Učitelj

6

и мета

а око Ниша, Љесковца и Власотиваца не.

пада толики. Ође у нас видите нема грожђа. ни пшенице, па ни кукуруза а тамо има доста — Ово овако што је неђе топло а неђе ладно вријеме, каже се у књигама оштра и топла клима. И у нишком је округу влима неђе умјерена а неђе оштра у 0опште је умјерни.

У. Природни производи.

а) Животиње. Осим домаћих животиња

као; коња, волова, бивола, коза, оваца итд. има још у овоме округу И дивљих, као: вукова, међеда, лисица зечена и срна. - 6) Биљке. Планине ове у нишком округу није су све покривене гором као нпр: Суха планина Она је гола и каменита зато сегтако и зове. Неке су покривене — обрасле само буковином, а друге горе = нема, као што то има у другим окрузима.

в) Минерали-руде. По планинама у шком округу има доста рула, које се из земље копају, као бакар олово, сребро, злато и гвожђе.

М. Становништво.

1, Занимање.. Ђе има великих равница

и ђе је земља равнија ту обично људи више ору и земљу обрађују, него ли што држе стову, а ђе је план. мјесто као ође у нас, ту се људи више занимају са сточарством. Џа како у нишком округу има и равнице и план, мјеста, то се онда и ође становници завимају са земљорадњом и сточарством. По равницама сем жита сију још око Мораве млого конопље, од које праве колопце и продају их у Турску. А у варошима се занимају још трговином и занатима.

9, Народност и вјера. У Вишком округу живе само Орби православног вјеразакона, а има их мало и Мухамеданског. Ови посљедни вјерују у мухамеда, који је учио како се ваља богу молити, а ми се молимо боту како је Христос учио свијет да се Богу моли. Но има их који се не моле богу ни Као ми ни као Турци-Мухамеданци, и ти се зову католици-римокатолици. Они се не врсте нити причешћују као ми, већ другчије. А и ови су хришћани, јер и они вјерују У и Христа као и МИ,

нил

9, Управа. Казао сам вам да општином | управљају кметови; а општинама, управљају | срески началници — капетани, а каџе| танима иди срезовима управља начелник | окружни који сједи У Нишу. У нишком | округу осим власотипачко „среза има још 8 среза; Запљански Нишки = Љесковачки | — дакле свега 4 среза.

мћ. Главна мјеста.

Прије ви рекох, ла је у овоме округу најглавније мјесто Ниш на Нишави. То је велика варош послије Биограда највећа варош у Краљевини. У Нишу има једна . гимназија и једна узит. школа. До Ниша је дошао — има гвоздени пут— што се зове жељезвица.

У Нишу се прије млого стотина, година родио један цар што се звао Констатин велики. Његов је дан прије петрова дне мјесеца, Маја долази — „Константин т Јелена“.

Близу Ниша има једна кула, што су је | Турци правили од ерп. глава, и што се зове ћеле кула. Ту је погинуо један на војвода (реван Синђелић прије 70 година, о коме ћу вам ја причати други пут. Х

" Ђесковоц. Послије Ниша највеће и нај- | знатније мјесто; то је варошица, али је | већа од свију вароши у Србији. Ту је канцеларија среза Љесковачког. Има и нижу гимназију. Кров Љесковац протиче ријека, Ветерница.

Власотинци, верошица на овој налтој ријепи Власини. Ту сједи наш срески капетан.

Још је важно место Дервен код Мораве јужно од Љесковца. Ту су Срби потукли Турке кад је био рат 1877 године.

јозин урЕешЕвВИЋ,

УЧИТЕЉ. ЈЕ О живи. Шта је ово у овоме стаклету 2 — (Жива). Где има живер — Ималн живе у земљи

овако чисте, ка што је ова, | овоме стаклету Р

Живе има у земљи и чисте и у руди ". је помешане са другим којечим. Често је помешана са сумпором. Мешавина — смеса