Učitelj

И опет ведим нема ошштине у Србији која би зажалила што ће и учитељици њену заслугу давати. Најзад зар може држава једној општини бити мајка а другој маћија, те негде поставивши 2—8 учитеља са њиховим женама учитељицама оставити с тим да општина води шпекулацију са народним учитељима.

Још ми је за чудо откуд то да се ова, појава увуче у закон само код нас, а да је нема у другим оближњим државама. И то у Србији, земљи, у којој народ никада не жали што даје на школе и учитеље.

Одавна је било кад сам свршио учитељ ску школу, али се сећам врло добро да нам многи професори говораху како је потребно учитељу да је жењен, једно с тога што човек живећи у породици и имајући своје деце више ће знати шта је дете и како родитеље боли срце за својим дететом, него ли кад нема деце; друго; више ће људи волети оног учитеља који има деце но оног што нема, радије ће му увек поверавати своју децу и више ће вере у правичност имати у њему. Кењеном учитељу отворена су врата сваке куће у пола ноћи као у пола дана. На њега не сумња

ни стар ни млад, док нежењен има врло много непријатности. Све ово говораху нам професори, а тако је зацело у приватном животу. Они нас саветоваху да узмемо себи за друга, који ће нас разумети. И јесте депо кад човек има посла са женом која га разуме и која га потпомаже те ствара прилике да се и даље усавршава и развија. Само је-ва осуду што такове парове држављани осуђују) што их глобе, што им одузимају срества за њихово интелектуално развијање.

На послетку радо би дозволио да се учитељи муче, нека им и деца пропадају, само ако ће стим држава бити у добитку. Али овде није тако. Држава зацело штети кад место слађег живога пружа учитељу и учитељки горак и брижан живот. А какве су последице овог ионог школског живота поменули смо.

Не би згорег било кад би наши законодавци о овоме озбиљно промислили. Нама је је дошста и до награде, али сем тога ми бисмо желили да нам се створе прилике да своју савест задовољимо и стим држави што више помогнемо.

В. Павловић.

ПАТРИОТИЗАМ У ШКОЛИ ПОУКА ОПАТРИОТОКОМИ ВОЈНИЧКОМ ВАСПИТАЊУ

НАПИСАО

ре КУРДИ

АРТИЉЕРИЈСКИ КАПЕТАН

(С ФРАНЦУСКОГ ПРЕВЕО КП.

Ра

Бо

ПИК НЕ ба 5 БЕО ВА 6

ТТА'ТРТЕОТОСВЊО ТА О ВОЈЕЉТ О АС ГЕРАТАЕЊБЈЕ У ПТЕОЛЕТ

БЛАВА ТРЕЋА Весебање мали рат: тактика пешадије.

Роберт се беше од скора вратио из војске у којој је ислужио свој рок; кад је чуо да ће риптвиљски баталион да прави излаз ради малог рата, замолио је подкивача да га поведе и понудио му је своје

услуге. Прађен дечацима који су били најхрабрији, он је ишао пред батаљоном неко време и предузео на се дужност да стави Ганедон у одбранбен положај; одмах чим је његово предузеће било готово,

па о а вад на