Učitelj

168

Амор

Шри овим двама испитивањима слуха, д-р Жеље употребљавао је сахат. Но, најпосле, он је и морао да одустане од помоћи тога инштрумента, јер звук, који постаје тим инштрументом, постепено слаби и по томе још, што се основни глас и не може да добије јасан, после честих и повторавајућих се лупкања (куцања) овог инштрумента. И најпосле, имао је у виду разлику међу звуцима простим и нехармоничним од звукова пуних и хармоничних, својствених човечијем говору. При томе

испитивању мора се брзо радити, а треба

испитати способност слуха сваког ува посебице, што не можемо постићи, кад узмемо у помоћ „реч“, и изговоримо је, јер звуци гласова у овој речи надражавају оба слушна органа, и онда не можемо пресудита, које уво боље чује.

Помоћу диктовања. испитивање се вршило у школској учионици обичној; но онај, који диктује, седео је по зади ученика , јасно је диктовао само усклике, и то врло просте а никако речи.

И, добивени резултати су дали могућност, да се може ово констатовати:

1. Способност слуха за, један исти ЗВУЕ понижава се ван учионице; у затвореним су местима ученици много боље чули но ма где. — 2. погрешке при диктовању ума“ њавале су се сразмерно умањавању растојања међу ученицима и оним, који диктује, и 8. тупоћа слуха, бива јача с даљим узрастом ученика. Даби уклонили прва два улова, који штетним начином утичу на слушне способности ученика, Д-р ФКеље изрекао је следујуће дездетата : ')

о, Учитељ мора заузети наспрам ученика оно место, како би га сви ученици могди видети; како би и покретом својих усана при изговарању речи могао будити пажњу својих слушалаца. Учитељ при диктовању, мора изрећи сваку реч јасно, ар тикулишући је у неколико и не ходати по учионици.

1) Жеља, која се тешко остварује.

о, При бирању места, за подизање школа, треба избегавати улице, изложене дармин околину радионица које производе лупњаву. Школске собе морају бити тако изо-

"доване једна од друге, да глас из једне

не може се чути и у другој соби. Пећ у школској соби мора бити у страну, јер ширење топлог ваздуха у соби од пећи успорава ток звука, кад се зна, да се звук боље проноси у ваздуху једнаке топлоте, што је доказао и Хелмхолц.

На растојању 7—8 мет. погрешке при диктовању умножавају се услед недочувења. 8. При ступању у школу треба сваком ученику испитати стање здравља у опште, а способност слуха мора се испитивати тек у школи са нарочитом пажњом.

Ученике треба разместити у клупама не по успеху, сили или некој наклоности, но по општрини слуха. Ученици слабог слуха треба да буду најближи учитељу. У соби пак не треба да, буде више од 80—285 ученика.

Сви ови закључци заслужују пуно пажње од стране оних, на којима лежи дужност старања о школама; примена њихова у практици нема никаквих тешкоћа, сем, можда, и то мали број школа за време затворити. Учионице не морају бити врло простране; оне морају бити само добро изоловане. У немачким школама, пећи у школским собама су заклоњене завесом од погледа напећ, иу овај ограђени простор око пећи, повремено се пушта спољни свеж ваздух, који се постепено загрева, и овакав улави у учионицу.

Не мала се пажња. мора обратити и на сам процес предавања : реч учитељева мора. бити тачна и течна, не само при диктовању, но и при објашњавању лекција. У одговору ученика, који морају слушати сви остали ученици, не сме бити нагљења и хитње, |

Уровица. П. А. Јосимовић.

Ред.

пл нон оне