Učitelj

284 ·

да је то највећа погрешка. Ако хоћете, да учитељ ради, мора се обазрети, како ђак мисли, шта зна, а шта не“зна, и онда се не може држати текста; не може за то, што му један предмет ваља опширније обрадити; у Крагујевцу треба више ноу Златибору, а кад се то зна, онда се званични учебник не може узети. Може се допустити, да има лепих књига, да читају деца код куће, али да се држимо текста, то је највећа погрешка, и ја мислим да онај који „ради по тексту само би за то радио. ако би хтео да се допадне ревизорима и ништа више. —

Председник. Ја мислим да је скупштина довољно обавештена; је ли вољна да се реши (вичу: јесте). Према говорима има, два мишљења: једни су за то, да учебници остану у основним школама, други за то да се одбаце, а трећи мисле, да су учебници у прва два разреда непотребни а у осталим разредима добри учебници били би од велике користи.

Благоје Недић. Мени се чини да је до вад о томе говорено, да ли су учебници потребни или не, и ако се реши да су потребни онда би дошло питање, да се го-

вори, у којим су разредима учебници по-

требни, и у којим не.

Цвета Павловићка. Још то питање није _ сазрело. Треба мање да се говори. И ја мислим, да не треба да има књиге, а да учитељ треба, да има један разред и у њему 90 до 25 ученика. Али како нисмо у тим

приликама онда није могуће бити без учеб-

ника а особито у женским школама није могуће избацити књиге ни у првом ни у другом разреду. Мислим да су учебници бољи сада него пре а извесно у будуће ће бити још бољи. И ја мислим, да ће се ово питање доцније полако. решити. (вичу: да се реши.

Председник. Молим вас, господо, које за то да се учебници употребе у основним школама нека седи, а ко је за то да се избаце из основних школа, тај нека устане (вичу: не треба таво ставити питање).

Председник. Молим вас господо предлог је упућен од одбора, и он је изнео резоне

да ли су учебници потребни или не. Ствар је исцрпљена, и скупштина се изјаснила да се реши. Дакле, ко је за то да учеб-

· ница у основним школама остану, тај нека

седи, а ко је противан, тај нека устане (Вичу: хоћемо поименично гласање).

Молим вас, господо, кад тако скупштина, хоће да изберемо контролни одбор за контролисање гласова. (Вичу: нека секретари бележе).

Шредседник. У сваја ди скупштина да бележе и контролишу секретари. (Усваја).

Председник. Прв но што пређемо на поименично гласање, можемо резолуцију одвојити на двоје. Казали смо да се учебници из Ги П разреда избаце, а да се учебниди. (Фагор, вичу: да се начелно реши).

Молим вале господо да се саслушамо, па, да будемо што пре готови. Ја мислим да ми можемо ставити овако питање: ко је за учебнике у основним школама....... (вичу : у начелу да се реши).

Е онда овако: ко језа учебнике у основним школама нека, каже „за,“ а ко је противан томе нека каже „против“ (усваја се).

Настаје поименично гласање.

(После гласања)

Шредседник. Господо, резултат је гласања овај; гласало је свега 165 гласача, од ових је гласало за учебнике 131 а против учебника 837. Према томе решено је да учебници и даље остану. (Њагор). Сад има да се пређе на специјалну дебату. Има реч г. Миј. Протић.

Мигтамло Протић. Пошто је скупштина решила ово питање у начелу, ја би предложио да у записник уђе нека резолуција и ја предлажем оваку. Трећа учит. скупшгина после свестраног претреса о употреки учебника у основној школи, доноси о томе одлуку:

„Учебници су у основној школи потребни. Корис се њихова мери према спреми њихових предавача.

Димитрије Ј. Путниковић. Мислим да треба да се стави „за [и П разред нетреба других учебника, осим буквара и читанке.“

а лее

а ом