Učitelj

148

Један нов завод за женске. — У Готенбергу, у једној најпредузимљивијој вароши у Швајцарској за оно што је опште устанављена је једна школа за одраслије девојке сиротније класе, где ће оне практички учити све оно што спада у кућење. У заводу је прво кујна, где сви сиротни ђаци из целе вароши долазе и имају рану

бадава, и у тој кујни све кувају оне. Оне |

уче и да месе, па се то после и продаје за шта имају н свој особити дућан. Даље уче и да перу, ито не само у заводу, него иду ван завода у одличније куће и примају веш у самоме заводу. Тако се образују за домаћице, па и мајке и васпитачице. Са заводом стоје у свези и тако зване „јасле“ где сиротније мајке, које морају да иду на посао, или не могу саме „да чувају своју децу, доносе их ту, те их оне гледају. На

тима полусирочићима оне изуче све послове око деце и васпитања. Један лист, из којега ми ово вадимо, вели: ове се девојчице ни на који други начин не би боље спремиле за свој позив, но на овај, и додаје, да је овде започетак другим већим заводима ове врсте за оба пола.

Изашиљање Француских учитеља на спремање у Немачкој. — Француско министарство просвете обратило се с молбом на аустриску владу за. дозволу, да се могу примати у аустриским школама Француски учитељи, које Француска пошље тамо на спремање. Дабогме, да је аустриска влада то примила, и већ тако једна група дошла је а наскоро ће за њом и друга. Овим је

учињен приличан комплименат Аустрији и њеним школама.

пне реј

ОДГОВОРИ УРЕДНИШТВА

ТГ-ђа . Б, Рогљево. Примили смо 10 динара претплате за ову годину од г.М. |. из Неготина. А што је штампано у 4-ом броју „Учитеља“ да нисмо претплату за вас добили, погрешка. је Поздрав.

Г. П. А. Л. Петровац. Ваш ирошлогодишњи рачун за 15 претплатника исправав је у свему. Надамо се да ће и ове године тако бити. Поздрав.

Т. М. Ст. Прилике. За, вас смо примили 4 динара претплате од уредништва „Српчета“. Потрудите се и за остатак претплате.

Г. Н. С. Јасика. Твоје смо рукописе примили, особито ти хвала, Надамо се да ћеш и у будуће шиљати нам твоје радове као и до сад. Братски поздрав.

Г. Т. Б. и гђица П. О. Обреновац. Примили смо од вас по 5 динара претплате за прво полгође ове године. Хвала.

Г. Г. Б. Трстеник. Примили смо 15 динара претплате за вас и ваше претплатнике за прво полгођа ове године. Поздрав.

Г. М.М. Александровац. Примљево је од вас 10 динара претплате за ову годину. Хвала.

|

– Фе

Г. М. М. Зајечар. Тримили смо 22:50 динара претплате за вас и ваше претплатнике за прво тромесечје ове године. Лист смо вам одмах испослали. Хвала ти на сакупљању и пошиљању претилате. Братски поздрав. 5

Г. А. 4. Трновча. Примљено је за вас 2:50 динара претплате од г.Ј. С. М. Ово је претплата само за прво тромесечје ове годиве, а ми смо вам, по вашем захтеву, испослали и све бројеве „Учитеља“ од прошле 1884. године, те очекујемо кроз кратко време новад. Поздрав.

Оп. брђанска. Примели смо 80 динара претплате за лист „Учитељ“. 2' динара за прошле три „У"итељеве“ године а 10 динара за ову годину. Хвала, Поздрав.

Српска читаоница. Бањалука. Од вас смо примили 5 Форината претплате за лист „Учитељ“ за ову годину ; али смо на ваше писме с новцима платили 0:95 динара поштарине. Кад урачунамо и поштарину на сваки број „Учитеља“ по 0:05 динари онда је мала претплата, зато надокнадите нам бар они 0:05 динара, што смо платили за ваше писмо Хвала.