Učitelj

41

заслужни за Српетво, да изгледа, као да сте ви измислили Орпски Народ, створили Српску Историју, и даи данас Српски Народ живи од ваше мудрости, вашега јунаштва и вашега патриотизма !! Чујте дакле! Говорите шта хоћете, хвалите се колико хоћете, али немојте да нас пањкате !

У шестој, седмој, осмој, деветој и десетој тачци вашега одговора, дотакли сте се мало вашега Буквара, али сте се опет више хвалили вашим књижевним радовима, него што сте са разлозима доказивали ваљаност вашег Буквара. Ми вам на то нећемо ни одговарати. Имаћемо кад да претресемо вашу Кете Зећтефезетебоде и свих 85 Буквара, из којих сте ви склопили ваш нови Буквар. Дотле пак, ми по ново позивамо све учитеље у Србији да нам доставе

> —

све тешкоће, на које су нашшлљи радећи са вашим Букваром, ч да нам кажу све његове добре и рђаве стране, јер желимо, да поред наше оцене чујемо и суд оних, којима од успеха са вашим Букваром зависи унапређење и опстанак у служби.

На послетку нисте се овајдили ни онде, где сте „Учитеља“ хтели да представите свету као пристрастан лист, који држи страну г. Миодраговићу, а напада г. Бакића. „Учитељу“ је истина полазна тачка, а на личности се он мало осврће. Али знамо ми. ви сте и овдепо вашем обичају, хтели дес се баците мало блатом 'на „Учитеља,“ Ми вам можемо рећи само то:

„Срамота је такоме јунаку,

Џилитнут се не погодит циља“!

И Ја Ра ва СА 09 од ј. ЂЕНА

пРЕВЕО Петар Марковић

ГЛАВА [П

Свеза између духа и тела

По што изгледа, као да Физичке прилике понајмање имају уплива на умне (интелектуалне) способности, то ћу навести неколико Факата, који ће нам показати да и све умне способности, као и цео духовни човеков живот стоје под упливом Физичких прилика и околности. Заједно са телесним стањем и памћење опада и расте. Са, променама у теду, бивају промене и у памћењу. Кад је Тело свеже, онда је и памћење живље, и на против: кад је тело малаксало и уморено, онда је и памћење слабо. Г. Непту НоПапа прича нам, да је једнога дана посетио два рудника у Харцу (планини), и у свакоме се бавио по неколико часова. Кад је дошао у друго окно, био је

тако малаксао и изнемого од глади и умора,

да савршено није могао ништа више да памти, нити је више знао коју реч немачки.

|

Пошто је, после тога, мало јео и вина пио, одмах се је променило то стање, и наступило пређашње. Од стотине старих људи, само ће се наћи један, кога није издало памћење услед старости.

Па некад је у врућици слух особито оштар. Сем тога посматрањем се видело, да међу остале веснике, који показују да ће наступити каква мождана болест, спада, и необично велика осетљивост вида. У таким приликама лекар сматра, да је већ наступила навала крви, после које може лако доћи и излив Ерви.

Ко сматра да наше мишљење мало зависи од телесних органа тај треба да узме на ум ова Факта. Кад идемо или други какав телесни рад вршимо, па нам у томе тренутку падне на ум каква интересантна мисао или нам други ко год на њу обрати пажњу, ми она прекинемо телесни рад, И стојимо, докле год не прође оно узбуђење, које је том мишљу изазвано. Сем тога, ми-