Učitelj

вила наравствености и пристојности, вештина за управљање домаћим газдинетвом,

16

|

правила зајваститање деце, шивење и друге |

ручне заводе. У Јапану има медицински, правнички, земљораднички, трговачки и евжежерски учебпи заводи, а и школа за изучавање језика ; у програм овог последњег завода, који се надази у Токио, улази изучавање намачког, Француског, руског, китај-

ског и корејског језика, а енглески језик |

је искључен, Исто тако има и гимнастички завод, у кома се спремају учитељи гим-

настике. Јапанци се нарочито старају зао

основне школе, у којима су на првом месту |

предавања о наравствености а пристојности. У Јапану придају велики зпачај изу-

чавању лирике; министар народне просвете мишљења је, да та вештина потпомаже облагорођење карактера и развитак ума. Учебнике састављају компетентна лица. Међу јапанским учебпим заводима трво место заузима универзитет у Токио, који раздаје академијске класе. У њему се читају лекције о свима могућим научнин предметима, почевши од правништва па до металургије. Да би се подигла отачаствена, литература Ена универзитету установљена је катедра за јапанску литературу и како у Токио тако и у провипцијама отворене су народне библиотеке. У учебним заводима учи се око три милиона људи обојега пола, али осећа недостатак у предавачима.

Одговори уредништва.

Л. М. — Жабари. Послали смо Ши1у годину примили.

„Учитеља“ повезане. Новац смо |

М. Ст. — Смољинац. Дугујеш 2:50 дин. за последњу четврт. Пошљи 7'20 дин., па си исплатио до !. Јуна. 19-ти број послат.

позив НА ПРЕТПЛАТУ

„Учитељ“, орган учитељског удружењу крајем овога месеца навршује

пету годину од како излази, а настаје му шеста. За пуни пет година „УЧИОЉУ је доказао: да ли је, колико и како одговорио цељи за које је и покренут. Али да би „Учитељ“ извршио што бољз евоју цељ, да 6: помогао што пре, што боље и настави, и учитељима и деци, која се уче, те тиме био од веће користи, — нужно је да има своје сталне прзтилатнике, вредне скупљаче и сталне сараднике. 'Тимз ће једни помоћи „Учитоља“ новч«но, други — сарадништвом. Број и једних и других треба да се увећава, па ће онда „Учитељ“ пре и боље одговорити цељи. На учитељима и учитељицама у првом, а на претплатницима, „Учитељевим“ ван тога положаја у другом реду, лежи сва одговорност. Ми ништа друго не желимо, по да се још која десетица наставника угледа на оне, која су за пуних пет година и епрадници, и претплатници, и скупљачи.

Напомињемо још, да ћемо «вима претилатницима „Учитеља“ послати и слику пок. Гавриловића, учитељског добротвора у формату „Учитеља,“ Редакција.

Учит. удружење«“

Власвик пи издавалац ,,

Одговорни уРЕДНИЋ Никола Р. Поповић, учитељ КРАЉ.-СРПСКА ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА