Učitelj

. 4. Ред при писању.

Пре но што се отпочне писање на прописима нужан је неки ред. Ту нужност захтева сама настава писања, јер да би се одговорило цељи потребна су сва она средства о којима смо рекли под бр. 8. да то су наставници дужни да ученике тако разместе по клупама, да не седе један до другога близу, нити да један другог додирује. У школама, где је утрпан велики број ђака, настава писања не може да се врши онако како захтева сама настава писања. У таким школама никад неће бити летога писања, нити писања с вољом. Овоме доскорашњем злу доско-

чено је сада тиме, што је расписом_ Министарства просвете наређено, да се |

од сада никакве друге клупе не смеју правити нити у школе уносити, но само онакве, за какве је израдио нацрт г. Тителбах проф. и какве је одобриои Просветни савет. По овоме нацрту клупе - су тако удешене, да сваки ученик има довољно места ; сваки има засебну и наслоњачу и таблу на којој ће држати своје ствари. Нико никога не може узнемиравати при раду.

Кад се ово доведе у ред онда се може отпочети писање. Тада ваља најпре раздати прописе крајњима, а ови својим друговима у влупама, и одмах им заповедити да се емреме за писање. Тада ученици прописе намештају, и који није одмах готов другар му по_маже. После тога наставник разда крајпера. ад су ученици с овим готови и спремни онда сетек каже да узму пера и да сваки држи правилно, леву руку да наместе на пропис како им је казано, а тако исто да умоче пера и да отпочну писање, За све

њима

271

време рада наставник мора обилазити све, све и свакога контролисати, па погрешно исправљати, добре куражити а споре потпомагати.

Кад се час писања сврши онда најпре наставник заповеди да ученици очисте пера, осуше прописе, савију у хартију сва пера и даду их крајњима, па онда прописе. Наставник узимље од крајњих тим истим редом.

Овакав ред одржавати у школи потребан је за то, што настава писања захтева да се врши с највећом пажњом да би се одговорило цељи: да разговетно, правилно м лепо штиту; да се деца навикну на одржавање реда % чистоте и на чување ствари. Који од наставника не пази и не води бригу о овом и оваком реду при писању тај никад не може доћи до постављене цељи правилним и методским путем.

Б. Објашњење пре писања.

Као год што је било потребно упознати децу са оним средствима која су нам служила при припремању за писање, тако је и сад нужно упознати и објаснити деци и ова сложенија средства са којима ће од сада једнако радити, Тако:

а). Пера. Децу ваља упознати са свима деловима овог средства и тим објашњењем деца се врло брзо прививну перу и зато убрво овладају њиме. Да би се ово достигло нужно је да сваки наставник има по један екземплар од оних и онаких пера, о којима смо рекли под бр. 3. На њима објаснити све што је потребно да сваки ученик сазна, и да о томе репетира своме наставнику .