Učitelj

45

годене постане много богат и знатан тр- |

говац са Кадиџом и није се више мучио ни служио већ је путовао као господар са својим слугама ради трговине по свој Арабији и другим околним и оближњим местима, (Мисиру, Сирији, Палестини). Тако се упозна са више разних народа хришћанима, Јеврејима, пезнабошцима и др. ; Пропитивање.

1. Мисли Мухамедове о оснивању вере и узрок томе почетак проповедања о бежање у Медину.

Кад је Мухамел путовао због трговине по тим арашеким и околним земљама, он је видио како су сви ти народи у Арабији подељени на многа племена , свако племе живило је за себе и имало је свог старешину. Та су се племена једнако тукла и свађала једно с другим, и мрзили се а то с тога што су различите вере веровали.

Једни су веровали у Христа т. ј. слушали су науку Христову и по њој се владали, други су веровали у Мојсијеву веру (Јеврејн) т. ј. владали се по Мојсијевој науци а трећи су били Незпабошци, који су 0божавали разне ствари или животиње и људе. Направе слику човечију или од камена или дрвета или злата, па се њој моле, или направе неку животињу, за тим молили су се ватри, води и др. Незнабошци су мрзили Јевреје и Хришћане што ови не верују веру као и они и због тога су се свађалии тукли.

Тако исто Јевреји (или Чивути) су мрзили Хришћаве и Незнабошце и говорили да је само њина вера права, и да њих, Бог најволи, а сви други народи да њих служе.

Хришћани су нудили своју веру на деп начин, ко хоће да прими као што јеи Христос учио. Отуда је била увек мржња, свађа, и бој, никако није било добро. Никако нису хтели једни другима да се покоре, па лепо да живе.

Пошто је Мухамед видео ту мржњу и свађу због разних вера, почео је да мисли како би тај народ измирио, те да се они здруже да живе заједно, да се договарају и раде слошки, па да постане једна велика држава. Он је тада био престао трговати, по-

што је се већ много обогатио, па је живио рахат, за то је имао времена и могао о

Па заиста Мухамед и измисли да покаже народу нову веру и да сав народ у њу пре-

| обрати т. ј. да сви у њу верују и тимеда | их измири. За то он почне говорити најпре | жепи и пријатељима својим па после и оста| лом народу, да је он од Бога послан, и да | му је Бог заповедио да учи народ новој вери | и да га измири. Од тог доба почне Муха| мед снивати дању и ноћу да се с њим разговара Бог и анђели, па и кад је будан био, чинило му се да га зову Бог и анђели и он с њима разговара. Казују му како ће да учи народ вери и да је он најстарији после Бога и да је божији пророк. је ли то била истина што је Мухамед говорио»

|

свачему да мисли. | у |

У истини њему се није нико јављао, но њему се тако причињавало што је много о томе мислио.

Сад Мухамед почне постити и оде из Меке у једно оближње брдо, ту је у једној пећини сам живио неко време, постио и учио се | како ће да учи народ новој вери. Тамо је се удаљио и осамио за то, да га нико не би узнемиравао у мислима и раду, који је почео радити. После неког времена дође у Меку и почне причати народу и учити га да је само један Бог (алах) и Мухамед његов пророк, у когатреба сви да верују.

Народ се зачуди откуд он да буде од Бога послан и да он прича о новој вери, кад је био трговац и више пишта.

Али Мухамед је био мпого леп, крупан, висок, лепог лица и прних очију, глас му је | био крупан, а умео је добро и лепо говорити и певати, но није умео читати и писати. Таком леном његовом говору и вештини, многи су се чудилии многи приме његову науку, па и његова жена Кадиџа. За тим још многи други кад су га видели као најлепшег по изгледу н по говору приме ње| гову науку. Тада се он одма разгласи и изван Меке по околним местима. Други опет паметнији људи знали су да то није истина што Мухамед говори, већ да је он само један богат трговац. да то га почну ' хватати да га убију; кад то Мухамед чује,