Učitelj

140

тога ви видите да је риптвилски батаљон постројен иза Доре и да су његове мртве

страже с ове стране потока и да чувају |

мост. Он је сасвим уређен по правилима тактике, јер главни део његов заштићен је и одбрањен малим групама, које су све ситније што су удаљеније. Извесно је да он нас чека и да ћемо ако сиђемо с косе пред његовим очима, морати ићи отворено док ће међутим он бити маскиран; у оваквим приливама трупа претрпи велике губитке, а не може да се одупре као што треба. "Требало би разгледати да, ли је могуће да се избегне тешкоћа. Прво треба сазнати да ли су они пажљиви.

«ја звам за један мост који је ту деспо од нас; ако могаднемо доћи до њега, то ћемо изненадно банути пред главни део батаљона који држи да је позади осигуран мртвим стражама. Треба провидети да ли је мостић чуван; изгледа као да није, јер је близу мале страже која је постављена с те стране. Па, лепо, ти Јакове, рече највећем од својих ученика отиди и расмотри мост. Узећеш с тобом десет твојих другова, проћи ћеш скривеном стазом која је десно од нас и која ћете увести у винограде а да те нико и не примети, и приближићеш се мостићу: ту ћеш добро разгледати да ли нема кога у околини. Кад дођеш до реке Доре, и ако те нико не опази, бацићеш шљунак у воду, а то ће бити знак да је мост без одбране или, ако има одбране, да је малена, што је све једно исто. Ако "те опазе одмах се врати и пази да те не заробе. Ако си сигуран да можемо проћи преко моста, пошљи кога да нас извести.“

Извидница се спусти с косе у једав превој који их је заклањао од мртве страже; ова се не помери, а то је доказ, да страже нису ништа приметиле. Јован се припремаше за, своје операције. Пре но што је хтео да пође, препоручио је својој аван-гарди ла остане прикривена све дотле докле он не да знака помоћу ракете да се крене; у то доба он би имао да пређе мостић, аван тарда сишла би с косе-у растуреном поретку и ударила па мртву стражу спреда, док би међутим он гледао да је дочека остраг.

Исто тако нагласио је да она мора у случају напада, да опаше гребен како би тиме спречило непријатељско продирање а, да предузме на се послове аријер-гарде, ако буде приморана да се бори оступајући Нуви-у. За тим уреди остатак батаљона и построји дуж стазе којом је упутио извидницу. Кад је опазио да се враћа тајни изасланик кога је Јаков послао ла провиди је ли мост брањен, он се стави на чело своје трупе: сваки се начинио што је могао мањи, избегавајући ларму и смејући се овој чудноватости. Таквим начином дошло се према Дори: ту је Јован све прикрио и отишао, с Јаковом да посматра врбљак. Не опажаше се нико према мосту. с оне стране батаљон риштвилски одмараше се, пушке беху сложене у пирамиде и разговарало се ве сумњајући на ништа, мртве страже на путу према главној стражи покретаху се по свој прилици с тога, што се држало да ће се отуда појавити нувијски батаљон; али остале страже што су биле према шуми беху непомичне. Јаков пређе мост са својом четом и заседе за врбљак: то исто учини и цела, чета окренувши лице риптвилском батаљону. На дати знак, Јован избаци ракету и са једном својом четом јурну на мост за, које време остатак батаљона расу се у стрељачки ланац према непријатељу.

Ракета беше знак да чета коју је Јован поставио, сиђе с косе: главна стража, изненађена похита да заузме мост који беше већ заузет. Нашавши се између две ватре не имађаше друго шта до да се врати. Поткивач намераваше да притече у помоћ, али како се плашио да му батаљон с противничке стране не пресече пут за Рипвил, то је решио да се бори у оступању. Било је лоиста, време; да није то учинио нувијска батаљон доспео би на брдо Ганоген пре њега јер је исти смело наступао. Одушевљени радошћу услед својих успеха, Нувљани удвоише ревност и похиташе да што пре заузму косе. Али поткивач, који се уздаше да ће моћи одбранити Ганегон спреми се да се одупре. Дошавши за рана, потрудао се да се изврше радови Фортификације

ан ва