Učitelj

90

да су и знали по нешто да причају, али они нису причали. Оваким начином сазнаћете боље темпераменте својих ђака, Видећете колико уживају они, који су знали загонетке, песме или приче, а како је онима, који нису ништа знали Видећете и то да је некима баш све једно, а знали, а не знали !.

|

Ово је један врло згодан начин да се Леца упуте на саморадњу, која је сувише | потребна при сваком раду. |

Овим начином дајесе пут, да деца могу слободно п лепо исказивати оно, што буду знала Јер сам сазнао да су се млоги стидели и црвенели кад су мене што год цитали. Пробајте па јавите, да ли сте добили што год овим начином.

Мизило Љ. МилошЕВИЋ.

УЧИТЕЉ

ПРАНТИЧНА ПРЕДАВАЊА.

1. Б 4:'ч КА. (ПРЕДАВАЊЕ ЗА 17 РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ). 1 Дер;

Име. Којим се рекама грапичи Србија са северне странер — У коју реку утиче Сава2 — Кад пођемо низ Дунав с' које нам обале лежи Србија2 — С десне. — А која нам земља онда лежи с' леве обалер Банат. Изађи ти! па пођи низ Дунав, те ми ограничи Банат. До које смо сад реке дошли — До реке Мориша. — Сад пођи низ реку Мориш. Коју смо сад страну Баната ограничили 2 Северну. — У коју реку утиче Моришр У Тису. – Сад пођи низ реку Тису; с које је обале сад Банатг С леве. — А како сезове она земља, која је с десне обале од реке Тисе — Бачка. Како рекосмо да се зове та земља2 Кажи ти! ти! ти!

Границе и облик. Ивађи ти! Нађи ушће реке Мориша у Тису. Пођи сад низ реку Тису, до њеног ушћа у Дунав. Коју смо страну Бачке ограничилир Источну. — У коју реку утиче Тисар У Дунав. — Кад би пошли к Београду од ушћа реке Тисе, да ли би онда путовали уз Дунавр Не, онда. би путовали низ Дунав. Е де ти пођи уз Дунав. Коју смо сад страну Бачке ограничили У Јужну. — Сад пођи даље уз Ду-

нав, стани! коју смо сад страну Бачке

ограничили 2 Западну. — Сад ми ограничи северну страну Бачке. Да ли се Бачка са северне стране граничи реком или планиномр Бачка се са северне стране граничи равницом. Пазите! са северне се стране Бачка граничи Угарском. — Чиме се Бачка граничи са источне странер — А чиме са јужнер — А чиме се граничи са западне стране» — А чиме са северне странер (Док дете показује на мапи, која је близу табле, дотле учитељ црта кредом на табли. Све ово треба у свези да је са Банатом). Која је ово, земља, што сам је нацртао на таблиг Банат. — А која је ово земља 7 Бачка. — А како назвасмо мало пре ову реку, што граничи Бачку с источне стране 2 Тиса. А које ће нам овде на табли бити река Тисар — А којеће бити овде на табли јужна страна Бачкег — Како се зове та река 2 Дунав. А коју страну Бачке граничи још Дунаво Западну. Дакле, ово нам је на табли река Тиса, а ово је Дунав. А чиме рекосмо да се Бачка граничи са северне стране 2 Угарском. — Северну страну Бачке. на табли ћемо нацртати са испрекиданим цртама. |

Гледајте сад добро на таблу. -— Која је већа земља, да ли Бачка или Банатр Банат. — А да ли јепо облику Бачка налик на Банагр Јесте. — А како рекосмо пре на какав облик личи Банатр На четвороугао. И Бачка личи као и Банат на четвороугао.