Učitelj

| 210

ДАЉА аи

наличије код листа > — (беличасте боје). Шта се види по листу 2 (виде се ртзгранате жилице, које се зову нерви), Шта има још на површини листа 2 (жаре-) На чему стоји лишће (на петељкамај. Какве су петељке, дугачке или краткер — (Петељке су дугачке).

4. Цвет. Шта има још осим лишћа на стабљициР — (Цвет). Пазите! — Код коприве има двојаких цветова: мушки и женски. Мушки цветови зову се они који имају само прашнике, а женски који имају само тучкове. Мушки и женски цветови _не стоје на једној стабљици, него мушки цветови на једној а женски на другој стабљица и биљке са таким цветовима, зову се: биљке са дводомим цветовима. Цветови стоје на петељкама а петељке изилазе из дисних рукаваца и на једној петељци има много цветића окренутих доле те изгдедају као метлице. Цветићи су боје зелене и имају чашицу. Мушки цветови имају четири до пет круничних листића и четири до пет прашника, а женски цветови имају четири усправљена, крунична листића, али немају на оплоднику стубић, него четкасти жиг. — Цвета од Маја до Септембра. 5. Илод. Плод је код коприве мала округла чаура а у чаури се налази семе. Оно је мало пљоснато и изгледа овако као ово од конопље (ваља показати). — Сазрева у месецу Септембру.

ШМ. Где расте 9 Коприва расте покрај ограда, лутова а има је по баштама наРочито на местима која су запуштена. Расте по шумама и ту најбоље напредује и највећу висину достиже а има земаља у којима се коприва сеје као копопља.

ТУ. Мноожење, Коприва се расплођује семеном. У јесен кад коприва сазри, онда птице а и ветар оборе семе и оно сету зарије у земљу, па на пролеће изникне.

У. Корист и штета. Док је коприва илада људи лишће беру те га скувано једу. Лашћем од коприва, кад се помеша с песком, хране се гуске, патке и ћурке. Кад стабљика сазри, онда се од ње скидају влакна и од тих влакана преде се пређа,

| % од те пређе праве се ужета и платно. | (Сегелтух). |

| се од стабљике добијају влакна за преДиво, то она спада у ред влакнуља.

Стев. Ј. Готк ови,

БУМИКА.

| (ПРЕДАВАЊЕ из БОТаникЕ ЗА Ш РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ)

| | Б. ; | Ју,

1. Име. Ево једне биљке (изнета бунику). Зна ли ко како се зове ова биљка 2 Ову | биљку неки зову бун, ади други је зову

буника, а неки опет трава од зуба ; ми ћемо је звати буника.

3. Посматрање делова. а) Корен Како се зове овај део бунике 2 (Показати корен.) Шта је ово на коренур — Жиле и жи-

| лице. На што је корен бувици 2 Да прима | храну. Одакле буника прима, храну» —

Прима из земље. Како прима биљка храну.

тиз земљер -- У земљи има воде а у тој води има раствореног овог ваздуха што ми дишемо. Осим тога, у води се налази различне соли и остале материје потребне за биљну храну, па за то ни једна биљка неможе да опстане без воде, јер она прима храну само у течном стању. Шта, је ово у чашиг — Вода. Каква је ова води у чаши» — Бојадисана. А шта је ово Шећер. Шта сам урадио са шећеромр Замочио сам крај у бојадисану воду. Па шта сте видели; — Као год што се ова вода пење у тећеру, тако се исто на: лази вода, у којој има расторених материја које хране биљку, око жила и жилица и кроз мале отворе који се налазе овде на врху жилица пролази и пење се на више те храни биљку — За што служи корен буници 2 (да утврди бунику за земљу).

Пропитивање.

6) Стабло. Шта расте из корена букве Стабло. А шта. расте из корена бунике> Стабљика. Шта је стабло, а шта стабљика 2 Каква, је стабљика, по облику 2 Каква је по дужини» — дугачка, једноставна или разграната стабљика, која је као и цела биљка длакава и лепљива. Боје је тавно зелене и

УГ. У који ред долази коприва Р Пошто

ава

ОРИ МИРИНА

па.