Učitelj

92

сад у деловима, колико има Срба источно православне вере, а колико Орба, римокатоличке верег Половина“ је псточно-православне вере, а половина римо-католичке.

Управа и“ уређење. Ко влада сад Банатом ' — А ко је пре владао Банатом 2 Војвода. — Исто тако као и у Банату пре је владао над Србима у Бачкој војвода кога су Срби бирали, а потврђивао га је маџарски краљ. Но доцније, кад им умре војвода, онда грамзљиви мајарски краљ назове сам себе њиховим војводом и тако он сад влада Бачком.

Места. Изађи ти ! па нађи ушће реке Тисе У коју реку утиче Тиса Сад пођи уз Дунав. Како се зове то место Нови Сад. 6 које обале лежи Нови Садрг — Гле ћемо па табли да напртамо Нови Садр Дали ћемо да нацртамо Нови Сад с десне обале Дунава или с леве 2 Каквим се знацима бележи варошрг — Ево сад смо нацртали Нови Сад. Колико становника, има, Београде — А кадја кажем, да Нови Сад има мање становника од Београда за једну трећину; онда колико има становника Нови Сад" — То је једна од најновијих и најлешших вароши у Бачкој. Она је постала 1789 год.

У Новом Саду има мушких и женских основних школа; за тим, има једна државца (маџарска) гимназија, а и једна гимназија, српска. Ту се штампају књиге за целу Бачку. Поред Новог Сада пролази жељезница

која стоји у свези са овом нашом жељез-

ницом. (Све то треба цртати). У Новом Саду родио се Ђуро Даничић, А шта је био Ђуро Даничић 2 — (Објаснити деци рад Даничића).

Изађи ти Милане, па пођи у3 Дунав. Отани ! Шта прелази овде преко Дунава 2 Жељезница. А како се бележи жељезнички путр -- Сад пођи жељезницом. До које си вароши сад дошог — До Сомбора. — Како рекосмо да се зове та варошр Кажи ти! то! Гди ћемо овде на табли да надртамо Сомбор 2 6 које стране од жељезничког путар — Како лежи Сомбор од Францовог каналаг — А како од Дунавар А како лежи према Новом Саду» Северо-западно. Сом-

бор има 25.000 становника. Која је већа варош да ли Нови Сад или Сомборр У Сомбору као и у Новом Саду има школа, још у Сомбору има и српска учитељска школа из које излазе српски учитељи за целу Бачку. У Сомбору се води врло велика трговина. Поред Сомбора пролази жељезница. Изађи ти Драгутине, па нађи Сомбор и настави путовање жељезницом. Како се зове та варош, до које смо дошли г — Суботица. Кажи ти како се зове та варошр ти! Како лежи Суботица од Сомбора Североисточно. А како од Новог Садар — Где ћемо варош Суботицу да нацртамо 2 —- Павите! Суботица је највећа варош у Бачкој. Има два пут ваше становника но што има, Београд. Колико рекосмо, да има Београд становника 2 Па колико је онда становника у Суботици 7 Изађи ти! па покажи где је варош Суботица И у Суботици има школа, као и у Новом Саду и у Сомбору, само што учитељска школа у Суботици није српска, већ маџарска. Суботица води добру трговину са храном и кожама. Има радионица ва чоху, шећер и остале ствари. Поред Суботице пролази жељезница, која се везује са Сомбором.

Пазите! Западно од Суботице је варош Баја, која лежи на једном дунавском рукаву; важно је место за трговину; нарочито води трговину с рибама. Како лежи варош Суботица. од Баје 2 — А како Баја од Суботице2 — А где ћемо варош Бају на табли да нацртамо 2 Изађи ти, па покажи!

Ево још једне вароши, која се зове Србобран. Она лежи између Дунава и Францовог канала, Има на 10.000 становника, сва, самих Орба. До 1848 године звала се ове варош Сентомаш; но кад'Срби 1848 године „одржаше сјајну победу над Маџарима, тад провову то место Србобран. Колико година, има од тог доба 2 Кажи ти! А где Србобран на табли да напртаморг — А где нам је на табли Францов каналр Како лежи Србобран од Францовог каналар А како од Дунава 2

Општи преглед. Како се зове та земља што смо је сад училиг Чиме се граничи