Učitelj

1

то парче, али се за инат реши да и то поједе. Тек што је ногом стала у кљусу, а кљуса се затвори и њу ухвати. Сутра, дан, кад је газда од те куће устао, а он има шта и да види, одма отрчи код кљусе, а кад тамо, лисица се направила као да је мртва, јер је знала шта је чека ако не употреби своје лукавство. Газда узме дрво па, је поче гурати, да види, да лије жива или мртва; али лија ни да мрдне. Кад виде да се не миче, он поче кљусу отварати, како би лисицу извадио. Тек што је ослободио лисицу из кљусе, а она ти ђипи са земље и умакне, а мој ти газда оста држећи кљусу у рукама.

Ето из ове сте приче видели, како је лисица прождрљива и како је сам живот жртвовада само да се докопа меса, па кад је већ била пала шака човеку, а она употребивши лукавство своје, умаче.

6) О односу према човеку.

Корист или штета. Чиме је покривена лисица 2 (Кожом, која је обрасла длаком.) — Њена се кожа употребљава за постављање капута, за то је и највише лове, али пошто се она доста тешко лови, а то за то, што је лукава и врло брза — кожа јој је скупа.

Поред те користи, она нам и штете чини, што тамани корисне птице, које нам воће требе од гусеница, црва ит. д. Ди што лам тамани оне животиње, које нас хране. -

Понављање. Сал треба цео овај други одељак прорепетирати и довести у свезу с првим одељком.

!|. Поређење са сродном животињом.

Каква је глава код псар (Дугуљаста). А каква је глава код лисице (Широка и дугачка). — Шта има лисица у устима Р (Зубе и језик). Какви су зуби у лисице 2 (Оштри). А какве зубе има пас (Оштре), Да ли пас мирише доброр — А лисица2 — Какав је реп у лисицер — А какав је реп у псар — Колико ногу има паср А колико ногу има лисицар — Где живи пас» — А где живи лисица — Какав

је пас према човеку — А каква је лисица према човекург Какву корист имамо од оса Р — А какву корист од лисицер А ћакву штетур —

Ако је ученицима пре тога предавато о' курјаку, онда се место пса може упоређивати с курјаком.

ЈУ. Увршћивање.

Какви су зуби у лисицер (Оштри). Чиме се храни лисица Р(Месом). За то што се храни месом називамо је месоједом (месождер). — Како називамо лисицур — А за што је називамо месождером 2 — Тако исто и оне друге животиње, које једу месо зову се: месождери (месоједи).

Општа репетиција. Сад треба цело предавање прорепетирати, заокруглити и довести у свезу.

Прокупље.

Л. тј И

о ЉУБИЧИЦИ

(8А 11 РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ)

Кад дође зима, кад снег покрије земљу, и кад од мраза угину или се успавају све мале и велике биљчице, кад нигде не можемо видети зеленила, а све нам дрвеће изгледа као суво и ми се зажелимо зеленила, цвећа и пролећа, онда нам се одмах после снега јавља једна лепа биљчица са лепим цветом и мирисом а то је љубичица. Чим нам се она јави, ми се већ надамо да ће престати снег и рђаво време и да ће наступити пријатно пролеће. Тада хитамо у поље да је видимо и да је миришемо.

Већ је наступило време да се она појави и да се расцвета, те сам и ја рано Јутрос изашао у поље да је наберем и донесем вама те да је и ви упознате и потражите.

1. Величина, Љубиачица вије велика биљка, нити је много висока нити је пак дебела. Висока је од прилике 5—6 см. а само неколико милиметара дебела. Љубичица расте свуд око нас, има је по вртовима, баштама а највише је има по пољима, па с тога што се она из поља и доселила у наше баште и вртове јесте: пољска биљка,