Učitelj

21

Митја

врло смрдљива и 80—60 см. висока. Да ли је ова биљка поникла из клице овог пролећа 27 — Не, ова је биљка поникла, овог продећа из корена, а лане је поникао корен и стабљика из клице. па је под јесен стабљика сасушшла сен опала, а овог пролећа из корена изникла, стабљика; али дешава се да за једну годину изникне из клице па донесе плод и угипе, те с тога ова биљка спада у једногодишње и двогодишње биљке.

Пропитивање.

в) Дишће. Шта, има буника на стабљици > — Има лишће. Какво је лишће по површини» — Длакаво као и цела биљка. А какво је лишће по обиму 2 Јајасто и дугуљасто. А какво је лишће по ободур — По ободу је перато усечено. Како се зове горња, површина листар — Лице. А како се зове доња површина листар Доња површина листа зове се наличије. Шта се се види још на листур — Нерви. На чему стоји лист — Да ли лист од бунике има дршку као лист од јабукер Погледајте добро стоји ли лишће бунике на стабљици 2 — Шта сте опазили7 Нема дршку као „ист од јабуке, него основом листа обухвата стабљику. На што је лишће биљци — Да прима храну. Одакле прима храну 2 — Из ваздуха, Како лишће прима храну из ваздухаг — Помоћу пора усисава из ваздуха потребне материје за храну биљца, а на исте поре истура непотребне материја на поље. Који још део бунике прима, хравур — Корен. Дакле, корен прима храну из земље, а лишће из ваздуха.

Пропитивање.

г) Двет. Шта има буника још на стабљици осим лдистарг — Цвеће. Какво је цвеће по боји» — Бдедо — жуто са љубичастим пругама. Како стоје цветови на стабљици 7 — Цветови стоје усправљено у дисним рукавима, а кад се распветају виде се по више њих на врху стабљике. Кано изгледају цветови кад су добро расцветани.7 Левкасти. На чему стоје цветови 2 На дршкама. Да ли су дршке велике код цветова > Врло мале и једва приметне.

Који су делови код цвета2 Нађите ми

чашу на том цветур Какве је боје та чаша 2 — Како изгледа чаша код бунике 2 — Чаша изгледа крчажаста са пет шиљатих зубаца. Шта, стоји у чаши 2 Круница. Каква је круница по боји — Отворено жута са љубичастим пругама. Шта има у круницирг — Прашници и тучак. Колико има прашника, а колико тучкова 2 — Има пет прашника и један тучак. Како се зове ово на врху прашника 2 — Прашна кесица. Зашто се зове прашна кесица 2 Што је пуна прашка. Зашто ће цвету прашак 2 — Фа располођивање. Шта је овог Тучак. Како се зове горњи део тучка 2 „Киг. А. средњи 2 — Отубић. А доњи Плодник. |

Пропит ивање.

д) Плод. Одакле долази прашак у оплодницу 2 Кроз тучак. Шта бива онда у оплолнициР — Заплоди се род. Какав је род код буникер — Код бунике је род као зрно прашка. Где се налази чаура 2 Чаура се налази у чаши. Шта има у чауриг Има семена. Да ли је чаура једноставна Р — Није, одозго је затворена капком.

8) Место где расте. Да ли бунику саде ЉудиР — Не саде. Да ли може буника свуда, да, расте 2 А где буника расте по највишег Расте по највише по урвинама, украј путова, а и по самим њивама. У које доба цвета буникар — Лети — и то од половине Маја до Септембра месеца.

Пропитивање.

4) Корист ц штета. Имамо ли какве користи од буникер — Од бунике имамо користи, јер се употребљава у лекарији противу неспавања у место опијума и противу кашља. А имамо ли штетер — Штете немамо никакве. Она је отровна биљка и с тога деца не требају с њом да се играју, јер могу да се отрују

Пропитивање.

јев. ј јошковић.

У. О КУКУРУЗУ (ПРЕДАВАЊЕ ЗА 11 РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ). 1. Посматрање н описивање. Шта је овог (Кукуруз). — Који су главни дедови код кукуруза Кажи ти!