Učitelj

152

(истема целог народног образовања мора да саставља једну живу органску целину, а не мртво здање. Ову органсву целину ми можемо сравнити са живим организмом човечијим. У телу човечијем сваки је његов део или састојак самосталан, ниуколико се не потчињава другим деловима, већ самостално свршава своју оделиту радњу са свим сагласно са његовом задаћом. Међутим сви делови заједно стоје у живој унутарњој вези међу собом, састављају цедину, организам човечији. Но с друге стране цео организам егзистује и живи дотле, док се његови саставни делови налазе у органској вези међу собом. Ову свезу не састављају и не подржавају ни мускули, ни жиле, ни артерије, него сам живот целог организма , сва животна отправљања његова, која се састоје као што је познато, у сталној промени материје, у сталном разједињавању, уништавању и произвођењу вештастава тела посредством правилног и здравог храњења, и правилне радње сваког органа и целог организма.

Задаћа како целог организма човековог, тако и појединих делова — органа — његових , јесте стално отправљање живота, услед правилног свршавања одређене им радње. Задаћа сваке школе и целе системе школа састоји се у ширењу образовања у народу. Свака школа извршује ову општу задаћу у оном обиму, у оном степену и с оним средствима, каква су јој одређена. По томе треба пре свега тачно одредити тај круг делателности, и снабдети школу нужним средствима, која су потребна

за извршење те делателности, и на послетку пустити је да се развија Сслободно и самостално под руководством људи спремних и посвећених томе послу. Унутарња, жива органска свеза међу свима школама пониче сама собом и самим природним путем, тежећи заједно једној општој цељи — образовању народа. Окромна, ограничена делателност школа сваке врсте, подржаваће се и налазиће себи здраве хране у ошитој благодетној делателности свију научних завода, целој системи народног образовања. По томе никаквих ступања не мора бити у системи народног образовања. И основне школе, као и сви остали опште-обравовани заводи, не могу састављати ни нижи, ни средњи, ни виши ступањ; они морају бити са свим самостални и имати своју задаћу и свој опредељени круг делателности. Цела задаћа основне школе састоји се у томе, да прочисти, да разјасни, усади и прошири појмове код народа, да побуди у њему живу, евесну духовну делателност, и таквим начином да изведе масу народа из моралног трулежа и покварености, незнања и учмалости, грубоће и лењости. Једном речју, основна је школа дужна да покрене и развије у народу његове здраве, природне разумно-наравствене силе, како би се отресао. вековних предрасуда и сујеверја, и како би доцније могао са двогубом енергијом да отпочне нови, свесни, производни рад, једини истински и обиљни извор материјалног, умног и моралног блатостања свог.

вена ==-