Učitelj

Брда и равнице. Има ли у Бачкој брда Нема. — А по чему знате да у Бачкој нема брда За то што на мапи нису означена. — Јес, сва је Бачка равница. — Како назвасмо ону равницу у Банату По чему се тако зовер А како се зове ова земља, што емо је-сад училдир Бачка. — Е па, како се зове онда ова равница у Бачкој, кад се она у Банату по имену зове 2 Бачка.

Реке. Осим равница, има ли још што у |

Бачкој» Изађи ти! па ми покажи које су то реке у Бачкоје Дете показује Дунав и Тису. А да ли су торекеу самој Бачкој 2 Па како се зову те реке друкчије, кад су покрај границе Зову се пограничне. Погледај добро на мапу! Видиш ли какву реку у Бачкој Дете показује Францов канал. Пазите децо ! ово што он показује није река, већ то је канал (прокоп). А знате ли шта је то канал (прокоп). Канал (прокоп) је оно где вода отиче. Јес, само што овај канал Францов, није направљен да по њему вода отиче, већ да по њему лађе плове. Овај се канал зове: „Францов канал“; а то за, то, што је за време аустриског цара Франпа. зидан. Које реке саставља овај Францов канал Саставља Дунав са Тисом. — А шта мислите, да ли је ближе путовати овако Дунавом; па доћи у реку Тису или, је ближе путовати овим Францовим каналом, па у Тису Ближе је каналом путовати. Осим ових пограничних река и Францовог канала у Бачкој нема река, као што има у Банату.

Репетиција. Како се зове ова земља што смо сад 0 њој говорили — Чиме се граничи Бачка са источне стране; — А чиме са јужне и западне А са севернер — Има ли брда у Бачкојг — А имали река 2 А шта замењује реке .у Бачкојег — Како ве зове тај канал (прокош)р —

П. Део.

Клима. У Бачкој је клима умерена. Шта то значи умерена климар Кажи ти! (Лети није тако велика врућина, ни зими велика хладноћа.) Јес, ал: јеу Бачкој зими хладније но што је овде код нас; а може ли ми ко казати за што Е пазите! за то је у Бачкој зими хладније што нема никаквих

ДА

планина, па кад по некад лупу северни ветрови, онда они донесу са собом велику хладноћу. Лети опет није велика врућина, за то, што је Бачка са запада и југа ограничена Дунавом, а са истока Тисом; а ви сте ваљда осетили, кад се лети у највећој врућини шетате поред какве воде, а оно неки ветар пирка с воде на обалу, па ублажује врућину.

Природни производи. Бачка је необично

· родна земља. У њој расту добра жита, а

нарочито 806, која се у многоме извози из Бачке. Сеје се много и кромпир који је врло

· добар и још многе друге корисне биљке.

Има као иу Банату добрих коња, и волова. Оваца нема бог зна каквих. — Шта се вади из брдар Гвожђе, олово, злато ит, д. А има ди у Бачкој планинар —

Становништво. У Бачкој има 610.000 становника. Они живе по селима и варошима. Каква су села, по Банату 2 — Таква су иста села и по Бачкој. Куће су исто тако саграђене и ушорене, као и у Банату.

Занимање. Чиме се занимају Банаћани 2 демљорадњом и сточарством. А који се део Банаћана занима земљорадњом» Који се занимају сточарствомр — А има ли у Бачкој планина Па чиме се онда Бачвани највише занимају, кад има равница 2 Земљорадњом. — Пазите! осим земљорадње, они се баве и риболовом. Највише се они занимају риболовом, који живе покрај граница т. ј. покрај Дунава и Тисе.

Народност. Колико рекосмо да има ста-

вовника у Бачкојр Има 610.000 ст. — Од

тога, броја има 250.000 Орба, а остали је број друге наролности. Који је тај број, што долази на друге народности — Осим Срба има још и Немаца, Маџара, Чивута, и Цигана.

Вера. Половина Срба што живе у Бачкој, вере су источно-православне као и ми, а остала половина је римокатоличке вере као и Маџари. Колико рекосмо, да има, свега Срба у Бачкоје — Па колико има Срба, који су источно-православне вере2 Кажи ти! у бројевима колико јер — А колико има Срба римо-католичке вере 2 Кажи ти то, колико је у бројевима" — Кажите