А како се зову углови које образују површине са стране 2 Колико углова тупих, оштрих и правих има ромбојидски стуб

4. Осовине. Како можемо наћи осовине ромбојидског стуба Нека изађе и нађе Н .. .» Па колико осовина има 2 Како се вову једне а како ове друге осовине 2 Која, се осовина зове главна 2 Заштор Која се осовина, зове споредна > Зашто 2 Шта састављају осовине Какве су осовине по дужинир Под којим се углом секу споредне

218

осовине 2 Под каквим се углом секу споредне осовине се главном 2 — Под правим. Да направимо ромбојидску призму од дебеле артије или дашчица треба нам два једнака ромбојида и четири травоугоника од којит су два један с другим једнаки. Из чега се састоји мрежа ромбојидске призме 2 5. Примена. У ромбојидекој призми Кристалише минерал, који се зове смарагд.

Понављање питањима. !

1. Какве смо паралелограме до сада посматрали 2

2. Како можемо да разликујемо паралелограме по угловимар — По дужини површина, 2

8. Која тела имају такве паралелограме 2

4. Шта је квадрат, правоугоник, ромб и ромбојид 2 итд.

пон и —

Школске вести.

у

_Подворење код новог Министра Просвете. 11. овог месеца примљени су били сви управитељи београдских основних школа на подворење и честитку код новог министра, просвете и дрквених послова г. От. Д. Поповића. Том приликом г. Министар показао се врло љубазан, задржао се с њима прилично времена, и дао је изјавити: да ће му једна од највећи: брига бити да, поради, те да се у најкраћем року донесу закони: 0 осигурању учитељскиг породица и сталном надзору основних школа.

Ми се овој појави од свег срца радујемо, и верујемо: да ће нови г. Министар ову своју изјаву, у колико је могуће краћем року остварити.

Неуредно издавање плате учитељима. До знали смо с поуздане стране, да се у многим срезовима, плата учитељима врло неуредно издаје, тако, да је учитељи једва добију 5,6 па по негде чаки 8 дана дру„гог месеца. Но и онда им се не доноси у школу, већ учитељи морају да плаћају подвоз по неколико динара да дођу до срезке канцеларије, па и овако дошав, морају чекати неколико часова, док оно мало злеудне плате приме, а доста се пута врате и без плате, јер нема ко да им изда, па долазити други пут. Ми молимо надлежне, да ову ствар једном регулишу тако: да се учитељима на време код својих школа плата шаље.

с: –—мана-ор|- де -ф———

1 После посматрања ромбојидског стуба потребно је поновити питањима све о коцки, квадрат-

ном, ромбичном и ромбојидском стубу.